Dagens navn i Bratislava

Dato: 
13.07.2015

- gensyn med en batsvinger

Når man som DBTU's udsendte har spillet bordtennis i en del år, så møder man ved et ungdoms EM mange personer, som man på den ene eller anden måde har krydset vej med gennem årene.
Hver dag under ungdoms EM kan du her på hjemmesiden samt på DBTU's facebookside læse om en af disse personer.

Der er dømt verdensklasse, når jeg i dag vil fortælle om mødet i Bratislava med belgiske Jean-Michel Saive født i Liége den 17. november 1969.

I Danmark kender de fleste Jean-Michel Saive, som en meget underholdende spiller, der i en årrække var fast inventar i invitationsturneringen Pondus Cup i København, som han vandt tre gange, i 1989, 1990 og 1995. Undertegnede kommenterede ofte Pondus Cup til tv og husker sikkert lige som mange andre Saives altid sjove og smilende attitude, selv når han fightede indædt for at vinde. Først når kampene var afgjort – den ene eller anden vej – kunne man forvente de underholdende ballondueller langt fra bordet for publikums skyld.

”Første gang jeg var live på tv i Belgien var i 1984, hvor vi spillede mod Danmark i en Europaliga-kamp”, fortæller Jean-Michel Saive, der har en mere end god hukommelse, når det gælder hans lange karriere.
”I Wales i 1983 tabte jeg til Claus Pedersen”, siger han med et smil på læben. Han har stor respekt for de danske spillere, og spørger hurtigt til, hvordan det går med Michael Maze og hans skader. Selv har han gennem en lang karriere været forskånet for alvorlige skader, men har til tider haft lidt småproblemer med ryggen.

”Da Danmark blev Europamester for hold i 2005 i Århus var jeg i finalen i herresingle”, fortæller Jean-Michel Saive, der den gang tabte til Vladimir Samsonov, Hviderusland. Jean-Michel Saive vandt EM i herresingle i Birmingham i 1994 og var året før i VM-finalen i herresingle, hvor han tabte til franske Jean-Philippe Gatien.

Jean-Michel Saive er i Bratislava som teknisk direktør for den fransk talende del af Belgien. Han observerer spillerne.

Jean-Michel Saive er ud af en bordtennisgal familie. Hans far var rangeret blandt de ti bedste spillere i Belgien, og hans mor blev belgisk mester i damedouble, mens hun var gravid med Jean-Michel. Lillebror Philippe Saive er også landsholdsspiller. Han vandt bl.a. VM for spillere over 40 år i Stockholm i 2012.
Som 13-årig var Jean-Michel Saive rangeret som nr. 4 i Belgien og fra 1985 frem til 2011 var han konstant rangeret som nr. 1. Han har vundet det belgiske mesterskab i herresingle 25 gange! I år valgte han for første gang i 32 år ikke at deltage ved mesterskaberne, da han ville forberede sig til ”ITTF Legends Tour 2015” i Halmstad, som han i øvrigt vandt bl.a. via sejr over Jan-Ove Waldner. ”25 gange er nok”, forklarer han.

I februar 1994 var Jean-Michel Saive nr. 1 på verdensranglisten – en position som han bevarede i 515 dage. I 1994 vandt han også Europa Top 12 og seks gange har han vundet EM for klubhold med La Villette Charleroi (1994, 1996, 2001, 2002, 2003 og 2004). Sammen med klubben har han desuden vundet 19 belgiske mesterskaber for hold, og så har han vundet Qatar Open i herresingle i 1996 og 2002.

Jean-Michel Saive har deltaget i samtlige syv OL siden 1988 og frem til 2012 – en rekord han deler med svenske Jörgen Persson og kroatiske Zoran Primorac.

I både 1991 og 1994 blev Jean-Michel Saive kåret som årets idrætsnavn i Belgien.

Senest har man i marts kunnet opleve Jean-Michel på ”ITTF Legends Tour 2015” (arrangeret af lillebror Philippe Saive). Her deltog Jean-Michel Saive sammen med navne som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Jiang Jialiang, Jörg Rosskopf og Jean-Philippe Gatien.

Belgiske Jean-Michel Saive (tv.) og undertegnede i Bratislava ved ungdoms EM.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: