Golden Set

Dato: 
13.09.2019

- indføres i alle kampe i Danmarksturneringen (dog ikke i Pigeligaen). HUSK: Nye kampsedler.

Efter et par sæsoner med Golden Set i semi- og finalekampene i Bordtennisligaen (tidligere Stigadivisionen), har Turneringsgruppen besluttet at den deraf medfølgende intensitet og spænding skal afprøves i de øvrige DT-kampe. I forrige sæson blev stillingen uafgjort i 93 DT-kampe, så der vil være formentlig være udsigt til at mindst én holdkamp i hver runde skal afgøres i Golden Set.

Golden Set indføres i alle holdkampe i alle senior-DT rækker samt Drengeligaen og Juniorligaen – eller alle de rækker som kan ende uafgjort efter de ordinære kampe.

I Pigeligaen spilles alle 5 kampe i grundspillet og holdkampen kan dermed ikke ende uafgjort.

Proceduren ved Golden Set er ganske simpel:

 • Holdkaptajnerne (og ikke hele holdet) skiftes til at fravælge en af de tidligere spillede kampe fra holdskemaet. Doublerne indgår i samme konstellation som de blev afviklet med i kamp nr. 1 og 2.
 • Dette fortsætter til én kamp står tilbage.
 • Denne sidste kamp afgøres i ét sæt, der afvikles som et normalt afgørende sæt, hvor der skiftes side, når en spiller når fem point og hvor hver spiller kan benytte sig af én time out.
 • Det hold som i kampprogrammet er angivet som hjemmehold fravælger altid først.

Golden set er ikke pointgivende til ratinglisten eller toplisten. Kampe afviklet mod ”ej mødt” indgår ikke i fravalget.

Der kan være mange grunde til at en specifik kamp streges:

 • Modstanderen i en specifik kamp formodes at være bedre.
 • Vores spiller har fået det forkerte ben ud af sengen.
 • Vi var uheldige i opstilling af doubler.
 • Vores spiller har ikke psyken til at spille det afgørende sæt.

Årsagerne til at en kamp streges vil måske i ligelig grad være overvejelser i forhold til både egne spiller og ikke mindst modstanderens spillere.

Træffer holdlederen et ”uheldigt” valg undervejs i processen, kan man ende med at stå med Sorteper. Det kan derfor være vigtigt at holdlederen har et godt kendskab til både egne spillere og modstanderens spillere og hele tiden har en plan B klar.

Hvem streger sidst og dermed træffer det afgørende valg?

 • På 4-mandshold, hvis begge hold spiller med 4 mand, vil det altid være hjemmeholdet som fravælger sidst.
 • På 4-mandshold, hvis det ene hold spiller med 3 mand, vil “ej mødt” indgå 4 gange, og det vil stadig være hjemmeholdet som vælger sidst.
 • På 4-mandshold, hvis begge hold spiller med 3 mand, vil “ej mødt” indgå 6 gange, og det vil stadig være hjemmeholdet som vælger sidst.
 • På 3-mandshold, hvis det ene eller begge hold spiller med 2 mand, kan kampen ikke ende uafgjort. Golden Set skal dermed ikke afvikles.
 • Trækker en spiller sig undervejs i holdkampen, vil alle kampe stadig indgå i fravalget, da kampene indgår i holdkampens samlede resultat. Også i denne situation vil det stadig være hjemmeholdet som vælger sidst.

I tilfælde af uafgjort ved de ordinære kampe tildeles hvert hold ét point. Vinderen af Golden Set tildeles yderligere ét point.

Golden Set fremgår kun af de nye kampsedler som kan findes her.
Husk at medbringe disse til holdkampene.

Husk venligst på at mindsettet omkring Golden Set ikke bør være den negative indfaldsvinkel ”nu taber vi holdkampen”, men den positive tilgang ”vi har spillet os frem til muligheden for at vinde endnu et point”.

Det kræver formentlig lidt tilvænning, men vi håber at I tager godt imod Golden Set.

Turneringgruppen

Læs også artiklen"Er du klar til DT-sæsonstart?" her

I sidste sæson vandt Roskilde efter sejr i Golden Set over Næstved Bordtennis i mændenes anden DM-finale for hold - Næstved Bordtennis havde vundet det første opgør og var altså bare sølle ét sæt fra DM-titlen. Michael Maze vandt ved stillingen 4-4 i holdkampen i Golden Set over Alexander Franzén med 11-5 og sikrede de forsvarende danske mestre fra Roskilde en tredje- og afgørende finalekamp, som holdet vandt med 5-2 over Næstved Bordtennis.


Roskildes herrer i jubel efter sejren i den tredje- og afgørende DM-finalekamp mod Næstved Bordtennis fredag den 24. maj 2019.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09