Hyldest quiz

Kategori: 
Dato: 
25.03.2019

- til fire af de ”store” i dansk bordtennis. Svar senest søndag den 31. marts!

Under en oprydning i DBTU’s kælderrum i Idrættens Hus sidder jeg pludselig med noget så sjældent som et gammelt fotoalbum i hænderne. Det er meget nostalgisk forsigtigt at vende det tynde gennemsigtige stykke papir mellem siderne og vente spændt på, hvad næste side måtte bringe af minder fra en svunden tid.
Det er en samling billeder, som jeg gætter på, at den oprindelige ejer af albummet selv har taget. Hvordan det er endt på DBTU’s kontor og senere i kælderen, har jeg ingen anelse om (se flere billeder fra albummet nedenfor).
Da jeg ser billedet af de fire slipseklædte herrer herover, falder jeg lidt i staver, da jeg kommer til at tænke på, hvor meget bordtennis, der har været igennem netop disse fire personer, som endda alle fortsat er involveret i bordtennissporten.
De fire personer på billedet tilhører nemlig så absolut noget af det uvurderlige grå guld, som vi skal være stolte af i bordtennis-Danmark. Godt at de hver især kastede sig over bordtennis, tak.

Ole Rasmussen, Peter Fredberg, Allan Petersen og Arne Madsen (fra venstre på billedet) har hver især i en efterhånden lang årrække på den ene eller anden måde sat sit præg på bordtennissporten i Danmark.
Indpiskeren, skribenten, turneringsnørden og pressechefen om man vil. Det er blevet tid til at hylde de fire personer i en quiz - en svær en af slagsen.

De 10 spørgsmål samt ekstra-spørgsmål

1. Hvor er billedet taget?

2. Hvornår er billedet taget (dato og år)?

3. I hvilken anledning er de fire samlet på billedet?

De har alle fire snart fødselsdag her i 2019, men hvor gamle er de nu? En af dem er 68 år, to af dem er 73 år og en 76 år.

4. Hvem af de fire er yngst?

5. Hvem af de fire har udvist selveste Ali El Sammaa, Roskilde (Egypten) fra et VM?

6. Hvem af de fire gjorde et scoop ved at få Bill Gates - en af verdens rigeste mænd – til at tale ved en pressekonference ved OL i London i 2012, hvor han i øvrigt også så bordtennis sammen med kronprins Frederik?

7. Hvem af de fire forbinder man med udtryk som: ”tigeren fra Zagreb” (Dragutin Surbek), ”bordtennissportens Mozart” (Jan-Ove Waldner) og ”Amazing Maze” (Michael Maze)?

8. Om hvem af de fire siges det at han kan DSB’s køreplan udenad – både sommer og vinterplanen?

9. Alle fire er hædret med DBTUs guldnål. Hvem modtog den først?

10. Hvilke to af de fire var under et SBTU-møde i december 1978 med til at sne inde, da århundredets værste snestorm indtraf?

Ekstra spørgsmål: Hvordan har en eller flere fra firkløveret gjort specielt indtryk på dig - sat sig fast i din bevidsthed? Hvis du har et minde med bordtennis, der involverer en eller flere af de fire, så kom til tasterne. Måske vinder du hovedpræmien.

Send dine svar på spørgsmålene på mail til carsten.egeholt@dbtu.dk senest søndag den 31. marts, så deltager du i konkurrencen om en Stiga Winter Jacket. Naturligvis vindes præmien af den med flest rigtige besvarelser. Hvis flere har samme antal rigtige bliver vinderen den, som bidrager med den bedste historie om en eller flere af hovedpersonerne.
Det er tanken at bringe de forhåbentlig mange besvarelser af ekstra-spørgsmålet her på hjemmesiden.

Allan Petersen
Medlem af ØBTUs Turneringsudvalg siden 1965. Har modtaget samtlige hæderspokaler, guld- og sølvnåle i ØBTU, hvor han er æresmedlem. Hædret med DBTU’s guldnål i 1984. AP har været leder af ØBTU’s sekretariat siden starten i 1976. AP sad i samtlige år i det udvalg, der kørte BT Cup’en.


Allan Petersen i kamp i 1977 for snart 42 år siden.

Arne Madsen
Formand DBTU 1980-90, Nordisk præsident 1988-98, DIF bestyrelse 1986-2006, DIF’s medieudvalg, Sport Event Danmark, ITTF mediecommitee og ETTU club competition official og pressechef i DBTU, hædret med DIF's ærestegn i 1990. Hædret med DBTU’s guldnål i 1984.
Hvis man skal tro på Allan Petersen, så er Arne den bedste til at spille bordtennis af de fire: ”Arne er jo gammel divisionsspiller. Han er fra Nykøbing Falster, hvor vi har spillet på hold sammen, men han spillede for Gentofte Statsskole Idrætsforening - GSIF i turneringsforkortelsen, da han studerede i København”, fortæller AP. Desværre er der ingen billeder af en spillende Arne Madsen i det gamle fotoalbum.

Ole Rasmussen
Startede en bordtennisklub i sin fars kælder, som i 1959 blev optaget i DBTU. Den 19. april 1961 blev STAR sammensluttet med BTK 54 med Christen Hjorth som leder og KFUM med Hans Chr. Carstensen som leder til Roskilde Bordtennis BTK 61. Ole kom i bestyrelsen og var formand fra 1970 til 1989. Med i SBTUs bestyrelse i over 25 år - de 20 år som formand. Samtidigt i DBTU`s bestyrelse, havde i en årrække tillidshverv som turneringsudvalgsformand, leder af licenskontoret og UK medlem.
Ole var manden bag nogle store stævner i Roskilde og i SBTU og DBTU regi, bl.a. SOJC i 1979 og 1983 i Roskilde med hele verdens ungdom som deltagere. Det blev til over 200 af slagsen og langt de fleste var med Allan Petersen ved sin side. Ole er stadig aktiv som leder og er på 12. år formand for Danmarks største ældre idrætsforening Roskilde Ældre Motion med ca. 2800 aktive.
Æresmedlem i både BTK 61, Roskilde Idræts Union, SBTU, DBTU og DIF. Hædret med DBTU’s guldnål i 1978.


En typisk billede af makkerparret Ole Rasmussen ved mikrofonen og Allan Petersen ved dommerbordet med en blyant i hånden. Billedet er fra Grand Prix-finalen i Tåstrup i april 1979, hvor Dorte Hauth henter sin præmie, mens Annie Larsen (Ramberg) og Lone Jacobsen ser til. I venstre side ses Henrik Petersen? (et gæt), Per Sander, Erik Tofte, Henning Reitz Larsen (øverst i billedet). Til højre i billedet bag Ole Rasmussen er det Bjarne Hansen.
  
Peter Fredberg
Bordtennisspiller i mere end 60 år og journalist på BT i 45 år. Idémanden bag nogle af dansk bordtennis mest succesrige initiativer siden 1970’erne. Skoleturneringen BT Cup’en fra 1973, forfatter til bogen 'Verdens Hurtigste Spil' i 1977, Pondus Cup fra 1980, kåring af ’Årets spiller’, Bordtennisårbogen, redaktør af Bordtennisbladet, hvor han i mange år skrev de fleste af artiklerne. Hædret med DBTU’s guldnål, da skoleturneringen BT Cup´en fejrede 10 års jubilæum i 1983.


Peter Fredberg i kamp ved bordet.

Du kan måske finde nogle af quiz-svarene ovenfor eller i tidligere artikler omhandlende nogle af de fire her på hjemmesiden (se herunder):

”49 år ved dommerbordet” (Allan Petersen og Peter Tranto). Klik her
”Hvor blev de af? (Ole Rasmussen)”. Klik her
”Forandringernes tid” - jubilæumsartikel fra Arne Madsen. Klik her
”Da Pondus kom på verdenskortet” - jubilæumsartikel fra Peter Fredberg. Klik her
”Hvor blev de af? (Lars Hougaard)”. Klik her
”Peter Fredberg lægger pennen”. Klik her
”BT-entusiast fylder rundt”. Klik her


Forrest i billedet Ole Rasmussen (tv.) og Allan Petersen (th.) efter et veloverstået DM for veteraner i 1990. Gid I fortsat vil få mange stunder som denne.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: