Kan man få fut i en våd kineser?

Dato: 
24.11.2016

- reportage fra en ægte Kina-træning på Frederiksberg

På billedet nogle af de kinesere, der træner om lørdagen sammen med Liu Mao (i midten med Stiga-blusen). Foto: Stéfan Campagnolo.

Det er lørdag i november og det styrter ned, hvilket bekymrer mig en smule, for jeg har aftalt at komme forbi Mariendalshallen på Frederiksberg, hvor der efter sigende hver lørdag skulle strømme kinesere til træning med kinesiske Liu Mao (Virum). Mens jeg løber gennem regnen, slår det mig, om man overhovedet kan få gang i en våd kineser.

Mine bekymringer viser sig at være overflødige, for er der nogen, der kan få gang i kinesere, så er det 65-årige Liu Mao, der denne lørdag holder styr på 12 kinesere, der går til stålet på de fire borde i Mariendalshallens underetage. Det er tydeligt, at de nyder hinandens selskab. De fniser og griner på den måde som kun kinesere gør det - uskyldigt og lige fra hjertet.
”Vi kender hinanden, og holder alle sammen meget af at spille bordtennis”, siger Ting Liu, der er til bordtennis for blot tredje gang. Hun spiller også badminton i dansk/kinesisk forening lige som veninden Kai Chun Ren, der også svinger battet denne lørdag.

”Det er en blandet flok”, siger Liu Mao, og fortæller om den bedste kinesiske kok i Danmark, der tilsyneladende spiller på bord 3, om pædagogen på bord 2, forskeren fra Københavns Universitet på bord 4 og om en Nordea-ansat på bord 1 osv. Fælles for dem alle er, at de har glæden ved at spille bordtennis, og for flere af dem er den glæde hentet fra den kinesiske folkeskole.

Kinatræning på Frederiksberg

Den gode idé kom i stand efter en henvendelse fra den dansk/kinesiske forening, der ønskede at spille bordtennis på Frederiksberg. Jan Kristoffersen, der er formand i Frederiksberg BTK, forsøgte at hjælpe ved at kontakte FIU. De gode relationer til Liu Mao, der har været træner i Frederiksberg BTK siden starten i marts 2011, har også betydet en del.
FIU ville dog have at kineserne var medlem af Frederiksberg BTK, og indgik i klubbens aktiviteter og sociale liv for at give haltid. Sådan blev det, og Liu Mao var ikke sen til at tilbyde sig som ulønnet træner, da kineserne fik tildelt ekstra haltid af FIU om lørdagen fra kl. 9-12. Liu Mao er bl.a. fire gange dansk holdmester i 60 års rækken med Virum fra 2012-2015.

Det hemmelige hold

”Vi kunne være mellem 50-60 kinesiske spillere, men jeg må afvise mange pga. pladsmangel”, siger Liu Mao, der kunne se en løsning på problemet, hvis man fik tildelt træningstid i badmintonhallen ovenover i stedet for i bordtennislokalet i kælderen, hvor der kun er fire borde.
”Vi siger ikke noget til andre, for så bliver vi for mange”, siger en fnisende Ting Liu, som jeg har fanget for en bemærkning, mens hun står og venter på at få plads ved et af bordene.

Nogle få af kineserne har deltaget i Frederiksberg BTKs senior-træning mandag og onsdag og et par af spillerne har deltaget på klubbens seniorhold i serie 4 i sidste sæson. Det resulterede i oprykning til serie 3.
Om tirsdagen har Frederiksbergklubben 11 borde oppe i badmintonhallen fra kl. 16-19, hvor det er ungdomsspillerne, der træner.

Jan Kristoffersen håber på, at han kan hjælpe de mange interesserede kinesere med at komme til at spille en masse bordtennis på Frederiksberg.

Læs også artiklen ”Bordtennisleder hædret” her
Læs også artiklen ”Bordets glæder” her
Læs også artiklen ”Frederiksberg BTK – inspiration til klubsamarbejde” her

Træningen er i fuld gang i Mariendalshallens kælder. Foto: Stéfan Campagnolo.


Fra venstre Kai Chun Ren, Liu Mao og Ting Liu i en pause under lørdagens træning. Foto: Carsten Egeholt.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: