Mark Beckmann udtaget til OL

Dato: 
24.10.2019

- i Tokyo i 2020 som eneste danske dommer.

På billedet dømmer Mark Beckmann ved Korea Open i 2018. Foto: ITTF.

Fredag den 21. juni 2019 dumper en mail ind hos Mark Beckmann, som han sent vil glemme. Han er udtaget til at skulle dømme ved de Olympiske Lege i Tokyo i år 2020.
”Jeg bliver fyldt med en følelse, der er svær at beskrive”, fortæller Mark. Det er nemlig noget, han har arbejdet hen i mod, siden han i 2010 blev international dommer.

”Jeg læste mailen, og de vedhæftede dokumenter igennem mange gange, før det rigtigt gik op for mig, hvad det var, jeg sad og læste. Da jeg forstod helt præcist, hvad det var, kom smilet og så selvfølgelig opkaldene til mine nærmeste for at fortælle den vilde nyhed. Men selv om det stod sort på hvidt, og Peter Busck var lynhurtigt til at endorse og confirme alt det, han skulle, var der stadigvæk et eller andet forbehold for, om noget kunne galt eller man havde læst forkert. Det var først da jeg tirsdag den 25. juni læste den komplette liste med ITO’s for OL, at jeg begynder at tro på det. Da overdommeren for turneringen sendte en mail ud, hvori der stod noget á la, at han var enormt glad for at skulle arbejde sammen med os alle sammen, begyndte jeg at tro rigtig på det”, fortæller Mark.

BTDK forsøgte allerede ved udtagelsen at få et interview med Mark, men udtagelsen skulle lige bundfælde sig hos den skeptiske dommer. Nu er det lykkedes at interviewe Mark. Læs herunder om bl.a. Mark’s forventninger og forberedelser til de Olympiske Lege i Tokyo.

Hvad er dine forventninger til at skulle dømme ved OL?
OL er det største. Lige meget om man er spiller eller dommer, så bliver det bare ikke større end OL. Så jeg forventer nok mange ting. Jeg forventer en speciel atmosfære. Jeg forventer fremragende spil. Det er trods alt de bedste spillere, der kommer dertil. Udover det så forventer jeg, fordi det er Tokyo, at der bare er styr på tingene. Japan har altid styr på det. Transport, mad, og alt det der, er jeg overhovedet ikke bekymret over. Det kan være lidt ”iffy” engang imellem til diverse turneringer rundt omkring i verden, men når det er et OL, og det er i Tokyo, så bekymrer det mig ikke.

Mødes de udtagende dommere til briefing før OL?
Dommerne skal møde ind tre dage før turneringen begynder, og en af de dage er der helt sikkert en briefing. Ved alle turneringer er der briefing for dommerne. Jeg er dog sikker på, at denne her bliver anderledes.
Normalt ved en briefing gennemgås der utroligt mange ting, omkring fokuspunkter for regler, og alt muligt. Mange af dem er også basis-ting, hvis der fx er nye dommere osv. med. Men her har vi at gøre med de bedste dommere i verden. Jeg forventer en anderledes briefing, fordi det er OL.

Får I udleveret ens OL-dommerdress? Gule/røde kort, netmålere osv.?
For et par måneder siden har vi fået en mail, hvori vi skal udfylde mål på alt, sådan at de kan lave et casual sæt tøj til os til brug i dagligdagen og et formelt jakkesæt til os, som vi dømmer i til OL. Det er alt tøj, vi får udleveret til at dømme i. Jeg ved ikke med kort, netmålere og lodtrækningsbrikker. Jeg kunne forestille mig, at de laver noget af det til os. På alle de ting jeg har, er der på en eller anden måde noget reklame på. Det forventer jeg ikke, der må være til et OL.

Hvad er vigtigst at huske som dommer ved OL og generelt (ud over sit gode humør)?
Jeg tror det vigtigste er, at huske at nyde det. Både ved et OL men også ved de andre turneringer. Reglerne er jo selvskrevet, som noget man skal huske. Men når man sætter sig ind i den stol ligegyldigt, hvilken kamp det er, så skal man nyde det, man laver, og syntes det er sjovt. Det gælder så endnu mere ved et OL. For jeg tvivler på, man kan opleve den atmosfære nogen andre steder.

Har man (også) som dommer sommerfugle i maven, når man starter på sin første kamp ved en stor begivenhed?
Det korte svar ville være JA. Selvfølgelig kommer der også sommerfugle i maven på os. For mig er det stort set hver kamp, jeg går ind til. Der er ikke noget, der bliver til dagligdag eller bare endnu en kamp. Det er nok også en af grundene til, at jeg dømmer. Det der ændrer sig, er professionalismen og kvaliteten af spillerne og det samme af de omgivelser, der bliver spillet i. Men der er altid den der følelse af sommerfugle. Mængden af sommerfugle er så forskellig fra turnering til turnering.


Mark Beckmann.

Hvordan fungerer det i dommergruppen ved en stor begivenhed? Taler man om, hvad (og hvem) man specielt skal lægge mærke til ved den pågældende begivenhed?
Den skal nok svares todelt den her. Hvad der skal lægges mærke til, bliver altid nævnt i briefingen inden turneringen. Hvor stram en linje vil overdommeren have til det ene og andet? Ind og udmarch ved de forskellige set-ups og alt det der. Det bliver dækket ved briefing og visse ting som ind og udmarch bliver også ændret løbende, hvis nu nogen af dommerne oplever et problem, så kan vi ændre på tingene i løbet af turneringen. Nogle gange imellem forskellige runder. Det er sjældent noget, man lægger mærke til som spiller eller publikum.
I forhold til hvem man specielt lægger mærke til, så sker den snak ikke. I alle eksamener og briefinger der bliver givet, bliver der lagt meget vægt på, at vi dømmer det, der skal dømmes, når vi ser det inde ved bordet. Alle spillere skal have en opfattelse af, at der bliver dømt så ens så muligt, om du spiller på bord 32 eller om du spiller på bord 1 uanset, hvilken dommer, der dømmer.
Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre 100%, men det vil altid være det, der er målsætningen fra overdommerenes og dommernes side. Derfor er det også meget vigtigt, at man ikke er forudindtaget over for en spiller, inden man går ind til en kamp.

Hvad er det største, du indtil nu har opnået som dommer foruden OL-udtagelsen?
Det største jeg har opnået inden min udtagelse til OL, er alle de finaler, jeg har dømt. Allerede tilbage i 2012 dømte jeg min første EM-finale. Herreholdfinalen. Jeg har ikke kontrolleret tallene, men jeg er ret sikker på, at jeg på daværende tidspunkt med mine 24 år, nok har været en af de yngste dommere til en herreholdfinale ved et EM. Udover det har jeg dømt to andre EM-finaler, to VM-hold kvartfinaler og en VM-semifinale i herresingle. Mine forskellige Platinum World Tour finaler i henholdsvis Østrig og Korea er også på listen over ting, jeg er rigtig stolt over.

Hvordan forbereder du dig til OL i Tokyo?
Det er alle basis-forberedelserne, der arbejdes med lige nu. Vi har allerede indleveret et billede af vores pas, da ITTF står for alle rejsedetaljer. Det er blevet gjort meget klart, at man ikke skal købe rejsen selv. Så dertil har vi valgt udrejse og hjemrejse datoer. Derudover er der en masse forberedelse i forhold til tøjet, som vi skal have udleveret, når vi kommer dertil.
Regler og så videre bliver der selvfølgelig også forberedt. Ikke fordi jeg ikke kan reglerne, men fordi det er en ret god mental forberedelse til en turnering at blive mere sikker på paragrafferne.
Der ligger også en del forberedelse i de turneringer, man søger inden et OL, og jeg vil gerne forsøge at have i hvert fald to turneringer i 2020 inden OL. Jo flere turneringer, jo bedre vil rutinen være, når jeg rammer Tokyo.
Den sidste del af forberedelsen er også at tale med de dommere, udenlandske som danske, der har været til OL før. For at drage nytte af deres erfaringer.

Hvad er dit næste store mål som dommer?
Der skal jo altid være et næste mål. Lige nu er det ikke engang OL, der fylder mest i mine bordtennistanker, da jeg har en Platinum-turnering i november måned i Østrig. Derefter er det de turneringer, vi skal melde os til i forhold til næste års World Tour.
Af noget af det jeg ikke har oplevet endnu, så må målsætningen være at komme til at dømme en VM-finale. Udover det er der en masse spændende ting i gang med dommerne i bordtennis, som jeg gerne vil være en del af.


På billedet giver Mark Beckmann det røde kort til "Hasse" (He Ke Yi) ved VM i Düsseldorf i 2017 - heldigvis bare for sjov. Mark var eneste danske dommer i Düsseldorf, hvor han både dømte kvartfinalen i herresingle mellem 13-årige Harimoto, Japan og Xu Xin, Kina samt semifinalen i mellem Fan Zhendong, Kina og Lee Sangsu, Korea. Foto: Privat. Læs også artiklen "Mark Beckmann nåede længst", som blev bragt her på hjemmesiden 5/6-2017. Klik her

Et stjernespækket mandskab

”Den Referee der kommer til at stå for Tokyo, er i mine øjne en af verdens bedste referees. Der er altid styr på det, når han er referee ved en turnering. Han kan se, hvis der er optræk til problemer ved en bane. Han bakker altid op omkring sine umpires. Udover det, har han en god humor og han udstråler en ro og sikkerhed i de beslutninger, han tager. Den holdning spreder sig videre til både deputy referee og umpires, når han er ved roret”, forklarer Mark, der med dommerøjne betegner den 30 mands store liste med 1 referee, 3 deputies og 26 umpires, som et stjernespækket mandskab indeholdende ekstremt meget kompetence.
”Jeg har personligt dømt sammen med 9 af dommerne ved bordet og været til turnering med næsten alle. Der er mange finaler fra kontinentale mesterskaber og verdensmesterskaber blandt dommerne”, siger Mark.

Vejen til OL

Evalueringer
En evaluering består af læring og feedback på de kampe man dømmer. Der er karaktererne Meet, Near Meet og Does Not Meet. I evaluering bliver man bedømt på:

- forståelse og fortolkning af regler
- kontrol af kampen
- præsentation og ensartethed

I forhold til OL er det ratioen af Meet og antallet af bedømmelser, der skal ligge så højt som muligt.
Mark Beckmann har kun fået Meet i alle sine bedømmelser.

Idrætspolitik
Der er til OL en lige kønslig og geografisk udvælgelse af dommerne.

Udvælgelse til OL
1 referee
3 deputy referees
26 umpires
(16 kvinder og 14 mænd)

2 fra Afrika
2 fra Sydamerika
1 fra Oceanien
4 fra værtsnationen
8 fra Asien
8 fra Europa

Nr. 5 i rækken

Det er yderst svært at opnå udvælgelse til de Olympiske eller Paralympiske Lege. Udvælgelsen sker nemlig først og fremmest baseret på dommernes præstationer ved større turneringer de foregående år. Mark Beckmann slutter sig nu til en eksklusiv klub iblandt danske dommere. Kun fire før ham har deltaget ved Olympiske/Paralympiske Lege:

Steen Bastrup                   Paralympic Games             1996              Atlanta, Umpire
Aksel Beckmann                Paralympic Games             1996              Atlanta, Referee
Aksel Beckmann                Paralympic Games             2000              Sydney, Referee
Jesper Hammerstrøm         Olympic Games                 2000              Sydney, Umpire
Allan Sørensen                  Olympic Games                 2012              London, Umpire

Det er en ære for Bordtennis Danmark, at have haft disse fire dommere til at repræsentere Danmark, og det er en ære at have Mark Beckmann med som dommer til OL i Tokyo. Med til historien hører, at Jens-Gullberg Hansen er udtaget til at skulle dømme ved Paralympic Games i Tokyo i 2020. Det vender vi tilbage til her på hjemmesiden i 2020.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09