Parkinsons-ramte og bordtennis

Kategori: 
Dato: 
05.02.2020

- BAT60+ og Bordtennis Danmark med tilbud til Parkinsons-ramte.

På billedet som er fra Parkinsons-VM i oktober 2019 ses Elisabeth Ildal og ved siden af hende Lars Bo Kaspersen. De øvrige er Jan Petersen, Thomas Lunde, Kim Leon Plum Hansen og Jesper Jerslund. Foto: Facebook.

Vi har tidligere på disse sider beskæftiget os med den kendsgerning, at bordtennis har en positiv indvirkning på Parkinsons-ramte. Bl.a. ved et besøg hos foreningen Cure4Parkinsons træningscenter i Herlev, hvor en del Parkinsons-ramte spiller bordtennis. Og her har alle oplevet en forbedring i deres sygdom ved denne aktivitet.
Senest har Bordtennis Danmark (BTDK) og BAT60+ aftalt med Parkinsonforeningen, at man fra foreningen vil sende en opfordring ud til lokalafdelingerne om at søge kontakt med BAT60+ klubber, uanset om de Parkinsons-ramte endnu ikke er fyldt 60 år.
Samtidig er der gået en meddelelse ud til samtlige BAT60+ klubber om at byde Parkinsons-ramte velkommen i klubberne. Meddelelsen er underskrevet af Lars Bo Kaspersen (Parkinson-ramt bordtennisspiller) og Gert Jørgensen (BAT60+ FU).
Gert Jørgensen opfordrer klubberne til at give en tilbagemelding på, om de er klar til at byde evt. Parkinsons-ramte bordtennisspillere på Gert@bat60.dk.
Lars Bo Kaspersen peger på, at meget tyder på, at netop denne sport har en positiv effekt på sygdommen.
- Bordtennis indeholder simpelthen et koncentrat af alle de aspekter, en Parkinson-ramt skal træne jævnligt – og så er det jo tilmed sjovt, hvilket gør det lettere at få træningen vedligeholdt, skriver Lars Bo Kaspersen og tilføjer, at det indtil videre mest er i udlandet, at Parkinson-ramte har kastet sig over sporten.
Lars Bo Kaspersen er kendt af de fleste 60+ spillere. Som ung bordtennisspiller spillede han i 3. division, men han er nok mest er kendt for at have været aktiv i SBTU (Sjællands Bordtennis Union, red.) som træner, og senere som formand for DBTU’s uddannelsesudvalg . Lars Bo Kaspersen var også ansat som konsulent i DBTU og i den forbindelse har han besøgt mange foreninger, deltaget i bestyrelsesmøder, arrangeret leder- og trænerkurser m.v.

Brug for mere viden

I Danmark findes ca. 10.000 mennesker med Parkinson, og de fleste er 60+. Der er dog så vidt vi ved ikke særligt mange, der spiller bordtennis i foreningsregi, så der er brug for at få udbredt viden om spillets kvaliteter og potentialer herhjemme.
Det er bl.a. derfor BTDK, DGI og Parkinsonforeningen har indledt et samarbejde om at få gjort opmærksom på, at der er gode muligheder for at komme i gang.
Det er særligt i USA, Sverige, Japan og Tyskland, at man har gjort gode erfaringer. ITTF, det internationale bordtennisforbund, har også engageret sig i bordtennis for Parkinson-ramte. I oktober 2019 afholdt man for første gang det officielle verdensmesterskab, som også havde dansk deltagelse.

Mange fordele

Lars Bo Kaspersen fastslår, at bordtennis har meget at byde på i forhold til folk med Parkinson. Mange Parkinson-ramte gemmer sig, og glemmer hvor vigtigt det er, at man kommer ud i de sociale fællesskaber. Og spillet udfordrer hjernen i ekstrem grad – stimulerer hjerneaktivitet og udfordre balance samt koordinationen i hjerne.
Der sker også en stimulering af øjemuskulaturen, når den Parkinson-ramte spiller bordtennis.
- Og det mest glædelige er, at alle, ligegyldigt på hvilket bordtennismæssige niveau den Parkinson-ramte er, kan få glæde af det og opleve en helbredsfremmede effekt.
- Fysisk aktivitet og vedvarende træning er et must for Parkinson-ramte - og bordtennis er sjovere end så meget andet, siger Lars Bo Kaspersen.

Forfatter: 
Per Frederiksen
Kontaktperson tlf.: 
22 90 50 96
Kontaktperson e-mail: