Sådan blev B.T. Cup'en født

Kategori: 
Dato: 
11.04.2019

- et besøg på B.T.s sportsredaktion i 1973 blev starten på noget stort.

B.T. Cup’ens protektor, prins Richard, er sammen med B.T.s sportsredaktør Børge Munk Jensen til en kamp på Virum Skole.

En tidlig forårsdag i 1973 fik vi uanmeldt besøg på B.T.s sportsredaktion af den tidligere danske mester i bordtennis, Christian Juhl. Han kom for at sige til lykke.
”Med hva’,” spurgte en overrasket sportsredaktør, Børge Munk Jensen.
”Med jubilæet. Det er 50 år siden, B.T. arrangerede de første uofficielle danske mesterskaber i bordtennis. B.T.-turneringerne blev holdt hvert år fra 1923 til og med 1941. Det var en turnering, alle vi bordtennisinteresserede hvert år så frem til med spænding og store forventninger. Jeg startede i drengerækken i 1923 og var med hele vejen,” forklarede Christian Juhl.
Med hyldesten fulgte et gummitræ (symbolsk) og en flaske whisky af mærket ”Dimple”. Det nærmeste, man kunne komme udtrykket for battets nubrede overflade, pimple. Jeg husker, at Børge Munk Jensen beholdt gummitræet på sit kontor. Jeg fik lov at tage den 12 år gamle skotske whisky med hjem.

De første officielle danske mesterskaber blev holdt i 1943 med Knud Runckel som vinder, mens Christian Juhl vandt i 1945. ”Kesse” fortsatte med at spille, til han var et stykke oppe i 70’erne. I en periode mødtes vi i Idrættens Hus til træning en gang om ugen. I 1982 blev han Danmarks første veteranverdensmester med guldet i 70 års klassen i herredouble i Gøteborg 1982 med den ungarskfødte amerikaner og tidligere verdensmester Lazlo Bellak.

Alt dette som optakt til dét, denne artikel skal handle om: B.T. Cup’en i skolebordtennis. Man kan godt sige, at det var Christian Juhl, der kastede bolden op, og Børge Munk Jensen og jeg, der greb den. Jeg spillede selv, og ”Munken ” havde engang været gift med en dansk mester i damesingle i B.T.-turneringerne.

B.T. fejrede ”50 års jubilæet” med en landsdækkende skoleturnering, som blev afviklet i ti år i et tæt samarbejde mellem B.T. og DBTU med Allan Petersen som en utrættelig tovholder og formand for DBTUs skoleudvalg. Jeg rejste land og rige rundt og skrev spalte op og spalte ned, og Allan klarede resten. Stigas generalagent overrakte hvert år præmier.

Min sportschef havde en god ven i prins Richard. De gik på jagt sammen. Richard havde et bordtennisbord stående på slottet i Berleburg og var ivrig bordtennisspiller, og ”Munken” overtalte ham til at være protektor for turneringen. Det gjorde han med stor glæde.

B.T. Cup’en skabte fornem PR for verdens hurtigste og sjoveste spil fik stor betydning for tilgangen af unge spillere. På et tidspunkt rundede DBTUs medlemstal 18.000. Mange senere landsholdsspillere og danske mestre dukkede for første gang op i B.T. Cup’en.

Den første B.T. Cup startede i ugen 7.-13. oktober 1973. Over 2.000 skoler modtog invitationen, og 123 tilmeldte sig. DBTUs formand, Christian Hjorth, kaldte skoleturneringen ”det bedste, der er sket dansk bordtennis”. Et hold bestod af fem spillere, hvoraf mindst to skulle være piger, og en holdkamp af 3 x 3 drengesingler, 2 x 2 pigesingler, en drengedouble og en pigedouble, i alt 15 kampe. Alle spillere skulle i premieresæsonen være født efter 1. januar 1959.
Fire hold kvalificerede sig hvert år til et stort finalestævne. Ofte med tv-dækning. Som en bonus repræsenterede mestrene Danmark i en skolelandskamp i Sverige. Flere gange med Kjell Johansson som præmieoverrækker.
I den anden sæson var antallet af deltagende skoler steget med 50 til 173, og i den fjerde rundede B.T. Cup’en første gang de ”magiske” 200. Højeste antal skoler opnåede vi i 1980-81 med 223. Derefter dykkede turneringen til 181 og i den tiende og sidste B.T. Cup til 160 skoler. Tendensen var klar. Alt har en ende.

Her er vinderne med antal skoler i parentes: 1974: Kildegård Gymnasium, Hellerup (123). 1975: Ellegårdsskolen, Ballerup (173). 1976: Lundtofte Skole (187). 1977: Tjørnelyskolen, Greve Strand (211). 1978: Hasle Borgerskole (191). 1979: Hasle Borgerskole (194). 1980: Jellebakkeskolen, Risskov (203). 1981: Jellebakkeskolen, Risskov (223). 1982: Vig Skole (181). 1983: Borgerskolen, Taastrup (160).

Arne Madsen, DBTUs tidligere formand: ”B.T. Cup’en bragte i tusindvis af drenge og piger i kontakt med bordtennis. Turneringens værdi for vores sport kan ikke overvurderes.”

For denne signatur havde skoleturneringen også stor værdi. Udover de sportslige glæder, når jeg besøgte skolerne.
I 1979 var jeg med det bornholmske vinderhold fra Hasle til skolelandskamp i Jönköping. Vi sad i spisevognen i toget og fik en gang pyttipanna og en enkelt Pripps, da læreren, Flemming Storr, fortæller, at han til sommer skal med sin kone Elise på en længere Norgesrejse. Han var ikke vild med, at hans hus skulle stå tomt så længe. Det ligger et stenkast fra havnen, hvor der skal være Sildefest.
”Bare nogen ville komme og bo der og måske slå græsset,” sagde han.
”Vil det sige,” sagde jeg, ”at jeg gør dig en tjeneste, hvis jeg flytter ind en uges tid til sommer med min familie?”
”Ja,” lød svaret prompte. Og sådan blev vi sommerbornholmere og er kommet til Hasle hvert år i 40 år.

Jeg skylder de talentfulde bornholmske spillere og familien Storr meget. Senere har jeg flere gange spillet mod Jan Haagensen, Jens Koefoed, Jørn Ole Riis og den legendariske leder Kenny Jensen, når Virum mødte Hasle. Det endte som regel med en snak om gamle dage, da Hasle kom på Danmarkskortet.


Spillerne fra Ellegårdsskolen i Ballerup er i 1975 på besøg på Stiga-fabrikken i Tranås før skolelandskampen.


Peter Fredberg overrækker blomster og champagne til B.T. Cup’ens tovholder, Allan Petersen. Henrik Petersen (yderst til venstre) og Arne Madsen klapper.


Dansk bordtennis’ grand old man, Christian Juhl (tv.), som var med i drengerækken i den første B.T.-turnering i 1923, og Peter Fredberg (th.) er på skolebesøg og har lånt et par bat.

Forfatter: 
Peter Fredberg
Kontaktperson tlf.: 
20 85 11 46
Kontaktperson e-mail: