Statusopdatering fra Magnus Mallander

Kategori: 
Dato: 
05.09.2019

- der torsdag den 1. august startede som ungdoms- og damesenior ansvarlig for BTDK.

25-årige Magnus Mallander fra Sverige er ansat til at styre den sportslige fremtidige strategi for dansk ungdoms- og damesenior elite. Herunder kan du læse den første statusopdatering fra Magnus:

Der er nu gået lidt over tre uger, siden jeg begyndte min tjeneste som ungdoms- og dameansvarlig i det nye BTDK. Der har været meget nyt for mig: nye strukturer og rutiner, nye spillere, nye trænere, nye medarbejdere, nye ansvarsområder. Her er jeg dog ikke alene: som bekendt er der mange ting, der skal på plads i den nærmeste tid for dansk bordtennis, en spændende periode der skal blive et løft for dansk bordtennis. Nedenfor kan I tage del af mine initiale indtryk og funderinger, samt de ambitioner jeg har for den nærmeste tid.

Ungdomssiden
Jeg ser på mit arbejde som ungdomsansvarlig som en vigtig del i den langsigtede proces at hjælpe ungdomsspillere at forbedres for en karriere som professionelle seniorspillere. Det arbejde vi laver i og udenfor hallen skal lede frem til at spillerne en dag er uddannede og klar til, hvad det betyder at være en professionel spiller med ambitioner på at deltage i og præstere i mesterskaber. At lave resultater som ung er en vigtig komponent i dette, men det er langt fra det eneste, der betyder noget (se præsentationen om talentudvikling og læs om mit syn på trænerskabet og mit arbejde her).

Her i begyndelsen har jeg fokuseret på at skabe mig et billede af, hvordan bordtennis i Danmark ser ud ”på gulvet”. Hvor er der meget aktivitet, hvor træner de dygtige spillere, hvilke klubber samarbejder med hinanden etc. Et vigtigt tilfælde for mig var det trænerseminarium som arrangeredes i weekenden 16.- 17. august, hvor jeg fik mulighed at lære mange af de dagligt virksomme danske trænere at kende. Den her demografi tror jeg er en nøgle lige så meget som spillerne - motiverede og kyndige trænere giver motiverede og dygtige spillere. Da de danske ungdomsspillere laver det meste af deres arbejde i klubben - på hjemmebane - ser jeg det som en af mine vigtigste opgaver at have god kommunikation med klubtrænerne.
Før at kunne få et bedre indtryk af spillerne blev to korte ”daglejre” afholdt i weekenden 24.- 25. august med nogle af Danmarks dygtigste ungdomsspillere på pige- og drengesiden. Nu var jeg kun sammen med spillerne i en dag, men det stoppede mig ikke fra at give agt på en del ting:

 • Danmark har ingen brist på grundtalent - der er mange, der forstår, hvordan bolden fungerer og har god forståelse og intuition for at spille kampe. Hvis man kan kombinere dette med god, fokuseret træning kan det gå hurtigt fremad.
 • Vi lavede kun single ball practice, det betyder træning med en bold per bord. Den første træning tællede vi også, hvor mange bolde man spillede på bordet i træk i stedet for at træne på tid. Det gav meget højt fokus og kvalitet, men det var også tydeligt, at det var både fysisk og mentalt meget anstrengende for spillerne.
 • Der er alt for mange spillere, der har utilstrækkelig eller simpelthen dårlig balance, især blandt de yngre spillere. Det kan være et resultat af, at man vokser meget i den alder, men det er også noget, man må arbejde med i træning. Det var især tydeligt, når mange spillede forhånd - vægten var kun på højre ben gennem hele slagbevægelsen, hvilket gør det svært at rotere hoften, have træfpunktet foran kroppen og at bevæge sig til næste bold.
 • Relateret så er der mange der ikke laver naturlige mellemskridt, dvs. små skridt for at justere sin position til bolden, selv om den kommer ”på samme sted”. Bolden rammer næsten aldrig samme sted to gange i træk, og så må man hele tiden have vægten på tæerne og hoppe lidt. Position til bolden er altid no. 1, hvis man skal spille den på bordet.
 • Til det første pas fik spillerne 20 minuter til at lave en individuel opvarmning, fordi jeg ville se, hvordan de gør når træneren ikke styrer. Det samlede antal, der selv kunne lave en opvarmning i over 12 minutter med nogen form af struktur, kunne tælles på en hånd.
 • Til lejren skulle spillerne medbringe sjippetov, træningselastik og sædvanligt bordtennisudstyr. Ca. 50% af spillerne havde ikke nogen elastik med og mange havde også glemt sjippetov. Heldigvis var bordtennisudstyret med hos samtlige.


Heldigvis var mange af øvelserne med elastik to og to-øvelser, så det gik fint med 50% den her gang. Nu er spørgsmålet om båndene kommer i brug derhjemme?

Mange spillere er tydeligt forhånd-orienterede, med et spil på et rimeligt godt niveau. Der er dog ikke mange, der har nogen form af våben eller pres fra baghånds-siden. Det kan straffe sig, når spillerne bliver ældre.

 • Alment på pigesiden er spillerne i behov for at forbedre grundsikkerhed og evnen at spille mange bolde på bordet.
 • Som nævnt var fokus godt igennem hele lejren, men de sidste 10% i intensitet og vilje manglede jeg lidt. Her tror jeg, at der findes mere at hente for den, der virkelig vil noget. Jeg håber at se mere af i fremtiden.

For ungdomssiden har jeg lavet en foreløbig aktivitetskalender for efteråret og vinter 2019 for samtlige ungdomslandshold, med såvel lejr som stævner indskrevet (kalenderen er veddhæftet nederst og er et udgangspunkt for spillere med ambitioner på landsholdet).

Damesiden
Den danske dameside er i øjeblikket ikke stor - ved det seneste DM deltog kun 14 spillere i damesingle, hvor 50% af deltagerne var enten junior- eller pigespillere. Mulighederne at forsørge sig som damespillere er desværre dårlige, og det påvirker selvfølgelig hvor mange der bliver ved med at spille efter juniorperioden. Derfor ser jeg spillere i den her alder som særligt vigtige for at bygge et bredere damelandshold op. Det findes stadig ”veteraner”, der træner og spiller stævner og/eller liga - deres viden og erfaringer er selvfølgelig vigtige at gøre brug af i det her arbejde. Som det er i dag, har vi kun to damespillere, der laver en udpræget satsning på bordtennis: Stefanie H. Christensen, der spiller i Portugals første liga, og Sophie Walløe der har PL 2020 som mål. På nuværende tidspunkt udgør de kernen for et damelandshold, som jeg håber kan blive opbygget på sigt med det langsigtede mål at deltage i hold ved EM i 2021. For at det skal være muligt, er det vigtigt at finde gode træningsmiljøer, hvor vore damespillere kan sparre med andre dygtige damer og identificere stævner på et godt niveau, hvor muligheden for at lære og udvikles er så stor som muligt. At finde det er mine to top-prioriteringer i øjeblikket.

Ambitioner fremover
I de næste måneder har jeg sat nogle mål op for egen del og for landsholdsvirksomheden på ungdoms- og damesiden:

 • Initiere et samarbejde med et godt træningsmiljø for damer på junior/seniorniveau.
 • Producere en politik for deltagelse i internationale stævner hvor BTDK ejer rettighederne at tilmelde (f.eks. ITTF World Junior Circuit).
 • Aftale med nogle af de største danske klubberne om at besøge ungdomsspillere og deres trænere i deres hjemmemiljø og observere en ”hverdagstræning”.
 • Initiere nogen form af lejrsamarbejde med det svenske landshold, enten på seniorsiden eller ungdomssiden eller begge.
 • Avancere fra gruppen i holdturneringen på et WJC-stævne.
 • Få aftaler klar med assisterende trænere for de forskellige ungdomskategorier med sigt på et evt. UEM.

Læs også de to tidligere artikler bragt på Bordtennis Danmarks hjemmeside om Magnus Mallanders tiltræden.
Jobstart - klik her
Ansættelse - klik her

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09