Sekunda seniorer succes

I en tid hvor de fleste klubber taler om medlemstilbagegang, blomstrer Sisu/MBK. Det vælter ind med nye medlemmer. Hvorfor?
”Det kan der naturligvis være mange gode grunde til, én af dem kunne være vores succesfulde sekunda-træning”, vurderer formand Pia Leth, og forklarer: ”Hver tirsdag trænes der sekunda-træning på 20 borde med tre trænere fra kl. 20-22. Det er vildt at overvære. Jeg tror ikke, der er mange klubber, der har noget tilsvarende”.

Manden bag succes’en med sekunda-træningen om tirsdagen er Peter Schlanbusch, som undertegnede har talt med.

”Det var faktisk daværende landstræner Peter Sartz, der en gang sagde til mig, at der i enhver klub burde der stå et bord med 1.000 bolde til kinatræning”, siger Peter Schlanbusch, der netop nu har stor succes med kinatræning for sekunda-spillere i Sisu/MBK.

Peter Schlanbusch trænede for 3-4 år siden en senior trup på 5-6 mand. De kom ikke rigtigt nogle vegne. Han oplevede, at folk kom og forlod klubben igen.
”Det var uhyre svært at integrere seniorer, der var nybegyndere – faktisk nærmest umuligt”, husker Schlanbusch, der med tanke på, hvad Sartz havde sagt, fik idéen til at forsøge sig med at lære sekunda seniorerne at køre kinatræning med hinanden. En del af deres træning var altså at lære at give hinanden kinatræning.
”Det var noget, der rykkede”, fortæller Schlanbusch, der her tre-fire sæsoner senere har fået så stor succes, at tre fyldte sekunda trupper med 12-14 spillere i hver trup er i gang i Sisu/MBK, hvor han netop nu arbejder på at åbne en fjerde trup, men træner-kabalen skal gå op, før det kan blive aktuelt.
Han er ikke i tvivl om, at succesen nærmest alene kan tilskrives kinatræningen.

Kina-træning i Sisu 2

Sådan ser det ud i Sisu/MBK’s store træningshal om tirsdagen mellem kl. 20-22.

Hvorfor er kinatræning så stor en succes?

Schlanbusch: Det kan siges kort: 100 bolde, der kommer lidt underligt, er langt bedre end én bold, der kommer perfekt.
Spillerne fik vildt mange gentagelser, så niveauet steg hurtigt. Ret hurtigt kunne de helt nye deltage i regulære øvelser, fordi de hurtigt fik styr på slagene. Der kom en enorm intensitet i træningen, hvor selv nybegyndere kunne forlade træningen med sved på panden og mærke, at de var vokset som spillere.

Hvordan indvirkede styrkeforholdet på kinatræningen?

Schlanbusch: Kinatræningen virker, selvom de helt nye naturligvis ikke kan betegnes som specialister i kinatræning. En komplet nybegynder kan sagtens blive placeret på bordet med den mere rutinerede og begge få noget ud af det. Derved bliver det lettere at integrere den enlige nybegynder.
Som træner skal man ’bare’ være fokuseret på, at spillerne får udført slagene rigtigt, også selvom boldene kommer underligt.
Noget som jeg prioriterer højt sammen med kinatræningen, er velkomsten. Jeg gør mit bedste til at sikre, at helt nye får den bedst mulig introduktion til klubben fra den første dag.

Når mange bliver til flere

”Vi er oppe på tre trupper, der alle kører fra kl. 20-22 på tirsdage”, siger Schlanbusch, der fra at have haft syv personer i første træning nu har 16-17 stykker. Med fem borde i kælderen og tre ovenpå løser Schlanbusch udfordringen ved at smide seks personer op og spille kampe i rummet med de tre borde i næsten en time. I den time kører han kinatræning med de 10 andre i kælderen. Derefter kommer seks nye op og spiller kampe, hvorefter de andre kommer ned i kælderen i den næste time og kører kinatræning.
”Vi får forhåbentlig snart løst træner-kabalen og åbnet en fjerde trup om tirsdagen fra kl. 18-20”, lyder det fra den flittige træner, der har noteret sig, at de fleste efter 1-2 års nybegyndertræning spiller i Serie 3, 4 eller 5. Der er endda flere af dem, der startede som voksne, der efter 2-3 år spiller i Serie 1 og 2.

Sisu/MBK råder nu over en masse spillere på Serie 4, 3 og 2 niveau, som alle er engagerede – ikke bare spillemæssigt. Det er nu en hel del lettere at finde hjælp blandt medlemmerne, når der afholdes stævne.
I Sisu/MBK’s store hal er der 12 borde. I torsdags var der ikke mindre end syv holdkampe i gang på samme tid i den dynamiske klub, der har i alt 12 serie-hold fra Serie 5 op til og med Jyllandsserien.

”Det er bare med at komme i gang rundt omkring i klubberne”, siger Peter Schlanbusch, der også mener, at børn (nybegyndere) bør starte med at give hinanden kinatræning.

Se herunder, hvordan sekunda-spillernes kinatræning foregår i Sisu/MBK.

 

 

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk