ANTI-DOPING

You are here:

Bordtennis Danmark står bag en ren og fair sport, hvor det er atleternes faerdigheder og evner der afgøre, hvem der afgår med sejren. Al form for benyttelse af ulovlige substanser og præparat er strengt forbudt for alle der ønsker deltage i BTDKs elitearbede, og BTDK bakker fuldstaendig op omkring det arbejde som Anti Doping Danmark laver og de love som de har nedsat for at fremme integriteten i sporten. Nedenfor kan I laese mere specifikt om Anti Doping Danmarks holdninger, og finde gode råd til atleter som er i tvivl om hvad de må og ikke må samt hvem man skal vende sig til i tilfælde af spørgsmål.

 

ANTIDOPING

Doping defineres som overtrædelse af antidopingreglerne. En af reglerne handler om tilstedeværelsen af stoffer, der er forbudt i henhold til Dopinglisten. Brug af sådanne stoffer, tilstedeværelsen af sådanne stoffer i urin- eller blodprøve, eller brug af metoder der kan ændre analyseresultatet af en urin- eller blodprøve er forbudt.

Antidopingreglerne gælder både i forbindelse med træning og ved stævner, ligesom reglerne umiddelbart er de samme for motionister og eliteudøvere. Det er spillerens eget ansvar at overholde reglerne. Læs mere her.

 

TJEK DIN MEDICIN 

Der findes forbudte stoffer i mange almindelige lægemidler. Tjek altid, om din medicin indeholder stoffer på Dopinglisten. Skriv præparatets navn i ADD’s gratis app ’Anti Doping Danmark’’ eller på ADD’s side ’Medicin’ på www.antidoping.dk. Du kan tjekke lægemidler, der er godkendt i Danmark. Det er ikke muligt at tjekke naturmedicin og kosttilskud.

Du kan selv tjekke din medicin via ADD’s hjemmeside
Du kan også tjekke din medicin via ADD’s antidoping APP ’Anti Doping Danmark’– der kan downloades her. OBS. Appen er gratis.

 

MEDICINSK DISPENSATION (TUE)

Er din medicin forbudt, skal du sammen med din læge undersøge, om du kan bruge et andet tilladt præparat, der ikke er på Dopinglisten. Hvis ikke skal du undersøge, om du skal ansøge om medicinsk dispensation (TUE).

Eliteidrætsudøvere skal som udgangspunkt altid søge medicinsk dispensation (TUE)! Om du defineres som eliteidrætsudøver afhænger af din idræt, din alder og dit konkurrenceniveau. Tjek om du skal søge dispensation på www.antidoping.dk. Tjek dit internationale specialforbund eller den aktuelle eventarrangørs krav til dispensationer. Det er ikke alle, der skal søge om dispensation på forhånd. Men du skal være opmærksom på, at brug af medicin, der indeholder stoffer på Dopinglisten, altid skal kunne dokumenteres af en læge. Du skal ligeledes altid leve op til de specifikke krav, der stilles for at kunne opnå dispensation.

Læs mere HER

 

MEDICIN I UDLANDET

Får du brug for at købe medicin i udlandet, skal du altid undersøge i det land, hvor du køber medicinen, om den indeholder stoffer på Dopinglisten! Medicin, som købes i udlandet, kan f.eks. have samme produktnavn som medicin købt i Danmark, men indholdsstofferne kan være forskellige. Bordtennis Danmark anbefaler at du sørge for at tage nødvendig medicin med hjemmefra.

 

KOSTTILSKUD 

Kosttilskud og naturpræparater kan indeholde stoffer, som er på Dopinglisten, også selvom disse stoffer ikke fremgår af varedeklarationen. Er du i tvivl om et produkts indehold, bør du altid undgå det! Du kan reducere risikoen for at købe forurenede kosttilskud ved at købe produkter, der er testet for stoffer på Dopinglisten. Du kan se ADD’s anbefalinger om køb af kosttilskud på www.antidoping.dk. ADD anbefaler, at du altid selv undersøger kosttilskuds varedeklarationer eller kontakter en diætist for vejledning i kost og får vurderet behovet for kosttilskud.

Følg eventuelt Team Danmarks anbefalinger her.
Se også Anti Doping Danmarks vejledning om kosttilskud her.

 

DU HAR OBJEKTIVT ANSVAR

Du er selv ansvarlig for, hvad du indtager eller tilfører kroppen på anden vis. Det kaldes ’objektivt ansvar’. Det er som udgangspunkt ikke en undskyldning, at du ikke kender antidopingreglerne, at du har fået et produkt uden at vide, hvad det indeholder etc.

 

DOPINGKONTROL
For de fleste indebærer en dopingkontrol, at de må afgive en urinprøve. For en mindre gruppe idrætsudøvere indebærer en dopingkontrol også afgivelse af en blodprøve. Du kan se hvordan en dopingkontrol foregår her.

Du har både rettigheder og pligter, når du bliver udtaget til en dopingkontrol. For din sikkerhed og tryghed er det vigtigt, du kender begge dele. Se hvad der gælder her.

 

SÆT DIG IND I REGLERNE

Antidopingreglerne gælder for både bordtennisspillere og deres støttepersonale f.eks. trænere og ledere. Derfor anbefaler Bordtennis Danmark at du gennemfører Anti Doping Danmarks E-læringskurser, så du bliver klædt på til at forstå antidopingreglerne, dit ansvar, dine rettigheder og pligter der følger med, når du er en del af idrætten.

Opret dig gratis på www.uddannelse.antidoping.dk, og tag det kursus som passer til dig:

Spillere:

  • Antidoping 1 – konkurrenceidræt

Trænere/ledere:

  • Antidopingvejledning for trænere og ledere til eliteidrætsudøvere
  • ’Unge, krop og trivsel’

Forældre:

  • Antidopingvejledning for forældre til eliteidrætsudøvere’

Klik HER, opret en bruger og kom i gang med at blive klogere på antidoping-reglerne.

 

TRIVSEL

Der er mange forskellige voksne, som er omkring børn og unge i hverdagen, og de spiller en vigtig rolle for kropstrivsel. Anti Doping Danmark har udviklet e-læringskurset ’Unge, krop og trivsel’, hvor du som træner eller leder kan få viden om, hvordan børn/unge bliver påvirket i forhold til krop, idealer og sundhed, og hvordan du i din rolle som idrætsleder kan påvirke børn- og unge positivt og bidrage til at øge deres trivsel.

 

GIV DIN VIDEN VIDERE

Du kan gøre en forskel, hvis du kender til eller bare har mistanke om, at der er nogle i Bordtennismiljøet, der overtræder antidopingreglerne. For du kan viderebringe din viden eller mistanke til Anti Doping Danmark, der har kompetencerne til at håndtere oplysninger, vurdere informationerne og handle på dem, hvis det er nødvendigt. Du kan give din viden videre på appen Stop Doping eller du kan indberette din viden eller dine observationer via www.stopdoping.dk.

På den måde kan du være med til at skabe en god og fair kultur i vores sport, hvor vi sammen skaber trygge rammer og fairplay for vores spillere.