Interview med Linus Mernsten

Svenske Linus Mernsten, der i godt et år har været områdeansvarlig for de danske herreseniorspillere, fortsætter nu på trekvart tid (120 timer pr. måned) i jobbet med de danske herreseniorer, der i perioden bl.a. har deltaget ved hold-EM i Portugal og ved hold-VM i Japan.

Undertegnede har interviewet Linus Mernsten for at høre om, hvordan det har været at stå i spidsen for de bedste danske herrespillere i det meste af 2014.

Linus Mernsten (tv.) klapper af Kasper Sternberg efter en god indsats ved hold-VM i 2014. Foto: Rémy Gros.

Hvordan har det første år været?
– Det første år har været lidt specielt, da jeg hoppede ind midt i sæsonen. Desuden var målsætningerne sat til at være meget kortsigtede.
Hvis jeg skal forsøge at sammenfatte året, så bliver det ud fra følgende:

– Mazes utrolige comeback som sluttede med en 2. plads ved Europa Top 12.

– hold-EM i Portugal, hvor holdet gjorde en god og solid indsats – spiller syv kampe og vinder de seks. Vi vinder bl.a. over de senere vindere af B-divisionen Ukraine med 3-0. Desværre tabte vi den forkerte kamp.

– Kasper Sternbergs betydeligt forbedrede placering på verdensranglisten og et godt hold-VM er positivt for fremtiden.

– Jonathan Groth bliver mere og mere stabil. Her ser jeg en stor udvikling det seneste halve år. Jonathan viser, at han allerede nu er klar til at tage kampen op med de fleste i Bundesligaen. Det virker, som om Jonathan i Grenzau har fundet en godt miljø at fortsætte sin udvikling i.

– Bag Maze, Sternberg og Groth har næste kategori gjort det godt. Mikkel, Morten, Tobias og Claus har alle taget store skridt fremad på verdensranglisten. Her begynder der at blive hård konkurrence, hvilket vil gavne alle.

– Det ser ud til, at vi stadig får Team Danmark-støtte, hvilket set ud fra ethvert tænkeligt perspektiv er en grund til fortsat elitesatsning.

Set i bakspejlet findes der, som oftest ting, som man ønsker, var faldet anderledes ud:

– hold-VM med en skadet Maze gjorde, at resultatet ikke blev, hvad vi havde håbet på.

– Mazes operation betyder givetvis ikke, at hans stræben efter at komme tilbage i verdenseliten er blevet lettere. Desværre var operationen nødvendig, og nu er det bare at håbe på, at hans krop holder, så han igen kan vise, at han er en af verdens bedste bordtennisspillere.

– Det havde været bedre at vinde over Serbien end at vinde over Ukraine ved hold-EM.

Herresenior-landsholdet (og konkurrenter) i et afslappet øjeblik ved hold-VM i 2014. Foto: Rémy Gros.

Hvad har overrasket dig mest?
– Jeg kan egentlig ikke komme i tanke om noget, som har overrasket mig specielt meget. Noget som har slået mig, er, at der findes mange i dansk bordtennis, som viser stort engagement og stor passion for sporten. Det er meget glædende og stimulerende at se.

Hvordan har det været, at arbejde både i BTK Rekord og med det danske herrelandshold på samme tid?
– Vi er netop nu i Rekord for at træne. Det er de samme ting, der arbejdes med, og jeg ser samarbejdet som en ”Win-win situation”. Jeg har fra januar mindsket mit engagement i Rekord, hvilket gør, at det fungerer udmærket. Arbejdet i DBTU har givetvis højeste prioritet.

Hvad kræves der for at nå verdenstoppen på herresiden?
– Oj, der er et meget kompleks spørgsmål, som vi kan bruge mange timer på.
Generelt så er der, som jeg ser det nogle ting, som er meget vigtige. En spiller som vil forsøge at nå verdenseliten må tænke på at have:
Et udviklende træningsmiljø af høj klasse, et personligt drive, en god træner, hyppig matchning mod topspillere, en professionel stab af eksperter omkring sig (mental coach, fysisk træner, læger, fysioterapeut etc.).
I dag er topspillerne vældigt komplette såvel teknisk, mentalt fysisk som taktisk. Derfor er det vigtigt at sørge for at alle dele er på plads. Ingen kæde er stærkere end det svageste led.

Hvad ser du som den største udfordring for de danske herrespillere? Hvad skal de arbejde mest med?
– Bordtennis er en individuel sport, hvor planen bør og skal være individuel. Spillerne på landsholdet har alle forskellige styrker og udviklingsområder. Derfor er det vigtigt at udviklingsplanerne bliver individuelle.
Generelt skal vi blive mere komplette i spillet samt blive bedre til at udnytte tiden vi har tilgængelig maximalt.

Hvordan kan du gøre spillerne bedre og få dem nærmere verdenstoppen?
– Jeg kan bidrage med min erfaring og mit kunnende. Min egen drivkraft til stadighed at blive bedre og altid ville forsøge at vinde håber jeg på at kunne overføre til spillerne. Det er også min opgave at være ”up to date” og følge med i trender og udviklingen i verdenstoppen.

Hvilken strategi vil du lægge i arbejdet med herrelandsholdet i 2015?
– Sæsonen indeholder mange interessante udfordringer. Vi har bl.a. VM i Kina, European Games i Aserbajdjan og EM i Rusland. Samtidig så påbegyndes racet mod OL-kvalifikationen til Rio de Janeiro næste år. Meget fokus vil blive brugt på at være forberedt til turneringerne for vores bedste. At have en god plan vil være enormt vigtigt i denne sæson for Maze, Groth og Sternberg.
For kategorien bag handler det om at kvalitetssikre det daglige træningsmiljø samt at få et stabilt spil, som gør, at man kan tage skridtet op til næste niveau. Bruttoholdet er en meget heterogen gruppe, hvor det er en udfordring for hver enkelt spiller at få et tydeligt billede af målet og have en god udviklingsplan.
Så strategien bliver mest at forsøge at hjælpe hvert individ med at få en tydelig rejse i 2015. Vi har kun en holdturnering – EM i Rusland i foråret, som vi givetvis kommer til at lægge stor vægt på i forberedelserne.
Jeg vil endda forsøge i større udstrækning at få input fra tidligere topspillere og så vil jeg på visse områder alliere mig med ekspertviden. Målet er at alle i truppen skal være kommet mindst et niveau højere op med udgangen af 2015.

 

Linus ved en middag med herrelandsholdet i 2014.
 

Hvor mange har du tænkt dig at arbejde med i bruttotruppen for herrer?
– Bruttotruppen indeholder i dag syv herrespillere: Michael Maze, Jonathan Groth, Kasper Sternberg, Tobias Rasmussen, Morten Hyrup Rasmussen, Claus Schou Nielsen og Mikkel Hindersson. Her vil jeg pointere to ting: 1. Dørene til landsholdet er åbne begge veje. 2. Når det kommer til seniorlandshold, så spiller det bedste hold.
Mesterskab skal man spille fordi man fortjener det og ikke for at se og lære. I dagens bordtennisverden findes der så rigeligt med muligheder for at skaffe sig de nødvendige erfarenheder, det skal ikke nødvendigvis ske ved mesterskaber.

Hvilke målsætninger har du sat for dig selv i arbejdet med de bedste danske herrespillere i 2015?
– Jeg bryder mig ikke om, at blive styret totalt af resultat, selv om jeg givetvis ved, at det til slut handler om at vinde. Problemet med resultatmål er, at man desværre ikke kan styre dem helt selv. Jeg foretrækker at se på selve vejen mod resultaterne dvs. skabe den bedst mulige forudsætning for en god præstation, hvilket som regel er en forudsætning for et godt resultat. Mål på vejen er, at spillerne bliver bedre på egne individuelle målområder.
Et andet mål for mig er, at vi får en god atmosfære samt en hård men POSITIV konkurrence i truppen.
Vi skal have et godt omdømme i bordtennisverden og være professionelle i det vi foretager os. En dansk spiller skal være mentalt stærk og have god energi samt altid gøre sit bedste.
Mina egne målsætninger er de samme, som jeg altid har: Udvikle dig selv og gøre dit bedste i alle situationer.
Men ok, medalje ved EM, sejr i Challenge division og tre spillere i Top 100 på verdensranglisten inden 2016 siger jeg ikke nej til.

Hvordan ser en god dag ud for dig?
– Rent professionelt så er det nok enten en dag i træningshallen, hvor man fornemmer at alle indblandede har gjort sit ypperste for at blive bedre i en god atmosfære eller en dag i turneringshallen, hvor danske spillere vinder flere jævnbyrdige kampe takket være sit kunnende og sin mentale styrke. Men man skal heller ikke undervurdere de dage, hvor man lærer noget helt nyt og der igennem for øget forståelsen for en sammenhæng – det er en skøn følelse!

Privat er det tilstrækkeligt med godt vejr og en dag med min familie, hvor jeg om aftenen står for madlavningen.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk