DBTU’s julekalender 2015

I december vil der hver dag blive lagt en kalenderlåge på hjemmesiden. Læs mere om “reglerne” i DBTU’s julekalender her

Opgave:
Julen nærmer sig med hastige skridt, så i næste træningspas skal du spille med nissehue i hele passet. Det mentale er meget vigtigt i bordtennis, så lad være med at bruge energi på at tænke på nissehuen – den er ligegyldig. På samme måde som mange andre ting er ligegyldige, når du har rigtig fokus.

….Og når vi nu har taget hul på det mentale, så fortsætter vi den vej i dagens kalenderlåge.

Jul på hjernen

Dagens julekalender er en træningsøvelse, der vil give dig en fordel over dine modstandere! Mental udholdenhedstræning er en måde at træne din hjerne på, fuldstændig ligesom fysisk træning træner kroppen. Den fysiske træning består af træningspas, der har til formål at være udmattende, for at opbygge modstandskraft mod udmattelse og derved forbedre den fysiske præstation. Mental udholdenhedstræning har samme formål, bare med fokus på hjernen! Her træner man mentalt udmattende opgaver for at gøre hjernen i stand til at modstå mental udmattelse i konkurrencen.

Videnskaben har vist, at hvis man laver en mentalt udfordrende opgave inden man skal træne, føler man sig hurtigere fysisk udmattet, end man rent faktisk er! Hjernen fortæller altså kroppen, at ”nu er du træt”, selvom der stadig rent fysisk er mere energi at give af.

Omvendt har man fundet ud af, at øver man kroppen i at træne med en udmattet hjerne, bliver man bedre til at modstå hjernens ”nu-er-du-træt”-beskeder. Man kan altså arbejde på en højere intensitet i længere tid, end dem der ikke træner hjernen.

SÅ DER ER INGEN UNDSKYLDNINGER!!! Kom i gang med at træne dig og dine spilleres mentale udholdenhed med følgende øvelse.

Hent app’en ”Peak – Brain training”, som har en gratisversion til både Apple- og Google-enheder (til telefon eller tablet). Se mere om app’en her: http://www.peak.net/

Denne app er udviklet af eksperter, til at gøre dig mentalt ”skarpere” genne forskellige sjove spil, der udfordrer en masse mentale aspekter. Det er disse spil du og dine spillere skal bruge til at gøre jer mentalt udholdende.

Der er to måder, at træne på, som du skal vælge imellem.

  1. Ved den første metode, skal du og dine spillere bruge 15-30 minutter lige inden bordtennistræningen på at gennemføre og score så højt som muligt, i så mange spil som muligt på app’en. Dvs. træningsrækkefølgen er: Mental træning med app’en (15-30 min), opvarmning, indspil osv.
  2. Den anden metode, er at indarbejde mental træningen i bordtennistræningen. Dvs. imellem øvelser indføres 2-5 minutters mental træning med app’en (som regel varer spillende 90 sek, så man kan passende tage to spil i én pause), hvor der forsøges at score så højt som muligt i et enkelt spil. Dette kan med fordel indarbejdes i en træningsøvelse, der er både teknisk og fysisk krævende for spilleren, f.eks. 3-5 minutters kinatræning med fokus på benarbejde, efterfulgt af 3-5 minutters mental træning, hvorefter man starter forfra. Samlet set, skal man op på 15-30 minutters mental træning i løbet af træningspasset.
    På denne måde undgår du også, at spillere står og venter på at komme i gang.

Generelt gælder det, at I skal bruge så lidt tid som muligt på at finde ud af, hvordan app’en virker og hvor lang tid I skal bruge. Så som træner/organisator skal du forberede en kort forklaring af konceptet, så alle andre forstår, HVORFOR I skal gøre det.
 

Lærervejledning:

  • Forklaring af mental udholdenhedstræning, og hvorfor i skal prøve det (læs gerne op af ovenstående. Det skal ikke blive for langhåret.
  • Hjælp spillerne med at finde og installere gratisversionen af app’en
    • I gratisversionen får man fire små spil om dagen, der træner forskellige mentale aspekter. Det er ligegyldigt, hvilket spil de bruger, bare de er i gang konstant.
    • Man kan spille dagens fire spil et ubegrænset antal omgange
  • Vælg træningsmetode 1 eller 2
  • Fortæl, hvor længe i skal gøre det

Sæt i værk!

Dagens citat:
Det er ikke størrelsen på en hund i en fight, men størrelsen på fighten i hunden, der er vigtig.

Dagens fødselsdage:
82 bordtennisspillere på portalen har fødselsdag i dag blandt dem den tidligere mangeårige medarbejder i DBTU Gitte Hvid, der fylder 45 år, Steffen Noer fra Ballerup, der fylder 65 år og Niels Boelt Mortensen fra OB’s Juniordivisionshold, der fylder 16 år – tillykke!


For 50 år siden vandt disse tre stærke spillere det danske mesterskab for juniorhold.

Vi glæder os til jul – nu skal vi bare sove 7 gange mere…ho, ho, hooooo!

Forfatter: Jeppe Damsgaard/Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk