Du behøver ikke være god

Kim Rosenquist viser på billedet nogle piger, hvordan en bordtennisopvarmning med stige kan være sjov og udfordrende på samme tid. Foto: Privat.

Vi har hørt det før. Danske børn og unge bevæger sig mindre og mindre. Dette er dokumenteret i stribevis af artikler og medier. Det så ’Forandring gennem sport’ som en mulighed for at komme ud og møde skoleelever der, hvor de er.

Roskilde Bordtennis, FC Roskilde og ’Forandring gennem sport’ har i de seneste par måneder været på turné til fem skoler og favnet ca. 250 elever, hvor af ca. en tredjedel efterfølgende har taget imod et træningstilbud fra de deltagende klubber eller en tredje klub.
For Roskilde Bordtennis har det specielt betydet besøg af mange nye pigespillere.

”Det har været helt fantastisk at være en del af. Vi har typisk været på skolerne i halvanden time og alle steder er vi blevet mødt med en stor interesse og et håb om, at vi blev lidt længere”, siger sportschef i Roskilde Bordtennis, Allan Bentsen.


Anton Christopher Jensen fra Roskilde Bordtennis er her i gang med at vise nogle elever, hvordan man spiller bordtennis. Foto: Privat.

På skolerne blev eleverne delt ind i seks grupper, tre fodboldstationer og tre bordtennisstationer. På bordtennisstationerne var der mulighed for at spille mod robotten, spille rundt om bordet eller jonglere med bolden på battet.


Der var stor interesse for at spille mod bordtennisrobotten. Foto: Privat.

Se video herunder fra et af skolebesøgene:

 

Der skal helst være en bold med.


Det er sjovt at spille bordtennis. Foto: Privat.

En pige på 6. klassetrin på Baunehøj skole i Jyllinge sagde meget rammende: ”Det var sjovt, da man kunne være med til alle øvelserne uden at være god til sport”.

Åbne skolebesøg – en god idé

”De åbne skolebesøg giver børnene nye erkendelser og udvider deres idrætshorisont”, fortæller Kim Rosenqvist fra ’Forandring gennem sport’. Han peger på, at forskningen (Center for ungdomsstudier CUR, Søren Østergaard), som følger skolereformen, viser, at kun ca. 1/3 af eleverne har haft besøg af lokale idrætsklubber samt at eleverne på 3.- 5. klassetrin er motiveret for at afprøve nye idrætter, da de allerede har afprøvet de traditionelle idrætter.

”Børn og unge vil gerne motion og idrætsklubber, men de mangler viden om lokale idrætsmuligheder. Derfor skal klubber, der ønsker flere medlemmer ud og samskabe med børnene, der hvor de er”, siger Kim Rosenqvist, og tilføjer, at samskabelsen ikke kommer af sig selv. Det kræver både for- og efterarbejde af klubberne. ”Før samskabelsen, skal de i ord og billeder afgive et indtryk af træning og klubliv i øjenhøjde med børnene og deres forældre. Under og efter samskabelsen, skal de indsamle tilgængelige data om de nye medlemmers behov. Hvad er deres motivation eller barrierer for deltagelse, da det kan være parametre, som kan justeres?”, siger han.

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk