Udviklingsprojektet er nu 2/3 igennem sit forløb. To sæsoner er overstået og en sæson venter forude, forhåbentlig med en masse klubber, der ønsker at udvikle sine trænere eller uddanne nye.
Hvordan er det så gået indtil nu?
For at svare på det spørgsmål, er man nødt til at kende projektets formål.
Det’Batters formål kan deles i to, et kvantitativt og et kvalitativt.
I det kvantitative formål gemmer der sig nogle forskellige fokuspunkter:
- Der skal uddannes et antal trænerudviklere, som skal hjælpe klubberne med at øge kvaliteten af ungdomstræningen.
- I løbet af de tre sæsoner, projektet varer, skal 90 klubber igennem et forløb med en trænerudvikler.
Det kvalitative formål er:
- At øge kvaliteten af det bordtennisprodukt, der tilbydes alle de 8-12-årige i klubberne.
DBTU’s og DIF’s frafaldsanalyse fra 2013 identificerede og tydeliggjorde, at trænernes manglende engagement i trænergerningen er af stor betydning for frafaldet.
For at imødekomme Det’Batters formål om et forbedret bordtennisprodukt, er der udviklet et omfattende skriftligt og visuelt materiale, der er baseret på en stærk kombination af videnskab og dygtige træneres input. Det er dette materiale, trænerudviklerne arbejder ud fra, når de gennemfører deres klubforløb.
Indholdet i Det’Batter er ikke ny viden, men det er viden, der (desværre) ikke tidligere er inkluderet i DBTUs træneruddannelser.
Kulturændring
Det’Batter markerer en vision om at ændre den træningskultur, der har hersket, hvor det tekniske fokus har været i højsædet fra det øjeblik en begynder træder ind ad døren, mens det at skabe en god relation med ALLE sine spillere har været (meget) overset. Lige fra begynder til eliteniveau er der (både videnskabelig og erfaringsmæssig) enighed om, at udvikling af gode sportsfolk starter med gode relationer med trænere og med- og modspillere (også kendt som et sundt udviklingsmiljø), ikke alene mestring af nogle bestemte tekniske færdigheder.
Man kan komme med den påstand, at en god spillers vigtigste træner, er den første de møder! Det var ham/hende, der formåede at skabe glæde og mening i at blive ved med at komme til træning. Den glæde og den mening kan kun skabes, ved at skabe en god relation til spillerne, samtidig med at man udvikler deres teknik. Det er det Det’Batter forsøger at gøre bordtennistrænere bedre til.
Det’Batter har ramt 40 klubber og 100 trænere
Trænerudviklerne har i to sæsoner arbejdet hårdt på at hjælpe så mange klubtrænere som muligt, med at gøre deres ungdomstræning endnu bedre. Til sammen har de været ude i mere end 40 klubber og siden projektets start i 2015 har næsten 100 klubtrænere været på trænerkursus i Det’Batters indhold.
Tilbage til overskriften:
Har det været en succes?
De kvantitative formål:
- DBTU og lokalunionerne er lykkedes med at uddanne kompetente trænerudviklere og supplere med nye, når der har været brug for det.
- I løbet af de første to sæsoner er lidt over 40 klubber blevet en del af Det’Batter. Det er altså under det første mål, der blev sat i 2014, inden projektet gik i gang. Vi håber at kunne få ca. 30 klubber mere med, inden projektet er slut.
- Der er uddannet tæt på 100 klubtrænere (nye og erfarne) i Det’Batter-indholdet.
Forsøger man at måle successen på de enkelte klubbers medlemstal er det svært at drage nogle konklusioner. Mange af deltagerklubberne fra sæsonen 2015/2016 ligger i seneste medlemsregistrering på samme medlemstal på ungdomssiden (+/-3 medlemmer), som ved forrige registrering. Nogle klubber har oplevet en større stigninger, mens andre har oplevet fald. Her tager vi en dialog med klubberne om mulige årsager til deres medlemsudvikling. Nogle klubber har været meget aktive omkring foreningsarbejdet og har derved oplevet stor tilgang.
Det kvalitative formål:
- Er produktet i klubberne blevet bedre? Det kan klublederne og klubtrænerne bedst svare på.
Selvom mange klubber er forskellige og har forskellige udfordringer og begrænsninger, tager stort set alle godt imod Det’Batter og budskaberne omkring bordtennistræning. En af styrkerne ved trænerudviklerne, er netop deres evne til at hjælpe klubtrænerne med at få Det’Batter til at fungere ud fra den enkelte klubs vilkår. Trænerudvikleren tager udgangspunkt i klubtræneren, faciliterne og spillerne og arbejder sammen med klubtræneren om at få lavet den bedste bordtennistræning mulig.
Vil du udvikle dig som træner eller har din klub en træner, der ønsker at udvikle sig, så udfyld ansøgningsskemaet og send til jeppe.damsgaard@dbtu.dk.