Appeludvalgets afgørelse

Sagen starter i FBTU’s TU, der træffer en afgørelse om oprykning i den lokale serie, som en berørt klub (OB) anker til det nyoprettede Appeludvalg i FBTU.

Det lokale appeludvalg fastholder det lokale TU’s afgørelse, hvorefter OB får lov til at anke afgørelsen til DBTU’s appeludvalg. DBTU’s appeludvalg omstøder afgørelsen, og giver klubben medhold. Denne omstødelse er FBTU’s appeludvalg ikke tilfreds med og prøver at anke afgørelsen, hvilket de ikke kan, da de ikke er part. Herefter overvejer FBTU’s TU at anke afgørelsen til DIF-idrættens højeste appelinstans, men DBTU’s sekretariat gør opmærksom på, at tidsfristen på 4 uger for at klage er overskredet.

DBTU’s Appeludvalg har behandlet OB’s klage og skriver følgende: DBTU´s Appeludvalg har den 8. maj 2017 modtaget en klage fra OB vedrørende en afgørelse truffet af FBTU´s Appeludvalg. Denne afgørelse gik ud på, at OB´s 4.-hold blev fradømt retten til spille den i ”Turneringsreglement for FBTU” § 21 2 stk. 1 omtalte oprykningskamp fra den fynske Serie 1 til Fynsserien. Begrundelsen herfor var § 31.6 stk. 1.1:

FRATAGELSE AF OPRYKNINGSRET: Et hold, der er udeblevet fra en ansat turneringskamp, kan ikke blive vinder af serien/kredsen, oprykkes eller modtage præmier (herunder evt. pengepræmier).

sammenholdt med § 21 8.:

TO HOLD I SAMME SERIE: Hvis en klub har to eller flere hold i samme serie, ligestilles disse, hvis de har betydning for op- eller nedrykning.

hvorved OB4 er blevet ”ligestillet” med OB3, der i løbet af sæsonen 2016/17 var udeblevet fra en holdkamp i Serie 1.

———————————

To ud af tre medlemmer i DBTU´s Appeludvalg udtaler:
Bestemmelsen i § 21.8 er vanskelig at forstå, og giver kun mening, hvis den læses i naturlig forlængelse af og i sammenhæng med § 21.7:

BRUG AF SPILLERE I OPRYKNINGSKAMPE: Oprykningskampe vedrører afslutningen på sæsonen. Der skal på de deltagende hold anvendes ”holdets spillere”. Ved behov for reserve eller ekstra spiller skal spillere fra klubbens lavere rangerende seniorhold benyttes.

Reglen om flere hold i samme serie betyder dermed samlet set, jf. § 21.7 og 8, at OB 3 (forudsat OB 3 ikke var udeblevet fra en kamp) i en oprykningskamp ikke ville kunne anvende reserver fra OB 4, idet de to hold er ”ligestillede” (stk. 8), således at der alene kan anvendes reserver fra ”lavere rangerende seniorhold” (stk. 7). Man har m.a.o. med bestemmelsen i stk. 8 ønsket at præcisere, at OB 4 – selv om holdet består af spillere med lavere rating – fsv angår oprykningskampen ikke er lavere rangerende i forhold til OB 3. Det samme ville gælde tilsvarende, hvis OB 4 sluttede foran OB 3, og dermed stod til at spille oprykningskampen.

Til gengæld er det hverken rimeligt eller logisk at anvende § 21.8 i sammenhæng med § 31.6 stk. 1.1, der udtrykkeligt forbinder fratagelsen af oprykningskampen med et ”hold” (ikke en ”klub”), der er udeblevet fra en kamp. Det er et konkret hold med navngivne spillere – og ikke klubben, man ud fra en formålsfortolkning ønsker at straffe med bestemmelsen i § 31.6 stk. 1.1.

Flertallet bemærker endvidere, at FBTU´s Turneringsudvalg og AU efter omstændighederne subsidiært kunne og burde have benyttet dispensationsreglen i § 31.6 stk. 1.2, da OB 4 ikke kan lastes, at OB 3 var udeblevet fra en kamp.

Det tredje medlem af DBTU´s Appeludvalg vil stadfæste den af FBTU´s Appeludvalg trufne afgørelse.

Ud fra stemmeflertallet bliver afgørelsen dermed, at:
FBTU skal anerkende, at OB 4 er berettiget til mod Fjordager 1 at spille den i ”Turneringsreglement for FBTU” § 21 2 stk. 1 omtalte oprykningskamp fra den fynske Serie 1 til Fynsserien. FBTU skal snarest beramme oprykningskampen. Resultatet af en eventuelt allerede afviklet oprykningskamp mellem Skårup 1 og Fjordager 1 annulleres.

Forfatter: Peter Busck-Nielsen
Kontaktperson tlf.: 43 26 21 12
Kontaktperson e-mail: peter.busck@dbtu.dk