Sæson 2018-2019 står for døren

Turneringsudvalget ønsker i den forbindelse at gøre opmærksom på nogle få regler, som gang på gang giver anledning til frustrationer hos klubberne, da man ikke lige har læst eller forstået reglerne.

B-licens i DT-regi:
Flere lokalunioner tillader brug af B-licenser under forskellige forhold. B-licenser er ikke tilladt i DT i herrerækkerne, ej heller ved opstilling som reserve. Dog må anvendes B-licenser i damerækker og ungdomsrækker (ref. §2 stk. 3c).

Reserve i første kamp:
I Senior-DT tillades ikke, at en spiller opstiller som reserve i første holdkamp – alle spillere skal angives som ordinære spillere. I Ungdomsdivisionerne tillades dog brug af reserver i særlige situationer (ref. §10b stk. 1).

Særlige forhold for spillere under JBTU:
Turneringsudvalget har fået flere henvendelser fra jyske klubledere og endvidere været i kontakt med andre jyske ledere, som ikke helt har forstået at reservereglen er udgået og konsekvenserne heraf. TU har i den forbindelse nøje gennemgået JBTU’s turneringsreglement i forhold til grænsefladen til DT. Nedenstående anbefalinger har baggrund i TU’s tolkning af reglementet og TU vil agere i forhold til dette.

JBTU’s turneringsansvarlige har i lighed med de andre turneringsudvalg opdateret turneringsreglementet. En meget vigtig detalje i forhold til grænsefladen til DT består i at begrebet reserve ikke eksisterer mere i JBTU’s holdturnering.

I DT kan en spiller have status som ordinær spiller eller status som reserve.

  • Opstiller man i en DT-kamp som reserve, kan man den efterfølgende dag rykke tilbage til sit oprindelige hold (ref. §10b stk. 2).
  • Opstiller man i en DT-kamp som ordinær spiller, skal man sidde over i et antal kampe før man igen er rykket tilbage til JBTU og kan deltage i holdturneringen. Endvidere gælder at ingen spiller kan rykke mere end i alt to hold ned (ref. §10a stk. 5).

Da reservebegrebet er udgået af JBTU’s turneringsreglement, bedes de jyske klubber være meget opmærksomme på de forskellige regler.
En ordinær spiller ”frigives” først til lokalunionerne, når denne har siddet over jf. §10a stk. 5.

Lidt populært sagt overdrages ”spillerlicensen” midlertidigt til DBTU når spilleren optræder i DT. Opstilles som reserve returneres ”spillerlicensen” til lokalunionen dagen efter. Opstilles som ordinær spiller returneres ”spillerlicensen” først når spilleren har siddet over i den næste DT-kamp på det pågældende hold og dermed rykket ned. Spilleren er først spilleberettiget i LU, når ”spillerlicensen” er returneret til LU.

JBTU har ingen mulighed for at dispensere i denne situation, da ”spillerlicensen” i perioden midlertidigt er overdraget til DBTU. DBTU er eneste myndighed som kan dispensere, hvilket ikke vil ske, da en dispensation vil medføre en forskelsbehandling mellem JBTU-spillere og øvrige LU-spillere.

Regler om reserver og nedrykning er gældende for alle spillere i DT-kampe.

Det er derfor meget vigtigt, at de jyske klubber fortsat husker at angive reserver i DT-regi. Sker dette ikke, vil spilleren blive betragtet som ordinær spiller og skal dermed sidde over et antal DT-kampe før spilleren igen kan optræde i JBTU’s holdturnering. Da DT-runderne typisk ligger hver 4-6. uge, kan en fejl hurtigt medføre at spilleren mangler i 4-5 holdkampe i JBTU.

JBTU har også den regel, at en spiller kan deltage i tre holdkampe på et højere rangerende hold i hver halvsæson. Sker dette på et DT-hold skal man igen være opmærksom på, at man kun kan opføres som reserve to gange, mens de resterende fire gange vil være som ordinær spiller. En spiller kan derfor hurtigt blive låst i DT uden mulighed for at rykke tilbage til JBTU igen i resten af sæsonen 2018-2019.

Turneringsudvalget vil, som følge af situationen, i denne sæson have særligt fokus på kontrol af reserver og nedrykning fra DT til JBTU. TU vil forfølge enhver overtrædelse af reglementet, hvilket naturligvis vil få konsekvenser for de pågældende spillere i JBTU’s holdturnering.

Turneringsudvalget kan kun beklage, at reglerne er meget forskellige, og at gabet bliver større i stedet for at søge en ensretning. Med ens regler reduceres muligheden for fejl og misforståelser og placering af ansvar.
Husk venligst på, at det er klubbernes eget ansvar at disse regler bliver overholdt.

Turneringsudvalget ønsker samtlige DT-klubber held og lykke og med håbet om endnu en forrygende sæson med fokus på sprudlende bordtennis.

Forfatter: Kim Holm Pedersen, Turneringsudvalget
Kontaktperson e-mail: KimHolm.Pedersen@sweco.dk