46 klubber åbner dørene

På billedet 11 60+ instruktører klar til at tage fat. Foto: Privat.

“Vi har modtaget flere tilmeldelser til åbent hus kampagnen end sidste år. Nu er vi oppe på 46 klubber, og det er meget meget tilfredsstillende, især på baggrund af at 12 klubber, der var med sidste år ikke deltager i år – mange af dem har fået så mange nye 60+’ere, at de ikke kan finde trængstid til dem. I stedet for er 14 nye klubber med i kampagnen, og især klubberne i Jylland stormer frem”, fortæller Ole Hückelkamp.

60+ bordtennis er gået fra ca. 2.000 medlemmer for fem år siden til knap 2.800 i slutningen af 2017, og det forventes at medlemstallet passerer de 3.000 i slutningen af 2018. Medlemstallet er dermed steget med 50% på godt 6 år.

Roskilde er med

Roskilde Kommune, BTK61. RÆM Bordtennis, BAT60+, flere lokale sponsorer m.fl., er gået sammen om at indbyde til åbent hus for alle Roskilde-borgere, hvilket tydeligt fremgår af vedhæftede helsides annonce i den lokale avis, Roskilde Avis. Åbent hus i uge 37, og der er åbent fra kl. 9-20 alle dage, 60+ primært inviteret formiddage. Kontakpersoner vedrørende åbent hus for bordtennis i Roskilde i uge 37: Sportschef i BTK61 Allan Bentsen, allan.bentsen@btk61.dk, formand for RÆM Bordtennis jesper_hartung@mail.tele.dk, træner i RÆM bordtennis ole.huckelkamp@bat60.dk.

Kolding sprudler

Der er to 60+ klubber i Kolding, der arbejder sammen om at udbrede BAT60+ bordtenniskonceptet. Koldings Kommunes senior-projekt “frisk60+” arbejder sammen med de to klubber og med BAT60+ om at udbrede 60+ bordtennis i byen. Mens Gert Jørgensen og Ole Hückelkamp lavede dagskursus for 15 spillere i Kolding KFUM i KFUM hallerne, så besøgte TV2 Syd byens anden bordtennisklub og producerede en fin historie om det at holde sig gang med bordtennis som ældre. Se udsendelsen her

Pressemeddelelse:

Samarbejde øger slagstyrken ved bordene

Et usædvanligt tæt samarbejde mellem idrættens to store organisationer for henholdsvis bredde og elite får ældre i gang med bordtennis. Åbne huse følger nu op på fremgangen.

To store idrætsorganisationer, der tidligere har konkurreret om medlemmerne, arbejder nu i stigende grad sammen om at få flere danskere til at dyrke idræt. Et lysende eksempel er et samarbejde, der på få år har fået langt flere ældre til at spille bordtennis. DIF, der overvejende er elitesportens organisation og DGI, der i særlig grad plejer bredden, har i samarbejde søsat en lang række initiativer, der har fået danskere over 60 år til bordtennisbordene landet over. Det er sket i en grad, så en generelt negativ udvikling for medlemstallet i bordtennis nu er vendt.

Samarbejdet, der bærer titlen Bat60+, har fået 220 ældre over 60 år til at melde sig ind i bordtennisafdelinger og klubber landet over. Et centralt middel bag fremgangen var en stribe åbent hus arrangementer, der havde deltagelse af 42 klubber landet over. Arrangementerne samlede omkring 300 interesserede hvoraf næsten 80 procent siden blev medlemmer i klubberne.

– Bat60+ er et eksempel på, at samarbejdet mellem de to store organisationer gavner det fælles mål om at få flere danskere gjort interesseret i at dyrke idræt. Det er klart, at der ikke er eliteperspektiver i at få flere ældre ind i sporten. Men bordtennis er en vej til glæde, socialt samvær og sundhed for de ældre og set fra organisationernes side luner tilgangen jo i medlemsstatistikkerne, siger en af ankermændene samarbejdet, Ole Hückelkamp. Han repræsenterer DIF forbundet Dansk Bordtennis Union (DBTU) i samarbejdet.

Gert Jørgensen, der er DGIs hovedkraft i samarbejdet, siger, at resultatet med tydelighed viser, at det betaler sig at arbejde sammen om at sikre medlemsfremgang indenfor idrætten.
– Vi, der arbejder med bordtennis, nyder godt af en generel tendens til, at 60+ generationen i det hele taget er indstillede på at dyrke mere idræt. Derfor kan resultatet næppe i fuldt omfang overføres på de unge. Men det er meget tankevækkende, at vi så hurtigt har kunnet skaffe så mange nye medlemmer gennem et meget tæt samarbejde mellem de to store idrætsorganisationer, siger Gert Jørgensen.

Sammen med Ole Hückelkamp forudser han, at Bat60+ samarbejdet kun lige har trillet snebolden ned af bjerget. De forventer yderligere fremgang de kommende år. Og i uge 37 er de sammen med frivillige ledere landet over klar til at følge op på succesen med en ny række åbne huse for de, der har passeret de 60.

Flere ældre motionerer

Fra 2014 til 2017 steg antallet af bordtennismedlemmer i foreningerne bl.a. i kraft af Bat60+ initiativet fra lige under 2000 til næsten 2.800. Fremgangen er et af flere eksempler på, at de gamle i stigende grad melder sig ind i idrætsforeningerne. Ifølge DIF rapporten “Idrætten i Tal” fra 2017 er der hvert år kommet flere tusinde nye senior-medlemmer i idrætsforeningerne. I 2017 fik DIF og DGI samlet set 10.671 nye medlemmer i alderen 60+. Det betyder en samlet stigning i antallet af senior-medlemmer på 43.491 siden 2012.

Bordtennis for hjerte og hjerne

Videnskabelig forskning tyder på, at bordtennis er sundt for både hjerte og hjerne. Forskningsresultater understøtter at sporten:
– gavner reflekser, balance og koordination
– træner hjernefunktioner som planlægning og bevægelse
– hæmmer fedme, diabetes og demens
– gavner hjerte-kar systemet

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 22 41 14 17
Kontaktperson e-mail: ole.huckelkamp@bat60.dk