Instruktørkonference

Uddannelsesgruppens nye initiativ med en ”Instruktørkonference” havde præmiere i Billund den 21.-22. oktober. Deltagerfeltet nåede op på 20 deltagere, med en blandet flok af unge og mere erfarende trænere/ledere. Oplægget for Instruktørkonferencen var at der skulle være noget til det at være leder, samt noget til det at være træner. Omkring trænergerningen skulle der fokuseres både på det tekniske, på praktisk øvelser og på det pædagogiske/psykologiske.

Hvad lærte vi?
Morten Kranker lagde ud med redskaber til planlægning af en sæson. Årshjulet blevet præsenteret, hvor af sæsonens spidsperioder mv. findes. Senere arbejdede deltagerne med en konkret opgave, hvor alle skulle finde og strukturer alle opgaver, der skal løses omkring en aktivitet. F.eks. et stævne eller en klubtur. Målet med Mortens oplæg var at synliggøre, at ledelse og planlægning er afgørende for at aktiviteterne i vores klubber. Overblik giver ro og mindre stress. Det er klogt, at være lidt foran, så bliver det en god oplevelse at være leder.

JBTU afviklede sideløbende en talentlejr for yngre drenge. Alle deltagerne fulgte ungdomslandstræner Mads Sørensens træning og instruktion i ca. 2 timer. Efterfølgende havde vi næsten 4 timer, hvor Mads øste ud af sin store erfaring fra ind og udland. Vi kom rundt om rigtig meget. Helt fra vigtigheden af at begynderne lærer korrekt batfatning, over limning, træ, belægninger samt meget omkring server, returspil og noget mentalt. Som kursusleder var det positivt at opleve Mads på slaplinie. Han havde meget på hjertet, som ham videregav med fortællelyst og engagement. Alle deltagere var enige om, at hans tilstedeværelse virkelig var vellykket.

Søndag morgen stod på praktiske eksempler med mange forskellige træningsøvelser. Først enkle forøvelser, senere øvelser for boldføling, kontrol, benarbejde og kampøvelser mv. Der kom sved på panden, hvilket deltagerne syntes godt om. Flere sagde, at når man ser så meget bordtennis, så får man en enorm lyst til selv at spille.

Resten af søndagen bød på pædagogik, psykologi og kommunikation. Overskrifterne var i korthed.
Ydre- og indre motivation, flow, grundlæggende behov, behov for skabelse og kreativitet, samspil og samarbejde. Bjørn Holm fra DIF kom meget engageret med både teori og eksempler, som passede på en idrætsverden med trænere og spillere. Det skulle gerne visse, at jobbet som træner er langt mere end viden om forhånd og baghånd. Den gode træner har et flair for mennesker, de forstår deres behov og motiver. Derfor skal alle spillere behandles specielt.

Evalueringen fra deltagere var positiv, så jeg kunne som kursusleder tage hjem med en god mavefornemmelse. Tak for jeres deltagelse og positive engagement.

I løbet af de kommende uger, bliver der arbejdet på at lave et hæfte med meget af indholdet fra ”Instruktørkonferencen” Hæftet er primært rettet mod deltagerne, men selvfølgelig vil andre også kunne lære noget her af. Se på DBTU’s hjemmeside, når hæftet er færdigt.

I øvrigt arbejder DBTU/ØBTU på en lignende konference på Sjælland. Indholdet vil dog være noget andet, men erfaringerne fra Billund siger mig, at man kan hente god inspiration.

Forfatter: Lars-Henrik Sloth
Kontaktperson tlf.: 43 26 21 11
Kontaktperson e-mail: allan.bentsen@dbtu.dk