Stor oplevelse hos Ängby SK

De to drengelandsholdsspillere; Jonathan Groth og Jonathan Stonor, samt Jeppe Almskou, Benjamin Søndergaard, Morten Schiøttz, Martin Baltzer, Kimmie Sørensen og Rikke Salomonsen deltog i perioden 19.-26. november i en stærk international træningslejr, samt Grand Prix stævne i Stockholm-klubben; Ängby SK.

Til at ”passe” på sig havde de Allan Hansen og Bertil Thøfner med som ledere/coaches – turen var arrangeret af Albertslund IF.

Vi havde på forhånd store forventninger til denne tur, og de blev til fulde indfriet.

Efter den lange køretur søndag og en god nattesøvn startede træningslejren mandag morgen kl. 09.00. Spillere i alderen 14-19 år – både piger og drenge – fra Ängby, andre svenske klubber, Luxembourg samt Singapore stod klar til os, så det var bare med at komme i gang.

Der blev kørt to træningpas hver dag samt fysisk træning også. Trænerne var Ängby’s egne samt de forskellige ledere fra de andre nationer. Så også trænerne måtte i træningstøjet.

Træningen var af høj kvalitet og sparringen ligeså. Det positive ved sparringen var at der både var offensive, defensive og allround typer, hvilket gjorde at vores spillere hele tiden mødte forskellige spilletyper.

Der blev ugen igennem arbejdet på forskellige temaer i træningen og arbejdet teknisk og målrettet med den enkelte. Det er altid spændende og lærerigt at have andre trænere, som måske kan give nye og konstruktive input i træningen.

Alle fik ugen igennem også mulighed for at køre kinatræning flere gange. Og det er jo en fantastisk træningsform der virkelig kan flytte noget hos den enkelte.

I løbet af ugen fik os trænere også talt en del med spillerne. Med landsholdsspillerne forsøgte vi at få klarlagt hvad der arbejdes med og snakkes om på landsholdslejre og ture, så vi kan få en rød trød i den daglige træning.

Vi kom bl.a. med vores syn på vigtigheden af flere ting fx at have/finde sin egen spillestil/koncept (det selv at kunne vinde boldene), fokus på eget spil, det at lære at kunne og ville træne med alle, indstilling og attitude ved og uden for bordet samt hvad vi synes den enkelte skulle arbejde med rent teknisk i den kommende tid.

Det sociale aspekt er også vigtigt på lejre, og der blev skabt venskab og relationer til de andre. Vores spillere begyndte i løbet af ugen at kommunikere en del med spillerne fra Singapore, som tydeligt var beæret og stolte af at være i Europa på træningslejr.

Det giver en masse med hjem og vi fik da også invitationer til både at komme til Singapore og Luxembourg på ophold. Noget vi – om muligt – vil benytte os af på et senere tidspunkt.

Når man er på så intens en træningslejr, er det også vigtigt at koble af, rense hovedet og tænke på andet end bordtennis. Så udover at slappe af om aftenerne blev der også arrangeret lidt aktiviteter bl.a. så vi Royal League i Stockholm; Hammarby-Brøndby IF.

– om det var fordi vi var blandt de 15 Brøndby-fans, skal være usagt, men BIF formåede at vinde første udekamp i 16 forsøg: 3-2!

Vi overværede også Ängby´s 1. hold i nogle træningspas. Jan-Ove Waldner og Mikael Appelgren samledes der størst opmærksomhed omkring. De to Ängby-veteraner er stadig imponerende at se på. Hvor legende let bordtennis kan se ud!

Fredag var det blevet stævnedag. Stævnet der rangerer som det næststærkeste i Sverige (efter Safirs Internationelle i Örebro), havde forskellig vigtighed for vores spillere.

For landsholdsspillerne var det endnu et skridt og en rejse frem mod sommerens EM, mens det for vores øvrige spillere mest handlede om at lære og suge til sig. Førstedagen havde drenge 14 og Herreelite kvalifikation på programmet.

2x Jonathan nåede kvartfinalen, hvor de efter en lidt svingende præstation blev stoppet af det taktisk kloge og enormt boldsikre drengelandshold, personificeret i Hampus Söderlund og Anthony Tran. Det andet drenge 14 hold tabte i puljen til Norge med 2-3.

Fredagens og nok stævnets største overraskelse stod Morten Schiøttz imidlertid for. Morten slog efter en fantastisk kamp Ilirian Krasniqi med 3-0. Ilirian spiller på Ängby´s 1. hold som 2. mand!

Vi vidste at Morten har et meget højt max, men den kamp oversteg alt. Offensivt spil, knivskarpt returspil, god fokus og godt hoved hele vejen igennem. En meget flot skalp. Selv Ängby’s trænere og spillere forstod det ikke helt.

Morten var med sejren nu inde i hovedturneringen, men måtte strække gevær i 1. runde mod sidste års vinder af Junior Top 12.

Lørdag og søndag var der fuldt program. Alle spillede tre rækker på de to dage. Enten i puljeform eller direkte cupturnering.

Der blev for alle vist godt spil i perioder, men vi fik også bekræftet at vi svinger for meget og at der er langt fra det spillemæssige maksimum til det spillemæssige minimum.

I de enkelte kampe går vores spillere ofte i panik hvis man selv har spillet godt, men pludselig i 2. eller 3. sæt kommer skidt fra start. Man glemmer at det jo også kan skyldes at modstanderen har ændret taktik, og dermed skal vi blive bedre til selv at finde et modsvar igen, så vi tager teten.

Vi skal også blive bedre til ikke at fokusere så meget på hvad modstanderen hedder, og om han er “god eller mindre god”, men som udgangspunkt fokusere på eget spil, og levere en 100 % indsats.

I Sverige findes der en kæmpe bredde af ungdomsspillere, som måske ikke er “kendt” af navn, men som holder et højt niveau på sikkerhed og er gode til at slå andres spil i stykker. Det fik vi til dette stævne igen demonstreret, og man bliver altså kørt over af den gruppe af spillere, hvis man ikke selv er 100 % klar til opgaven.

De bedste resultater kom i drenge 14 hvor Jonathan Groth og Jeppe Almskou kom blandt de 16 bedste. Og i damejunior 17 hvor Kimmie Sørensen, som igen har fået lyst til bordtennis, ligeledes kom blandt de 16 bedste.

Jonathan Stonor havde lært meget af fredagskampen mod Hampus Söderlund fra det svenske landshold og spillede en flot og spændende kamp i drenge 15 men måtte bøje sig med 9-11 i 5. sæt efter 2-1 føring.

Alt i alt nogle flotte indsatser hvor alle forhåbentlig har fået noget med hjem, som der kan arbejdes videre med.

Stævnet var som altid top styret og utrolig professionelt udført. Det kan de altså bare i Sverige.

Søndag aften var det desværre køre hjem-tid, og vi havde alle fået en masse gode oplevelser og erfaringer med hjem. Vi var klar over det nu ikke kun er på Ängby’s sommerlejr i august vi skal til Stockholm, men fremover også i november.

Tak til Ängby for god behandling og samarbejde, et samarbejde der nu har været i 26 år siden Ølstykke/Slangerups sommerlejr så dagens lys.

Vi kan kun opfordre andre klubber til at tage på lignende ture. Det er udviklende og enormt lærerigt.

FOTO: ALBERTSLUND IF I STOCKHOLM

Forfatter: Bertil Thøfner
Kontaktperson tlf.: 22 63 68 69
Kontaktperson e-mail: bertil@mail.dk