BTDK har store ambitioner om at styrke pigeindsatsen i dansk bordtennis. Det gør vi bl.a. ved at investere i at udvikle flere dygtige trænere og ikke mindst flere dygtige kvindelige trænere og trænere, der træner piger.
I den forbindelse fik BTDK mulighed for at sende nogle af vores kvindelige træner-stjerneskud på internationalt trænerseminar i Bratislava i Slovakiet, der var finansieret af BTDK, Parasport Danmark og ETTU.
Trænerne var BTDK’ pigekoordinator Marielle Nielsen, BTDK talenttræner og Para-træner Louise Jakobsen samt Virum træner Valeria Petrova.
Her kan I læse om særdeles spændende og lærerigt trænerseminar med kompetente undervisere og deltagelse af omkring 30 trænere fra hele Europa. Vi ser frem til at gøre brug af trænernes nye kompetencer på BTDK’ talent camps.
I dagene 8.-10. november afholdt ETTU Women Coaches Seminar i Senec i Slovakiet. Fra Danmark deltog Valeria Hachard, Louise T. Jakobsen (Parasport Danmark) og Marielle Nielsen (pigekoordinator BTDK).
Seminaret bestod af et tætpakket program. Alle sessioner blev optaget og vil blive lagt ud på ETTU’s hjemmeside. BTDK vil linke til optagelserne, efterhånden som de kommer på ETTU’s hjemmeside, for de vil være direkte brugbare for mange trænere, og vi anbefaler virkelig, at I trænere vil tjekke dem ud og bruge lige præcis de indslag, der giver mest mening for jer. Alle oplæg tager udgangspunkt i teori overført til praksis for trænere i hverdagen, og vi kommer selv til at dykke ned i optagelserne og materialet fra seminaret igen og igen, når vi skal udvikle vores egen trænerpraksis og give det videre til andre.
Vi kan lige så godt indrømme det med det samme: Vi var vilde med seminaret og er sultne efter at lære, netværke og udvikle endnu mere.
Alle er tossede med teknik, teori og at lære nye øvelser – og vi blev absolut ikke skuffede, da Peter Aranyosi, Ungarns landstræner, holdt oplæg om opbygning af øvelser i moderne bordtennis samt kinatræning med udgangspunkt i udvikling af unge spillere. Peter Aranyosi præsenterede bl.a. en model over, hvordan øvelser kan designes med en rød tråd fra start til slut. Danske trænere vil kunne finde mange input til øvelser i optagelsen af hans indlæg, som er et helt basiskatalog af øvelser, hvor der hele tiden lægges elementer på og varieres i takt med spillerens udvikling. Øvelserne blev gennemgået som teori og dernæst praktisk i hallen og kan derfor nemmere relateres til trænerens hverdag. Peter Aranyosi havde fx også en god enkel oversigt over bevægeretninger, så træneren kan bevare overblikket, når øvelser skal vælges og opbygges. En stor del af oplægget handlede om sparringsøvelser, og dernæst gik turen til kinatræning, også både i teorilokalet og i hallen med lavpraktiske detaljer, som hvor mange bolde træneren bør tage i hånden ad gangen, hvordan de skal tages, hvor det er mest effektivt at stå ved bordet i forhold til den øvelse, der sættes i gang, til lækre øvelser etc.
Næste tekniske input kom fra Jarek Kolodziejczyk, Østrigs landstræner, som leverede et par fantastiske indlæg om 2. og 4. bold, igen med teori først og dernæst praktisk i hallen. Jarek Kolodziejczyk mener, at 2. og 4. bold trænes alt, alt for lidt; så hermed er den opfordring givet videre. Et af hans hovedbudskaber var at have respekt for vigtigheden af fodarbejde frem/tilbage og udgangsposition – det vil sikre indlæring og korrigering undervejs frem for at bruge 80% af tiden på at fejlrette på spilleren senere. Der blev igen talt om den aldersrelaterede træning og vist inspirerende øvelser.
Ivana Sadaic, sportspsykolog fra Kroatien, tog bl.a. fat på perfektionisme, som ofte ses i negativ grad hos især piger. Ivana Sadaic understregede den rolle, som træneren har i at fremme den adaptive/sunde perfektionisme, så den bliver et redskab til udvikling; og hvis den maladaptive/usunde perfektionisme er fremtrædende, trænerens mulighed for via træningsmiljø og -tilgang at ændre den til den adaptive/sunde perfektionisme.
Der deltog trænere fra bl.a. Finland, Portugal, Spanien, Estland, Slovakiet, Montenegro, Frankrig – og det betød solid networking. Det var interessant, men også trist at høre, at vi alle slås med de samme udfordringer omkring rekruttering og fastholdelse af spillere, det lave antal pigespillere, ressourcer etc. Til gengæld blev der også drøftet emner til kommende seminarer, muligheder for camps og andre projekter, og i det hele taget emmede seminaret af energi og engagement fra trænere, oplægsholdere og arrangører, der er drevet af en kæmpe passion for vores sport. Teamet fra Danmark er rejst hjem fulde af ydmyghed, motivation og glæde, og i dag har vi taget de første spæde praktiske skridt i hver vores hal med at føre lidt af alt det, vi har fået med hjem, ud i livet.