Et lang liv med bat og bold. Poul Sandberg er død
Mindeord om bordtennisspilleren Poul Sandberg (1932-2022)
Poul Anker Sandberg er her i 2022 død i en alder af 89 år. Han sov roligt ind efter et langt og godt (bordtennis)liv. Poul Sandberg begyndte at spille bordtennis hjemme ved forældrenes spisebord i Bispebjerg under krigen. Han sluttede sin bordtenniskarriere på toppen, da han i 2012 vandt DM for superveteraner (+80 årige). Poul Sandberg var spiller, leder og træner i KFUM i en menneskealder.
Den evige Batman
Man må sige, at Poul Sandberg var trofast og vedholdende af natur. Han mødte sin kone Tóra under en bordtennisrejse på Færøerne i 1964. De blev gift i 1966 og nåede således at fejre smaragdbryllup før Poul døde her tidligere i år. Poul og Tora har to sønner og fem børnebørn, hvoraf flere spiller/har spillet bordtennis.
Poul tilbragte hele sit arbejdsliv på én og samme kontorarbejdsplads – nemlig Københavns Belysningsvæsen, hvor ”PAS” var ansat i 48 år og i øvrigt blev klubmester i bordtennis i 30 år i træk! (i Belysningsvæsenets IF)
Udover familie og arbejde, kirke og kultur havde Poul Sandberg to store interesser, der fyldte meget i hans liv (i bogstaveligste forstand) bøger og bordtennis.
Tiden i KFUM
Poul Sandberg startede i KFUM i årene lige efter krigen og spillede der i alle sine aktive år. De sidste år blev spillet hos ”BAT 60 +” i Grøndalscenteret. I øvrigt er flere fra familien trådt i Poul Sandbergs bordtennisfodspor. Således spiller nevøen Erling Rosenstrøm og dennes voksne søn Daniel begge i KFUM i dag.
Fighter, gentleman og humorist
Ved bordet var Poul Sandberg kendt som en fighter, der aldrig gav op, men også som en gentleman, der altid havde en venlig bemærkning parat til sin modstander. Udover de rent bordtennismæssige meritter var Poul Sandberg respekteret for sit venlige gemyt og smittende humor. Det var både som singlespiller og ikke mindst som double- og holdspiller, at ”PAS” – udover gode oplevelse og en smittende glæde ved spillet – kom til at høste mange medaljer og pokaler i sin lange karriere.
Med battet som rejse-pas
Bordtennisspillet bragte Poul Sandberg vidt omkring på bordtennisrejser; fra Kastrup til Kina, fra Fyn til Færøerne og fra Norddjurs til North Carolina. Mest markant var det måske, at Poul Sandberg var med det danske landshold til VM i Kina i 1961; et VM, hvor Europa ikke fik mange ben til jorden, hvilket man kunne læse i datidens bordtennis-blad ”Dansk Bordtennis”, hvor Poul Sandberg også var en flittig skribent (Du kan læse bordtennis bladet her). Det var også i 60’erne, at ”PAS” var træner for det danske bordtennis damelandshold. Senere i sin trænerkarriere mødte Poul Sandberg store personligheder som Arnold Schwarzenegger og Nelson Mandela (da ”PAS” var med som træner ved The Special Olympic Games), men det mest skelsættende møde kom nu i 1964 på Færøerne.
Den danske delegation ved VM i Kina i 1961.
Anekdote – Således mødte Poul sin Tóra / Den største gevinst hentede han højt mod Nord
I 1959, 1960 og i 1964 var Poul Sandberg på Færøerne for at træne og spille med de lokale bordtennisentusiaster. En af dem var den lokale færøske mester Árni Dahl. I 1964 ville denne gerne vise danskerne den nye flotte Christians Kirkja i Klaksvik, men det var nu kun Poul, der mødte op fra den danske delegation. Selv var Árni Dahl også blevet forhindret pga. sit arbejde, så han sendte i stedet sin søster Tóra. Det viste sig at være en god idé. Poul Sandberg syntes godt om kirken, men han syntes nok endnu bedre om rundviseren! Og to år efter – i 1966 – blev Poul og Tora gift i selvsamme Christians Kirkja. Det blev et langt og lykkeligt ægteskab på 55 år!
Træner ved det grønne bord
Ofte var Tóra og sidenhen parrets to drenge med ude til stævner, kampe og til bordtenniskurser. F.eks. på Idrætshøjskolen i Sønderborg, hvor Poul i en årrække var træner ved KFUM’s påskekurser. Og når børnenes skole manglede en bordtennistræner, så trådte ”PAS” også til som det mest naturlige. Det var både høj og lav, der nød godt af Poul Sandbergs tålmodige og venlige, humoristiske og humørfyldte instruktion. Poul Sandberg involverede sig også i handicap-idrætten, og han endte med at være træner i 20 år i Gladsaxe Handicap Idræt, hvilket atter bragte ham på langfart. I 1999 var ”PAS” med som dansk bordtennistræner til The Special Olympic Games i North Carolina (USA), og fire år senere, i 2003, gik turen til Dublin i Irland. Ved det grønne bord på den grønne ø og alle andre steder følte Poul Sandberg sig i sit es, og han var alle årene dybt engageret i sin gerning, som han fandt både meningsfuld og givende. Man kan vist roligt sige, at Poul Sandberg har gjort en stor forskel for mange af de utallige spillere, som han har trænet igennem årene, og han har i det hele taget været en værdig og markant ambassadør for bordtennissporten.
Første og sidste serv tæt på mosen
Som sagt begyndte Poul Anker Sandberg med at spille bordtennis ved sine forældres spisebord på Bispebjerg i København. Han startede i KFUM på Nøkkerosevej, som lå tæt på barndomshjemmet, og hvor karrieren tog fart. ”PAS” satte et fornemt punktum for sin lange og imponerende bordtenniskarriere, da han (stadig som KFUM-spiller) vandt sit sidste DM guld som 79-årig i 2012. Den guldmedalje blev i øvrigt høstet i Bellahøj Hallen, ligeledes få kilometer fra barndomshjemmet. Så var ringen fint sluttet.
Da Poul Sandberg døde mæt af dage som 89-årig tidligere i år, fik han en stor og flot begravelse. Med i graven fik ”PAS” både tegninger fra sine elskede børnebørn og sit røde bordtennisbat. (Hvis der er bordtennisborde i himlen, så er han sikkert for længst i gang med at lære fra sig som glad og ivrig ”Batman” i de højere luftlag)
Æret være Poul Anker Sandbergs minde!