Da murene faldt

     STIGA @ FACEBOOK

1989 – da murene faldt i Tyskland
For 23 år siden faldt to mure i Tyskland, der – i større eller mindre omfang – gav opmærksomhed:

Den ene i hele Verden, da Berlinmuren blev nedbrudt i efteråret, mens alverdens TV-seere så på – den anden begrænsede sig til sportens verden i almindelighed og bordtennisverden i særdeleshed.

Hvad det første angår, er der skrevet utallige bøger og artikler om dette, så lad det være ved det – den kinesiske bordtennismur derimod, er værd at bruge endnu et par linier på, her 23 år efter, når VM i bordtennis vender tilbage til Dortmund.

Dengang var Kina nærmest altdominerende, og havde siden atarten af 60’erne vundet det meste ved verdensmesterskaberne – med få undtagelser havde kineserne siddet tungt på herresiden, og taget sig grådigt af titler og medaljer igennem tre årtier.

– men i 1989 brød Europa gennem den kinesiske mur, og vandt alle tre herretitler i Dortmund!

Mest berømmet er Jan-Ove Waldners finalesejr i den rent svenske finale mod Jörgen Persson, men også Sveriges udklassering af Kina med 5-0 i holdfinalen, er nem at huske for pingisentusiaster.

VM-GULD 1989 | SVERIGE

Rossi & Speedy – og resten af Europa
I Tyskland blegner disse præstationer af vores broderfolk dog i fht. den mest usandsynlige triumf i 1989 – på hjemmebane foran 10.000 tilskuere vandt Jörg Roßkopf/Steffen Fetzner VM-guld.

Den rent europæiske finale, mod det jugoslavisk/polske par, Kalinic/Kucharski, blev vundet af den tyske duo på deres fjerde matchbold, med 21-19 i 3. og afgørende sæt efter unterläge på 0-1 i sæt.

Der var europæisk bordtennisfest den uge i april for 23 år siden, og øllet flød i stride strømme i Westfalenhalle og Downtown Dortmund – især efter det tyske VM-guld til “Rossi” og “Speedy”.

Efter gennembruddet i 1989 fulgte endnu nogle få, fede år for Europa og især Sverige – svenskerne gjorde i 1991 rent bord på herresiden, hvor de genvandt holdtitlen, Jörgen Persson fik revanche for finalenederlaget til Waldner to år tidligere, og Peter Karlsson/Thomas von Scheele vandt i double.

I 1993 vandt Sverige igen guld i holdturneringen, mens franske Jean Philippe Gatien vandt Herre Single efter finalesejr over belgiske Jean-Michel Saive, i den tredje rent europæiske finale i træk.

Fire år senere, i 1997, var Europa tilbage på den individuelle trone, da Jan-Ove Waldner vandt sin
2. VM-singletitel, efter at havde gået gennem turneringen med en sætscore på imponerende 21-0!

J-O & Co. vandt endnu en gang holdturneringen i 2000, og for 10 år siden, i 2003, kom så den foreløbigt sidste europæiske guldmedalje, da østrigske Werner Schlager, efter undervejs at have slået to af de tre seneste kinesiske verdensmestre, gik helt til tops i Herre Single.

VM 1989 | ROSSKOPF/FETZNER

Danmark og Dortmund – start og slut for Bentsen?
Der er da også et par danske noter, der er værd at nævne fra VM anno 1989: Den 14-foldige VM-deltager, Allan Bentsen fik sin debut i Dortmund – måske spiller han sit sidste VM samme sted?!

Jan Harkamp fik ligeledes sin debut for 23 år siden – det var som TV-medkommentator sammen med Svend Gehrs, da Danmarks Radio sendte ikke mindre end 13 (ja, tretten!) timer fra VM.

Pia Toelhøjs VM-indsats var stærkt medvirkende til at hun samme år blev kåret som årets spiller – og endelig slog Lars Hauth den olympiske sølvvinder, Kim Ki-Taik fra Sydkorea, i holdturneringen.

– samtlige verdensmestre siden 1927 kan ses under Statistik -> Verdensmesterskaber for Senior.

DBTU TV kan man genopleve det største danske VM-højdepunkt, da Michael Maze i 2005 nåede semifinalerne, og, bl.a. via sejr over to kinesere på deres hjemmebane i Shanghai, vandt bronze.

VM 2012 afvikles i perioden 25. marts – 1. april i Dortmund, Tyskland. – følg med i
DBTU’s VM-sektion, hvor man bl.a. kan se lodtrækning og kampprogram, m.v.

ALLAN BENTSENKASPER STERNBERGMIKKEL HINDERSSONJONATHAN GROTHMIE SKOVPERNILLE AGERHOLMMIE JACOBSENSTEFANIE CHRISTENSEN

Forfatter: DBTU
Kontaktperson e-mail: dbtu@dbtu.dk