Et olympisk tilbageblik

DBTU DBTU DBTU DBTU
STIGA STIGA STIGA STIGA

Inden de forestående Olympiske Lege i London, ser vi i ugen op til legene tilbage på de største bordtennishøjdepunkter fra de forgangne OL’er – lidt historie, krydret med videoklip.

I DBTU’s OL-sektion, via ITTF og det på officielle OL-site, London 2012, kan man læse meget mere om De Olympiske Lege anno 2012, der afvikles i perioden 27. juli – 12. august…

2008
Sidste kapitel i det det olympiske tilbageblik – Kina var værter for legene i 2008, hvor hovedstaden, Beijing, dannede ramme for en opvisning af værterne i almindelighed og i bordtennis i særdeleshed.

Der blev spillet fire rækker i Beijing, hvilket gav fuldt hus til de lokale helte: 4 x guld, 4 x sølv
og 2 x bronze fik kineserne ud af legene på hjemmebane – intet mindre end imponerende.

Ma Lin vandt sin første store titel, efter hidtil at have måtte “nøjes med” tre VM-sølvmedaljer og en olympisk doubletitel, nåede Ma endelig helt til tops i singlerækken, og krydrede det med en holdtitel, hvor finalemodstanderen, Wang Hao og Wang Liqin dannede den vindende trio.

MA LIN (Foto: USA Today)

Holdturneringen, der så dagens lys i Beijing, blev en walk over for begge de kinesiske hold – på damesiden var det Zhang Yining, Wang Nan og Guo Yue, der var på det vindende hold.

De to førstenævnte mødtes i singlefinalen, hvori Zhang sikrede sig sin anden OL-singletitel og fjerde guldmedalje i alt – det samme opnåede Wang med sejren i holdturneringen, og hun har endvidere rekorden for flest OL-bordtennismedaljer med sine fem styk, opnået i løbet af tre Olympiske Lege.

Tyskland var tabende finalist i herrernes holdturnering, hvilket gav Europa 2008-legenes eneste bordtennismedalje – tyskerne fejrede semifinalesejren over Sydkorea som var de blevet olympiske mestre, men det var også første gang den “nye generation” med Timo Boll i spidsen fik OL-metal.

Det gjorde Michael Maze, der var Danmarks repræsentant i Beijing, ikke – Maze tabte en timelang gyserkamp mod Zoran Primorac, Kroatien, der besejrede danskeren med 4-2, og dermed måtte han for anden gang i lige så mange olympiske singleturneringer forlade denne efter første kamp.

– herunder kan ses Michael Maze v Zoran Primorac i fuld udstrækning:

Med Tysklands sølv har Europa, ligesom Kina og Sydkorea, vundet medalje ved samtlige OL’er.

Danmark, Frankrig, Sverige, Tyskland og Jugoslavien har stået for de i alt 11 europæiske medaljer, hvoraf Sverige og Tyskland med hver tre har vundet flest, mens svenskerne har stået for den ene olympiske titel, da Jan-Ove Waldner (ja, ham igen) vandt guld i Herre Single i 1992.

Foruden de ovennævnte nationer har kun Hong Kong, Nordkorea og Taipei (Taiwan) vundet medalje ved OL – altså blot 10 nationer i seks Olympiske Lege fordelt på i alt 24 rækker (i alt 84 medaljer)…

2004
De Olympiske Lege “vendte hjem” i 2004, hvor Athen, der i 1896 var værter for de første lege i moderne tid, atter en gang kunne byde atleterne velkommen – de danske bordtennisspillere var igen på plads ved de blå borde, og skabte en lille sensation ved at hente metal hjem til Danmark.

Det var gengangerne fra OL i Sydney fire år forinden, der vandt bronze i Athen – efter adskillige meriterende sejre kunne Michael Maze og Finn Tugwell fortjent betræde medaljeskamlen.

Undervejs i turneringen havde de slået de tidligere VM-bronzevindere, et svensk superpar med legendestatus, og endelig vundet bronzekampen, der sikrede dem et metallisk minde for livet.

OL 2004 | MICHAEL MAZE & FINN TUGWELL

Det startede ellers skidt – i parrets første kamp mod Akinlabi/Nasiru, Nigeria var man nede med
0-2, men kom via bl.a. to sætsejre med to boldes marginal tilbage, og avancerede til 1/8-finalen.

Her var der til gengæld ingen tvivl – østrigerne Jindrak/Schlager blev besejret med 4-0, og man skulle nu op mod legenderne Jörgen Persson og Jan-Ove Waldner, der i deres 1/8-finale relativt klart havde slået det semifinaleseedede kinesiske par, Kong Linghui/Wang Hao, med 4-1.

Kvartfinalen blev en oplevelse: Naturligvis pga. den danske sejr, der, trods sætcifrene på 4-1, ikke var så klar, som det kunne antydes – men også fordi det var bordtennisstorebror Sveriges ypperste repræsentanter, der blev besejret i den største og vigtigste arena af alle, De Olympiske Lege!

I semifinalen blev de topseedede kinesere, Chen Qi/Ma Lin, matchet til sidste bold, men efter en nervepirrende kamp, måtte den danske duo bøje sig med 2-4, og to afluttende sættab på 11-13.

En nervøst spillet bronzekamp mod russerne Mazunov/Smirnov blev derefter vundet til enorm forløsning for spillere, coach Sartz, de danske tilskuere i Athen, og de mange tusinde bordtennis-fans, nye som gamle, der i en højspændt OL-uge havde fulgt dramaet foran TV-skærmene.

MICHAEL MAZE & FINN TUGWELL

Danmark var – for øvrigt – også repræsenteret i Herre Single, hvor Michael Maze ikke kunne leve op til forventninger og seedning – det blev 1-4 mod Leung Chu Yan, Hong Kong i sin første kamp.

Herunder kan ses de danske resultater fra Athen, og nedenunder disse kan ses kvartfinalen mod Persson/Waldner – desværre er bronzekampen ikke tilgængelig, men under DBTU TV kan ses både semifinale, medaljeoverrækkelse/reportage, samt Maze’ singlekamp.

HERRE SINGLE
1/16-FINALE
Michael Maze – Leung Chu Yan, Hong Kong: 1-4 (11-6, 5-11, 3-11, 8-11, 9-11)

HERRE DOUBLE
BRONZEKAMP
Maze/Tugwell – Dmitri Mazunov/Alexi Smirnov, Rusland: 4-2 (11-3, 11-8, 12-14, 3-11, 11-9, 11-8)

SEMIFINALE
Maze/Tugwell – Chen Qi/Ma Lin, Kina: 2-4 (9-11, 12-10, 7-11, 11-8, 11-13, 11-13)

KVARTFINALE
Maze/Tugwell – Jörgen Persson/Jan-Ove Waldner, Sverige: 4-1 (11-5, 8-11, 11-8, 12-10, 12-10)

1/8-FINALE
Maze/Tugwell – Karl Jindrak/Werner Schlager, Østrig: 4-0 (12-10, 11-7, 11-6, 11-7)

1/16-FINALE
Maze/Tugwell – Peter Akinlabi/Kazeem Nasiru, Nigeria: 4-2 (8-11, 9-11, 11-7, 13-11, 11-9, 11-4)

Efter sejren over Maze/Tugwell gik Chen/Ma skridtet videre, og vandt guldet i Herre Double – den ene af “kun” tre kinesiske guldmedaljer, efter Kina havde vundet alle fire i 1996 og 2000.

Zhang Yining vandt Dame Single og Dame Double sammen med Wang Nan, mens Kina for tredje gang i OL-historiens fem turneringer ikke vandt Herre Single, der i stedet gik til Sydkorea for anden gang, da Ryu Seung-Min strøg til tops efter sejr over topseedede Wang Hao i finalen.

2004 blev foreløbigt sidste gang doublerækkerne var på det olympiske program – og så var det også sidste gang man ved OL kunne opleve den ukronede bordtenniskonge af Sverige og Verden:

Jan-Ove Waldner fik en fantastisk, men medaljeløs afslutning på sin olympiske karriere, da han nåede semifinalen i Athen – undervejs slog han både Ma Lin og Timo Boll, Tyskland inden han måtte give fortabt mod Ryu, og ikke havde overskuddet i bronzekampen mod kinesiske Wang Liqin.

For tredje, men desværre sidste gang, kan man herunder se OL gennem svenske briller –
en (meget) sammenklippet reportage fra SVT om Waldners sidste Olympiske Lege…

2000
Dette årtusindes første Olympiske Lege foregik i australske Sydney, og for første gang var Danmark repræsenteret ved OL, hvor doubleparret Michael Maze/Finn Tugwell var kvalificeret.

De danske OL-debutanter vandt deres indledende pulje uden sættab, men tabte derefter i
1/8-finalen, hvor taiwaneserne Chang/Chiang var for stor en mundfuld.

OL-deltagelsen gav en sjælden set opmærksomhed på dansk bordtennis: To af kampene blev vist direkte på TV, og dermed kom bordtennis hjem i mange danske stuer, der sjældent eller slet ikke så eller interesserede sig for bordtennis.

Hvem husker ikke bemærkningen fra bordtennis-kommentator, men ingenlunde bordtennis-ekspert, Jørgen Leth, om at man limer sine net inden kamp, der er næsten ligeså legendarisk som Leth selv.

Herunder kan ses de danske resultater fra Sydney, og nedenunder disse kan ses den desværre eneste danskerkamp, der er tilgængelig fra OL 2000 – den tabte 1/8-finale mod Chang/Chiang.

HERRE DOUBLE
1/8-FINALE
Maze/Tugwell – Chang Yen-Shu/Chiang Peng-Lung, Taiwan: 0-3 (19-21, 15-21, 20-22)

GRUPPESPIL
Maze/Tugwell – Koji Matsushita/Hiroshi Shibutani, Japan: 2-0 (21-13, 21-10)
Maze/Tugwell – Cheng Yinghua/Khoa Nguyen, USA: 2-0 (21-12, 21-7)

Der var dog også andre højdepunkter end den danske deltagelse ved OL i Sydney – ikke mindst at Kina, præcis som fire år tidligere, igen vandt samtlige guldmedaljer og igen leverede finalisterne i tre rækker, men fik fire nye olympiske mestre:

I Herre Double vandt Wang Liqin/Yan Sen, der slog de forvarende mestre fra 1996 i Atlanta,
Liu Guoliang/Kong Linghui, mens damernes doublerække blev vundet af Li Ju/Wang Nan, der
også mødtes i singlefinalen, hvor Wang trak det længste strå.

Herrernes singlerække var en kinesisk-svensk duel, og her trak Kina det længste strå, og sikrede sig dermed igen gang samtlige guldmedaljer ved De Olympiske Lege, hvilket også skete i Atlanta.

Kong Linghui vandt en ujævn finale mod Jan-Ove Waldner, der efter at have været bagud med 0-2, spillede drømmebordtennis i de to næste sæt, inden han nærmest kollapsede i femte og afgørende sæt, hvor Kong vandt ganske let, og dermed sikrede sig sin anden olympiske guldmedalje.

Bronzekampen stod også mellem Kina og Sverige, og igen med kinesisk sejr, hvor den forsvarende mester, Liu Guoliang, besejrede Jörgen Persson – det franske doublepar Patrick Chila/Jean-Philippe Gatien sørgede med deres bronzemedalje for at Europa ikke kom tomhændede fra Sydney.

Med slet skjult skandinavisk patriotisme har undertegnede valgt at se bort fra den store kinesiske dominans i fht. valg af videoklip – herunder kan ses en svensk reportage om Jan-Ove Waldners OL:

1996
Atlanta i Georgia og USA var værtsby i 1996, og på bordtennissiden blev det er halvt da capo i fht. de forgangne lege i 1992, da de forsvarende mestre på damesiden genvandt deres titler.

Dame Single blev altså igen vundet af Deng Yapeng, der altså også tog sig af doubletitlen, hvor
Qiao Hong igen var makkerinde – dermed nåede Deng op på fire olympiske guldmedaljer.

På herresiden blev der til gengæld kåret nye mestre: Liu Guoliang blev i Atlanta den første mandlige dobbelte guldvinder, da han vandt singlerækken med finalesejr over Wang Tao, og også tog guld i doublerækken, hvor han sammen med Kong Linghui slog de forsvarende mestre, Lu Lin/Wang Tao.

For første gang var der kinesere øverst på medaljeskamlen i samtlige rækker, og der var endvidere tre rene kinesiske finaler i Atlanta, hvilket også var første gang – og den første olympiske mester i Herre Single, sydkoreanske Yoo Nam-Kyo, vandt medalje for tredje OL i træk.

Jörg Roßkopf, Tyskland byttede sin doublesølvmedalje fra OL 1992 i Barcelona ud med en af bronze i singlerækken – han slog legenes overraskelse, tjekkiske Petr Korbel, i kampen om denne, og de to var de eneste europæiske islæt i medaljekampene anno 1996…

– herunder kan ses de tre sidste sæt i den rent kinesiske finale i Herre Single:

1992
Cataloniens hovedstad, Barcelona, dannede rammerne for De Olympiske Lege i 1992 – året hvor Europa fik deres første og hidtil eneste olympiske mester i bordtennis.

Jan-Ove Waldner var manden, der gik hele vejen i Spanien, og sikrede sig guldmedaljen – med kun et enkelt sættab undervejs var der ingen tvivl om at svenskeren var legenes bedste mand!

Efter tre VM-singlefinaler i træk, og med en enkelt titel i de tre forsøg på sit CV – foruden to holdverdensmesterskaber, samt europamesterskaber i flæng, tog Waldner i Barcelona det sidste skridt mod endegyldig storhed.

I den rent europæiske finale (!) blev franske Jean-Philippe Gatien besejret med 3-0, og det var kun tyske Jörg Roßkopf, der i kvartfinalen præsterede at tage sæt fra den olympiske mester anno 1992.

De tre øvrige guldmedaljer gik alle til Kina:

Dame Single blev vundet af Deng Yapeng, der også tog sig af doubletitlen, hvor finalemodstanderen fra singlerækken, Qiao Hong, var makkerinde – guldmedaljen i Herre Double gik til Lu Lin/Wang Tao efter finalesejr mod de tyske verdensmestre fra 1989, Roßkopf og Steffen Fetzner…

– herunder kan ses en svensk reportage om Jan-Ove Waldners OL-guldmedalje:

1988
Bordtennis debuterede på det olympiske program for blot 24 år siden, hvor Sydkoreas hovedstad, Seoul, var værter for legene – næsten 100 år efter spillets opfindelse blev det optaget af IOC.

Værtsnationen tog sig af to af de fire titler og medfølgende guldmedaljer – i Dame Double vandt Hyun Jung-Hwa/Yang Young-Ja, og brød dermed den forventede kinesiske dominans på damesiden, mens Herre Single blev vundet af Yoo Nam-Kyo, der i en ren sydkoreansk finale besejrede Kim Ki-Taik.

I Dame Single gjorde Kina rent bord, og vandt guld, sølv og bronze, med Chen Jing på medalje-skamlens øverste trin – i Herre Double gik guldet til landsmændene Chen Longcan/Wei Qing-Guang.

De europæiske islæt på medaljeskamlen var bronze til Fazlic/Perkucin (Dame Double) og sølv til Lupulesko/Primorac (Herre Double), begge Jugoslavien, samt svenske Erik Lindh i Herre Single, der i en ren europæisk bronzekamp besejrede Tibor Klampar, Ungarn…

– herunder kan ses det afgørende sæt i Herre Single-finalen:

Forfatter: DBTU
Kontaktperson tlf.: 40 25 49 97
Kontaktperson e-mail: peter.sartz@dbtu.dk