Fakta om Martin:
23 år gammel. Bor i Nærum med sin mor. Men når ligasæsonen i Tyskland er i gang, så bor han indimellem i en lejlighed i Karlsruhe.
Har en lillebror, som dog ikke er så lille længere og spiller basket for BC Copenhagen i den bedste danske række. Har en slovakisk kæreste. Hun er tidligere professionel bordtennisspiller men læser nu i England, så de ses så ofte, det kan lade sig gøre.
Fast mand på det danske landshold. Har blandt andet deltaget i VM for hold i Kina i 2022 og EM for hold i Sverige i 2023.
Første sæt: Ti skud fra hoften
Hvordan startede du med bordtennis?
Tilbage i første og anden klasse spillede jeg i klubben med mine kammerater efter skole. Men jeg var ikke den bedste, og det irriterede mig. Jeg ville gerne blive bedre. Så jeg startede i Vedbæk Bordtennisklub – omkring 3. klasse.
Var det en lille klub dengang?
Nej, de havde blandt andet et stigadivisionshold og har i min tid i klubben haft klassespillere som fx Jonathan Groth, Kasper Sternberg og Martin Monrad. Jeg synes, det var et godt sted at starte. Der gik lang tid, før jeg var en af de bedste ungdomsspillere og rykkede videre til København.
Hvor god var du som ungdomsspiller?
Som yngredrenge-spiller gik jeg ikke videre fra gruppen til DM. Som sidsteårs-dreng lå jeg nok omkring 5-6 stykker i Danmark. Jeg kom ikke med til EM før som 2. års junior. Jeg var aldrig helt i toppen og lå i periferien af landsholdslejrene.
Vil du sige, at det først var i dine sidste juniorår, at du for alvor blev en af de bedste?
Ja, og måske endda faktisk først efter, at jeg blev senior.
Hvem af dine tidlige ungdomstrænere har spillet en særlig rolle for dig?
Jens Ildal og Elisabeth Ildal. Elisabeth var ikke så meget træner, men spillede en vigtig rolle. De havde begge et stort engagement. Jens var den slags træner, der gjorde, at det var sjovt at komme til træning. Der var masser af leg i træningen. Jeg vil også nævne Theis Andersson, som stadig spiller i dag. Og senere i min karriere folk som Christoffer Petersen og Kim Nylander.
Hvad er dine stærkeste våben ved bordet?
Min serv. Og min baghåndsåbning – og generelt min baghånd. Som ungdomsspiller lavede jeg mange snydeserver og lod som om, at der var underskru, hvor der var overskru i serven. Men efterhånden har jeg lært, at det ikke holder mod gode spillere. Man kan måske snyde dem en eller to gange. Højst. Det er ikke en holdbar strategi. Nu er jeg begyndt at bruge mine bedre server på de lidt vigtigere tidspunkter i kampene.
Jeg har mange forskellige server, blandt andet kick-server. De fleste har ret svært ved at returnere dem, hvis de møder mig første gang. Den ligger typisk mod baghånden. Jeg varierer mellem kort, halvlang og lang. Den lange forsøger jeg at få kick i. Jeg tænker mere på, hvilken retur jeg gerne vil have, end på at snyde min modstander.
Hvilken bold vil du gerne have retur?
Jeg vil gerne have en halvlang eller lang retur ned i min baghånd. Mit baghåndstouch er der rigtig meget skru i, og jeg er god til at maskere retningen i min åbning.
Hvad arbejder du med i øjeblikket i dit spil?
Jeg arbejder med mit forhåndsflip. Det har ikke rigtig været en del af mit spil før. Det er blevet meget bedre. Og så arbejder jeg en del med at spille lige ned på min første baghåndsåbning. Jeg spiller tit for meget opad, når jeg spiller lige ned. Nu arbejder jeg med at spille mere fremad på den første bold. Når man møder bedre spillere og spiller med langsom skru mod forhånden, så er modstanderne gode nok til at smadre den forbi dig.
Har du nogen særlige ritualer eller rutiner før en vigtig kamp?
Jeg forsøger at se video af min modstander, så jeg har en ide om, hvordan han godt kan lide at starte spillet, hvordan han server og hans typiske returspil. Ud fra det, jeg ser, forsøger jeg at lægge en lidt løs taktik forstået sådan, at jeg først og fremmest vil ind og spille mit eget spil. Jeg vil ind og sætte spillet med baghånden og få de første bolde på bordet med kvalitet. I første sæt tester jeg gerne forskellige server og returer af for at se, hvordan min modstander reagerer på dem.
Inden kampen laver jeg en mindfulness-øvelse på 10 minutter, hvor jeg fokuserer på mit åndedræt. Det hjælper mig med at holde fokus i kampen på de rigtige ting. Lige nu laver jeg også en meditationsøvelse hver dag for at blive bedre til at fokusere. Ligesom man træner alt muligt andet, så træner jeg evnen til at holde fokus. Det sker indimellem for mig, at mit fokus forsvinder for hurtigt. Øvelserne hjælper mig til at fastholde det.
Har du andre faste rutiner, når du spiller?
Inden jeg server, ruller jeg lige bolden på bordet. Men det sker automatisk. Det er ikke noget, jeg tænker over. Når jeg vinder et sæt, så har jeg lidt en tendens til at slappe for meget af og falde ned og få en dårlig start i næste sæt. Derfor er jeg begyndt at have en notesbog med til kampene, hvor jeg minder mig selv om, at nu skal jeg bare fortsætte og blive fucking ved.
Andet sæt: Livet som semiprof i Tyskland
Du spiller for TTC Fortuna Passau i den tyske 2. Bundesliga. Hvordan kan det være?
Jeg startede min karriere i Tyskland i Oberliga, som er den femtebedste tyske liga. Sidste sæson spillede jeg i den tredjebedste tyske liga. I første del af sæsonen gik det ikke så godt, men i anden halvsæson kom jeg op i første parkryds, og det gik rigtig godt. Jeg havde 12-3 i score i ligaen. Og så blev jeg interessant for flere tyske 2. bundesligaklubber. Passau lagde det første tilbud på bordet, og dem sagde jeg ja til. Jeg var bare sindssygt glad! Det var også i spil, at jeg skulle spille i Tjekkiet og bo der med min kæreste, men nu endte det med 2. Bundesliga i stedet.
Hvordan ser din hverdag ud?
Normalt træner jeg to gange om dagen. Hvis jeg har kamp søndag, hviler jeg fredag, træner lørdag morgen og rejser så og træner igen lørdag aften. Jeg kører normalt styrkepas mandag, tirsdag og torsdag. Indimellem træner jeg i hverdagene i Tyskland. Så hygger vi også i træningstruppen og går ud og spiser sammen.
Du spiller jo både Challenger-turneringer, WTT-turneringer og i den tyske liga. Hvordan er økonomien i dit setup?
Challenger-turneringerne er en okay måde at tjene lidt ekstra penge på. Man får penge for at stille op. Men det er også en hård turneringsform med mange kampe på samme dag. Derudover får jeg løn af min klub, Passau. Det er okay men selvfølgelig ikke som at have et almindeligt job. Jeg har et deltidsjob online ved siden af for Jesper Møllers firma Havemøbelhuset (Jesper er i bordtenniskredse kendt for sit arbejde med vores unge para-talenter). Og så har jeg også en lille trænertjans. Jeg har p.t. ikke nogen sponsor. Alt i alt hænger det sammen, men jeg drømmer om at kunne leve godt af at spille bordtennis.
Tredje sæt: Satse på bordtennis eller drosle ned?
Mange juniorspillere står ved en skillevej: Skal jeg satse 100 procent på bordtennis eller geare ned? Hvad har været dine overvejelser?
Jeg har aldrig rigtig været i tvivl. Jeg var sikker på i juniorårene, at jeg ville satse i hvert fald nogle år på bordtennis.
Hvad har din familie sagt til, at du vil satse på bordtennis?
Min familie er sindssygt støttende. En gang imellem kan der dog godt komme en stikpille a la ”hvad så med uddannelse?”
Og nu du selv nævner uddannelse: Har du uddannet dig ved siden af bordtenniskarrieren?
Jeg har taget en gymnasieuddannelse, og herefter har det handlet om bordtennis i Tyskland. Det var vigtigt – også for min familie – at jeg gjorde gymnasiet færdig. Jeg overvejer at starte på bygningskonstruktøruddannelsen til sommer. Bygninger har altid interesseret mig. Og uddannelsen kan tages online med helt fleksible timer. Jeg kan følge lektionerne, når det passer ind i mit program. Jeg har også brug for at have noget andet i mit liv. Ikke mindst til de hårde perioder, der indimellem kommer, hvor bordtennis ikke er det fedeste i verden.
Det med de hårde perioder vender vi tilbage til. Men først: Hvad vil du sige til vores unge talenter, som overvejer at satse 100 procent på bordtennis?
Jeg vil spørge: Hvorfor er du i tvivl? Er det fordi, dine forældre skal betale for dig og ikke kan eller vil? Så må du tage dig et arbejde og spare sammen til det. Hvis du brænder for det, så skal du gøre det. For du kan altid gøre det samme som alle andre og få et ”almindeligt” arbejde senere i livet.
Har du nogensinde tænkt at, argh, det er et surt slid, der er for lang vej. Jeg dropper det?
Ja. Der kommer som sagt hårde perioder en gang imellem. Hvor man ikke har lyst til at være i hallen.
Hvordan takler du det?
Så skal man tage nogen dage off, hvor man er sammen med sine venner, kæreste og familie. Og så husker jeg på, at alternativet ikke er noget, jeg hellere vil. Jeg kan faktisk dyrke min sport.
Jeg havde faktisk sådan en hård periode for nogle uger siden, hvor jeg virkelig ikke havde nogen motivation i træningen, men jeg blev ved med at komme til træning og tænkte hver gang: Hvad fanden laver jeg egentlig her? Men så snakkede jeg med Dennis Skaarup (Duffy Light), og vi aftalte, at jeg skulle holde pause og sætte forventningerne til mig selv lidt ned. Måske regne med kun at præstere 60-70 procent i kampene, da jeg ikke havde trænet godt. Det hjalp faktisk med sådan en forventningsafstemning i forhold til, hvordan man kan præstere. Nogen gange er man for perfektionistisk og vil gerne spille optimalt hver gang. Det er svært at undgå de tanker.
Hvorfor tog du denne snak med netop Duffy?
Det var lidt tilfældigt, men vi har arbejdet meget sammen før. Han var en vigtig mand i Brønshøj, hvor jeg også har spillet. Og han er bare en garvet mand, som jeg respekterer. Jeg tror på det, han siger. Det er godt at have sådan nogen som ham at snakke med i sådan en periode.
Fjerde sæt: Kosten og den fysiske træning
Vil du fortælle om din kost?
Jeg er ikke sådan en, der måler alt, hvad jeg spiser. Men jeg forsøger at få en masse kulhydrater i løbet af dagen og en masse proteiner om aftenen. Morgenen starter med havregryn, banan og som regel to æg – og vitaminer. Frokost er gerne ris eller pasta med grøntsager og kyllinger. Aftensmaden ligner frokost men med flere proteiner. Og så tager jeg gerne et mellemmåltid, så jeg har energi til træningen.
Har du nogen guilty pleasures?
Jeg har mine perioder. I weekenden snacker jeg. Men skal jeg nævne én ting, så er det ketchup. Jeg elsker ketchup. Jeg spiser ketchup på alt. I Tyskland køber jeg nok en flaske Heinz om ugen.
Hvordan arbejder du med den fysiske træning?
Jeg er begyndt med mere systematisk styrketræning. Jeg har en fysisk træner i Tyskland. Han hjælper med at holde styr på min træning og mine programmer og holder mig til ilden. Vi har også en app, så når han ikke er der fysisk, så tjekker jeg bare appen, som viser, hvad jeg skal gøre.
Hvilke øvelser laver du?
Fx Bulgarian split squat, normal squat, bænkpres og pullups. Det primære fokus er at holde styr på coren i alle øvelser. Altså at lave øvelserne med god teknik og med kontrol omkring coren. Jeg begynder at mærke effekten af det nu.
Hvordan mærker du det?
Jeg føler mig mere stabil i åbent spil. Jeg kan stå imod flere bolde nu. Før var det 1-2 bolde. Nu er det nærmere 4-5 bolde.
Femte sæt: Drømme og hverdag
Hvad er dine mål og drømme?
På den korte bane er det at blive i 2. Bundesliga og få en god personlig score. Og vinde nogen kampe i WTT-turneringer. Jeg skal spille Feeder-turneringer i Portugal, Tyskland og Italien i denne sæson. På længere sigt vil jeg gerne med til OL og prøve at vinde medaljer ved et internationalt mesterskab. Og så vil jeg gerne kunne leve godt af bordtennis.
Hvad laver du, når det ikke handler om bordtennis?
Når jeg skal slappe af, ser jeg gerne serier, fx Prison Break og Dark. Eller spiller computer eller andre spil. Mit favoritspil er Catan (Settlers). Og så bruger jeg tid sammen med min familie og mine venner.
Tak for kampen, Martin – og for snakken.
/KRJ