Jonathan Groth var chanceløs mod verdens bedste spiller Ma Long fra Kina.

“Han er fra en anden planet”, sagde Jonathan Groth til TV2 efter mødet med verdens bedste spiller ved OL.

Den topseedede verdensetter, forsvarende verdensmester og World Cup-vinder Ma Long, Kina var præcis så stærk som forventet, da han i 1/16-finalen gjorde kort proces mod den femdobbelte danske mester i herresingle Jonathan Groth.

OL, Rio de Janeiro
Herresingle, 2. runde (1/32-finale)
Jonathan Groth, Danmark (nr. 29 på verdensranglisten) – Benedek Olah, Finland (nr. 70 på verdensranglisten), 4-0 (11-8, 11-5 (efter 7-0), 12-10 (efter 3-7, 6-9 og 9-10), 11-3)
Herresingle, 3. runde (1/16-finale)
Ma Long, Kina (nr. 1 på verdensranglisten) – Jonathan Groth, Danmark (nr. 29 på verdensranglisten), 4-0 (11-3, 11-2 (efter 1-2), 11-3, 11-9)

“Det var en blandet fornøjelse. Det var fantastisk at møde verdens bedste, men det kan føles lidt frustrerende, at selv om jeg syntes, jeg spillede godt, kom boldene retur med endnu mere fart. Han er helt komplet og uden svagheder. Han laver en fejl i kampen med sin forhånd ved 10-5 i fjerde sæt. Det er jo helt vildt. Det var hans første kamp, og derfor havde jeg håbet at kunne ryste ham lidt i starten, men han blæste jo igennem fra første bold. I fjerde sæt var han måske lidt rystet, da han ikke fik lukket kampen ved 10-5. Jeg nåede måske ikke helt topniveau i de to første sæt, men er godt tilfreds og især i sidste sæt ramte jeg maksimum”, sagde Jonathan Groth efter kampen.

Jonathan Groth fik behandling mellem andet og tredje sæt af fysioterapeut Kim Larsen, da han fik et lille ryk i hoften. “Det var ikke alvorligt, men jeg havde sammen med landstræner Linus Mernsten brug for at sunde mig lidt efter bombardementet i de to første sæt. Jeg har meget at tage med hjem efter dette OL. Jeg har ikke nået mit topniveau endnu. At deltage i et OL og blive mellem de 32 bedste har været mit mål de sidste fire år. Det lykkedes, og jeg bliver bedre om fire år”, sagde Jonathan Groth efter sit exit fra OL og exit for en stor sæson, hvor han har været en af Europas mest fremgangsrige spillere.

“Jeg har aldrig set en bedre bordtennisspiller end Ma Long. Det er helt uhyggeligt, at han kun laver en fejl i en kamp”, sagde landstræner Linus Mernsten efter kampen.

Statistik

Ifølge de officielle statistikker varede Jonathan Groths to kampe helholdsvis 25 og 19 minutter. Længste sæt tog otte minutter og korteste varede kun tre minutter. Længste duel var på 17 slag. Mod Olah vandt Groth 22 points i egen serv og tabte kun 6 points i egen serv. Mod Ma Long vandt Groth 11 points i egen serv og tabte 20 points i egen serv.

Flere overraskelser

De bedste 16 spillere i single trådte ind i OL-turneringen i 3. runde. I herresingle blev det en kort fornøjelse for syv af dem. Det viser, at det er svært at komme ind i turneringen og møde en spiller, der allerede har spillet sig ind i turneringen.

Chuang Chih Yuan, Taiwan tabte klart 0-4 til Quadri Aruna, Nigeria, Simon Gauzy, Frankrig tabte 1-4 til Kou Lei, Ukraine, Tang Peng, Hong Kong tabte 1-4 til Hugo Calderano, Brasilien, Thiago Apolonia, Portugal tabte 1-4 til Bojan Tokic, Slovenien, Andrei Gacina, Kroatien tabte 1-4 til Paul Drinkhall, England og Stefan Fegerl, Østrig tabte til Koki Niwa, Japan med 1-4 og Adrian Crisan overlevede fire matchbolde mod Lee Sang Soo fra Korea og vandt 4-3.
Herudover var begge tyskere i stor knibe. Timo Boll var bagud 2-3 og i sjette sæt var stillingen 9-9 og 10-10, inden han vendte kampen mod Alexander Shibaev, Rusland. Dmitri Ovtcharov, der vandt bronze i 2012 var i stor knibe mod Li Peng, Qatar, men vandt 11-9 i afgørende. Vladimir Samsonov, Hviderusland var i store problemer mod Kristian Karlsson, Sverige, der førte 2-1 i sæt. Det var Samsonovs første sejr over en svensker ved et OL. Han har tidligere tabt til Jan-Owe Waldner og Jørgen Persson.

13 lande er med i ottendelsfinalerne. Tre lande har stadig fuldt hus. Det er Kina, Japan og Tyskland, mens Nigeria, Portugal, Ukraine, Brasilien, Slovenien, England, Hong Kong, Korea og Hviderusland alle har en spiller med i herresingle. Seks fra Asien, otte fra Europa, én fra Afrika og én fra Latinamerika.

Hos damerne er tre spillere fra Europa mellem de sidste 16, men de er alle født i Kina.

Følg bordtennisturneringen ved OL på www.ittf.com under Rio 2016.

OL-turneringen

Turneringen starter den 6. august med singleturneringen. Her er 70 spillere med. De 16 bedste træder først ind i 3. runde. Nr. 17-32 træder ind i 2. runde herunder Jonathan Groth og spillerne der er seedet 33-48 træder ind i 1. runde, mens nr. 49-70 spiller præliminær runde om at kvalificere sig til de 64 bedste. Der er finaler i individuelle rækker den 10. august dame single og 11. august herre single. Holdturneringen, hvor 16 hold er med, starter den 12. august med finaler 16. august for damerne og 17. august for herrerne.

Bordtennisturneringen spilles i Rio Centro Pavillon 3, et større messekompleks, hvor der i andre haller er badminton, boksning og vægtløftning.

Forfatter: Carsten Egeholt/Arne Madsen
Kontaktperson tlf.: +46 72 301 41 11
Kontaktperson e-mail: linus.mernsten@dbtu.dk