I 1981 startede Bjarne Ekman den navnskundige Ølstykkelejr, hvortil tusindvis af både danske og udenlands bordtennisspillere har valfartet siden da – 27 år med træningslejr i starten af skolernes sommerferie, og dermed en af de længstvarende traditioner i dansk bordtennis.
De seneste år er der endvidere koblet en bordtennisskole på, der ligger i ugen efter den traditionelle lejr – disse to bordtennislejre bindes sammen af Ølstykke Sommer Cup, der har næsten en snes år på bagen.
I 2007-udgaven er der knap 100 spillere med tilhørende 11 trænere – og altså én enkelt lejrleder i klubformand for Ølstykke-Slangerup; Bjarne Ekmans skikkelse.
Hvorfor???
“I starten af 80’erne var der alt for lidt seriøsitet i dansk ungdomsbordtennis, og jeg savnede et alternativ til de eksisterende træningstilbud”, siger Bjarne Ekman, der fra starten indledte et samarbejde med svenske klubber og ledere:
“I begyndelsen var det sammen med BTK Stratos fra Enköbing, men hurtigt blev der etableret kontakt med Ängby SK, som vi i nu 18 år har haft et framragende samarbejde med, og som vi også besøger hvert år til både stævne og træningslejr i Stockholm”, siger lejrchefen om samarbejdet med hovedstadsklubben hensidan.
Stjerner og vandbærere
Gennem årene har mange prominente navne lagt vejen forbi Ølstykke om sommeren – bl.a. svenskerne Magnus Molin (flerdobbelt ungdomseuropamester) og Peter Sterneborg (mangeårig landstræner for Jan-Ove Waldner & Co.).
Derudover kan nævnes de danske stjernefrø Michael Maze og klubbens eget “opdræt” Martin Monrad, der som håbefulde ungdomsspillere begge var på tlarige sommerlejre i den sjællandske københavnerforstad – sidstnævnte hele seks år i træk!
De prominente navne til trods er det primært “almindelige” bordtennisspilere, der år efter år har taget turen til Ølstykke – 27 år med 50-100 spillere pr. år bliver til en del batdrenge og -piger i løbet af årene, der bl.a. har budt på besøg fra så eksotiske steder som Australien og Brasilien.
De trælse ting
På trods af den årelange succes, er der også “downsides” ved at afvikle en stor bordtennissommerlejr gennem et kvart århundrede:
“Når man er eneste lejrleder, og skal stå for 90% af alt det praktisk både før, under og efter lejren, kan man godt miste lysten, motivationen og humøret nogle gange – og så går det nok lidt ud over omgivelserne”, siger sololederen om de knapt så gode ting ved lejrforbederelser og -afvikling, og understreger at der ingen garanti er for en Ølstykkelejr til næste sæson:
“Når man nogle gange hader den som pesten, skal man nok stoppe op, og tænke sig lidt om, inden man arrangerer den næste”, siger Bjarne Ekman med en vis overbevisning i stemmen – og fortsætter:
“Der SKAL flere ledere til, da der ellers ikke bliver flere lejre i fremtiden – jeg håber at kunne lave en aftale med vores svenske storleverandør af spillere; Ängby SK om at de kan stille en “praktisk gris” til lejren fremover”, siger den slidte lejrleder.
Fast svensk islæt
Som danske Ekman er det fra Danmark, så er også svenske Mikael Frank en fast bestantdel af træningslejren – han har sammen med sin klub Ängby SK troligt taget til sommerlejr i Ølstykke de sidste 18 år:
“For 17 år siden vidste jeg intet om lejren, men vi tog herned med 20 spillere og to ledere – siden det har jeg været her hvert år”, siger “Fladder”, som vægter både det sociale og det sportslige, når han er afsted med sine spillere:
“Hvis spillerne trives socialt, så træner de også godt – det skal være sjovt at være på træningslejr, og det er det i Ølstykke”, siger stockholmeren Michael Frank, der foruden trænerjobbet hjemme i Ängby SK også er sekretariatsleder for den 400 spillere store klub.
ÄSK’s pendant til Ølstykkelejren afvikles i starten af august – her er der i år ca. 130 deltagere fra fem nationer, hvor Danmark er repræsenteret med ca. 25 spillere fra bl.a. Ølstykke og Albertslund, samt en udvalgt trup fra JBTU.
Fremtiden?
På trods af tvivlsomme profetier om lejrens fremtid, kører Ølstykkelejren anno 2007 videre – og det er et faktum at lejren er den suverænt sejeste overlever blandt div. sommertræningslejre, der har eksisteret i kortere eller længere perioder gennem de sidste årtier.
Så mon ikke der alligevel er Ølstykkelejr også i 2008, og mon ikke Bjarne Ekman endnu en gang er lejrleder før, under og efter – måske endda med et ekstra par hænder, så det momentvise had til hans “barn” ikke bliver alt for stort…?