Bordtennis for handicapede

Dansk udviklingsprojekt i Ghana

Dansk Handicap Idræts Forbund (DHIF) har opstartet et udviklingsforløb i Ghana med henblik på at få etableret nogle idrætstilbud i Ghana for handicappede samt om muligt få opstartet et handicapidrætsforbund eller en idrætsafdeling under den Ghanesiske handicaporganisation; GSPD.

Bordtennis var en af idrætsgrenene under en uges workshop i påsken, der involverede 65 ghanesiske fysisk handicappede alle fra hovedstaden Accra. Formålet med lejren, der foregik i fængslets hovedkvarter var at levere en uges kvalitetstræning i bordtennis, kørestolsbasketball, atletik, fodbold for amputerede og tilpassede fysiske aktiviteter. Det var endvidere formålet at finde to trænere i hver af disse idrætter til fremtidigt at påtage sig den ugentlige træner gerningen for de andre deltagere.

Bordtennistræningen blev varetaget af DHIF´s landstræner; Carsten Mortensen og foregik hver morgen 8-11, idet det simpelthen er for varmt at spille midt på dagen i Ghana (35 grader). Træningen foregik i to klasselokaler på en lille skole. Der var kun fire borde til rådighed til ca. 20 spillere. Samtidig var der meget mørkt i rummet, der endvidere havde dagslys igennem små sprækker i begge sider. Niveauet hos de fleste af deltagerne var forholdsvist lavt, så i langsomt tempo var det dog muligt at se bolden.

De dårlige forhold slog dog ikke de Ghanesiske deltagere ud – tværtimod! Der var godt humør og kampgejst hele ugen igennem.
Niveauet hos spillerne og de sparsomme forhold gjorde, at træningen mest gik ud på at lære de basale slag i bordtennis – ”krydret” med forskellige lege og kampe. Der var endvidere forskellige teoretiske indlæg.

Igennem ugen lykkedes det at finde to fremtidige trænere i bordtennis. De gennemgik i løbet af halvanden time et lille intenst undervisningsforløb sammen med trænerne fra de andre idrætter. De blev herefter udstyret med ITTF´s coaching manual – level 1 samt noget handicap specifik bordtennis materiale.

Bats og bolde var sponsoreret af Bordtennisexperterne, og de blev naturligvis ved afslutningen af ugen overdraget til GSPD til den fremtidige træning.

Igennem ugen blev der afholdt møder med forskellige vigtige personer, bl.a. sportsministeren, viceborgmesteren i Accra, kulturdirektøren i Accra m.fl, ligesom, der blev vist uddrag af lejren i to landsdækkende TV-kanaler. Alt dette var med til at sikre en positiv indstilling fra alle sider i forhold til etablering af noget organiseret idræt for handicappede i Ghana.

I august afholdes et evalueringsmøde, hvor der samtidig skal planlægges en lignende lejr – også med bordtennis på programmet – i Ghanas næststørste by; Kumasi i påsken næste år.
 

 

Forfatter: Carsten Mortensen
Kontaktperson tlf.: 43 26 21 17
Kontaktperson e-mail: jakob.harden@dbtu.dk