Bordtennis har beriget mit liv

Tirsdag den 16. januar 2018 har DBTU 75 års jubilæum. Et jubilæum, der i dagene op til jubilæumsdagen vil blive markeret med en række artikler her på hjemmesiden og desuden ved en reception i forbindelse med DM for senior søndag den 4. marts 2018 kl. 12.00 i Vendiahallen i Hjørring.

Bordtennis har beriget mit liv

Af Dorte Darfelt, tidl. generalsekretær og direktør i DBTU, hædret med DBTU’s sølvnål i 2005, i 2009 indvalgt i Board of Directors i ITTF for Europa, i 2010 valgt ind i bestyrelsen i ETTU, fra 2013 som Vice President Finance og fra 2013 også som formand for Para bordtennis i ITTF

En eftermiddag sidst i april 2000 i Bremen. Herreholdet i bordtennis Allan Bentsen, Michael Maze, Martin Monrad, Finn Tugwell og Mads Sørensen havde sikret Danmark den første medalje ved Europamesterskaberne, en bronzemedalje, selv om vi blev nr. 4. Dannebrog blev hejst ved medaljeceremonien – kunne det overhovedet blive større?

Ungdomskonference i Rødovre i efteråret 93, det første klubbesøg som breddekonsulent, de mange utroligt engagerede klubledere, der har udviklet egne klubber eller større områder indenfor bordtennis eller…..

Eller da Aksel og jeg mødte op i Farum Arena en meget tidlig morgen for at vise hal betjentene, hvordan man skulle lægge det nye røde bordtennis gulv. Ikke at vi havde prøvet det før, men ser man bare rolig og klar ud, så går det. Gulvet blev lagt – og lagt om før kvartfinalerne, så banerne vendte rigtigt. Her sidder jeg også og smiler, for hvem lå med måsen i vejret omkring midnat og var med til at ”vende” gulvet, det gjorde såmænd formanden, men også formanden for Eliteudvalget. På det tidspunkt var det en meget korrekt bankmand, der i jakke, skjorte og slips lå på knæ sammen med os andre. Alt det sker kun, når man arbejder sammen med dedikerede og motiverede mennesker.

Der er gået mange tanker gennem mit hoved, siden jeg læste en mail fra Carsten Egeholt, hvor han bad mig bidrage med en artikel om nogle af de største og skelsættende ting, jeg har oplevet i min tid i bordtennis i anledning af DBTUs 75 års jubilæum, under overskriften ”Jeg mindes…”. Hvad skal man slå ned på, der er jo sket så utrolige mange ting, siden jeg trådte ind af døren til DBTUs sekretariat den 1. marts 1993.

Det er med stor glæde, jeg mindes de tre formænd, som jeg har arbejdet tæt sammen med. Peter Møller, som gav mig chancen som generalsekretær. Lis Hævdholm sammen med hvem vi opnåede at være første idrætsforbund i Danmark, der havde både en kvindelig formand og en kvindelig generalsekretær. Det var vi begge meget stolte af, da det blev nævnt på Danmarks Idræts Forbunds årsmøde. Godt gået i en mandeverden. Aksel Beckmann med hvem jeg fik et fantastisk samarbejde gennem 16 år, vi var bestemt ikke altid enige, men vi lyttede til hinanden og respekterede hinanden. Alle tre formænd som gjorde positive forskelle på hver deres måde, selv om det nok ikke altid blev opfattet sådan i Bordtennis Danmark.


Dorte Darfelt (tv.) og Lis Hævdholm (th.) i vild jubel.

Bordtennis er en kældersport! Det var et udsagn, jeg hørte mange gange både i bordtennis og i idrætten som helhed tilbage i 90’erne. Det er også en stor glæde at minde alle de entusiastiske og engagerede frivillige rundt i Danmark som kæmpede kampe mange steder i Danmark for at få bordtennis anerkendt, få bedre spillelokaler og få bordtennis op af kælderen. I den forbindelse ved jeg, at de bredde- og udviklingskonsulenter, som jeg har arbejdet med også har gjort en stor indsats sammen med ikke mindst mange klubformænd og bestyrelser.

I den forbindelse er jeg også utrolig stolt af, at det også lykkedes os at få bordtennis anerkendt i både Danmarks Idræts Forbund og Team Danmark. Stille og roligt blev det en naturlig ting, at bordtennis blev spurgt, om vi ville være med i forskellige udvalg og arbejdsgrupper og dermed har sat vores præg på beslutninger, som ikke kun har vedrørt bordtennis, men hele dansk idræt. Der blev skabt en platform, som jeg håber, DBTU igen vil forsøge at anvende i fremtiden.

Jeg mindes også en forårsdag i Paris i 2003 hvor Arne Madsen og Aksel Beckmann pludselig begyndte at tale med mig om, at jeg da skulle ind i den nye arbejdsgruppe for kvinder som ITTF ville nedsætte – Working group for Women. Stor var min overraskelse, da jeg pludselig fandt mig selv som formand for arbejdsgruppen og dermed indlemmet i ITTF Board of Directors. Hvis nogen dengang havde sagt, at det var startskuddet til, at DBTU gennem mig skulle være repræsenteret i både ETTU og ITTF i mange år, så ville jeg have grinet og sagt, at det måtte være en joke. Men sådan gik det. I 2009 indvalgt i Board of Directors i ITTF for Europa, i 2010 valgt ind i bestyrelsen i ETTU, fra 2013 som Vice President Finance og fra 2013 også som formand for Para bordtennis i ITTF.

Det har betydet meget for den strategi DBTU havde med at trække arrangementer til Danmark, men også med arbejdet for både i det Europæiske og Internationale at fremme de danske og nordiske værdier og etik. Her kom mit tætte samarbejde med Aksel Beckmann og Arne Madsen til at betyde så meget. Jeg lærte så meget af dem og kunne så hjælpe med at skaffe indflydelse og få vores ideer og værdier bragt frem. Jeg håber, at DBTU igen vil drage nytte af de positioner vi heldigvis stadig har i ETTU og ITTF. Det må jo aldrig kun blive for egen fornøjelses skyld, man repræsenterer Danmark.

Jeg mindes med stor glæde alle de engagerede medarbejdere, der har været i DBTU i de år, som jeg var der. Alle bragte energi, viden og engagement på hver deres måde. Jeg er super stolt, når jeg i dag møder eller hører om tidligere medarbejdere, der efter årene i DBTU stadig bidrager til sporten på hver deres måde. Uanset om der var behov for medarbejderne i det daglige arbejde i Idrættens Hus eller til de mange og store arrangementer, kurser, konferencer og møder, vi også var en del af, så stod medarbejderne klar til at yde en indsats. Jeg er stolt og taknemmelig for at have arbejdet med jer alle, det var ikke altid nemt, men altid sjovt. Det går for vidt at nævne jer alle, men jeg vil ikke undlade at nævne Peter Sartz og Gitte Hvid, I var med på næsten hele min rejse i DBTU – I kan være så stolte af jeres indsats!

Carsten Egeholt skrev til mig, at det er en dyd at skrive kort og godt. Derfor stopper jeg her, selv om jeg også gerne ville have skrevet om Veteran EM i 2001 i Århus, 6 gange Danish Open, Europa Top 12 i 2006, 2 Europamesterskaber som vi holdt i Danmark. Eller alle de mesterskaber jeg har været med til i udlandet, hvor især Michael Maze gav os så store oplevelser, især Shanghai 2005 og Stuttgart 2009.

Eller, eller, eller – jeg kunne blive ved. Bordtennis har beriget mit liv, og det har været en glæde at bidrage til at udvikle sporten.

Forfatter: Dorte Darfelt - dortedarfelt@gmail.com
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk