Bordtennisspilleren der drog ud i verden

Jakob Øster (th.) sammen med familien, da han for nyligt besøgte Eritrea. Foto: Fra facebook.

 

Onsdag den 31. juli 2019 landede Jakob Øster (Amager BTK) med sin familie i Asmara hovedstaden i Eritrea. Dermed blev Eritrea det sidste af de 196/196 lande for Jakob Øster, der ved siden af at spille en masse bordtennis også har fundet tid til at rejse verden rundt. Det gjorde han samtidig med, at han stiftede familie og havde hus og fuldtidsarbejde.

Med henblik på et for længst aftalt interview, når alle lande var besøgt, fik jeg svar, da jeg sendte en ”pb” til Jakob på facebook:
”Jeg er i Dubai. Shopper diamanter med fruen”.

Naturligvis er Jakob ikke i Danmark. Det kunne jeg have sagt mig selv, og det forhindrer ham samtidigt i at være gæst i Aftenshowet senere i dag sammen med Mette Frederiksen og Anne Hjernøe, hvor han dog kan opleves på en optaget skype-forbindelse fra Dubai.

 


Jakob Øster (th.) i Aftenshowet i 2016, hvor han fortalte om sin plan med at besøge verdens 196 lande. Foto: Fra facebook.

 

At Jakob Øster er en omvandrende type, ser man også tydeligt på bordtennisportalen, hvor hans 41 kampe for Amager BTK i sidste sæson er fordelt med kampe i Østserien, 3. division, 1. division samt ved ØM for veteraner og DT veteran 40 slutspil. Ratingtallet er i løbet af sæsonen steget fra 2112 til 2182.

 

Man spørger Øst(er) og får svar i vest

Jeg holder mig ikke tilbage og sender rask væk spørgsmål til Jakob vel vidende, at han tilsyneladende er i gang med at købe diamanter. Der er lidt Indiana Jones over billederne i mit hoved, men jeg holder spørgsmålene til bordtennisvinklen, da et par journalister allerede har skrevet artikler om Jakobs besøg i alle verdens lande (læs dem via links nederst på siden).
Har du spillet bordtennis i nogle af landene? Hvor meget bordtennis får du trænet? Hvordan kan det lade sig gøre i sidste sæson at stige fra 2112 til 2182 point på ratinglisten, mens man rejser rundt i verden? Osv.

Det er forståeligt, at Jakob ikke med det samme er tunet ind på ratingtal med mere. Han svarer: ”Vi har lige kørt udlejningsbil fra Dubai til Abu Dhabi til Dubai til Ras Al Hadd, Oman (kæmpe store grønne suppeskildpadder på stranden, der lægger æg) til Nizwa, Oman (det store fredagsgedemarked lige før Eid med masser af beduiner og våbenhandlere), Muscat, hvor vi besøgte Rachael MacIver, der var med i ‘Anne og Anders i Oman’. Hun bød gæstfrit på te og kage hjemme i hendes hus i Qantab. Tilbage til Dubai. Crazy trafik men sjovt. I dag har vi været i Atlantis badeland og akvarium”.

Lidt efter begynder svarene alligevel at ramme tæt på spørgsmålene.

 

Har du spillet bordtennis i nogle af landene?
– Jeg spillede bordtennis i Kina, mens jeg rejste med et par gamle fyre rundt omkring. Desuden har jeg spillet i Tyskland og Sverige. Turneringer da jeg var drenge- og juniorspiller i BTK61.
Jeg boede også et år i Oxford, da jeg var 18 år. Der blev jeg nr. 2 i Oxford-mesterskabet i single og double og vandt U21-rækken. Jeg har også boet i Graz, Østrig i et halvt år i 1995 og spillet i klub der.

 

Hvordan kan det lade sig gøre i sidste sæson at stige fra 2112 til 2182 point på ratinglisten, mens man rejser rundt i verden?
– Jeg rejser jo typisk kun en måned om sommeren, hvor turneringen ligger stille og tager så en måneds break i februar, hvor jeg går en lille smule ned efter den pause, men måske fordi jeg træner lidt mere nu, er jeg ikke dykket til sidst i seneste sæson.

 

Hvor meget bordtennis får du trænet?
– Jeg prøver at træne/spille kamp to-tre gange om ugen i sæsonen. Jeg skiftede fra Frederiksberg for to sæsoner siden, og der gad de andre maksimalt at spille en gang om ugen, så derfor er jeg nok gået lidt frem. I år har jeg også spillet veteran 1 division. Jeg kan godt lide at spille frit mod bedre spillere og slog tre gode spillere i en af runderne (mod Galten FS, Claus Larsen, Christian Theilmann og Thomas Kjeldgård, red.) og fik 66 point for den dag alene.

 

Hvad kan Amager BTK forvente af dig i kommende sæson?
– Det er planen, at jeg spiller 3. division, men ellers er Østserien også fint med et par reservetjanser på 2.- og 3. division. Tror jeg vil træne det samme som sidste år to gange om ugen inklusiv kamp måske tre gange i uger med weekendkampe.

 

Har du planer om at deltage i veteran-VM’er og EM’er?
– Pønser lidt på det nu, hvor jeg måske får bedre tid (jeg regner stadig med at rejse meget – kan ikke lade være) måske at spille veteran-EM/VM.

Fint at lave interview mens man shopper diamanter..hehe. Kommer hjem onsdag….

 


Jakob Øster med familien omkring sig. Foto: Fra facebook.

 

Besøg Jakob Østers hjemmeside her

 

Fakta (Jakob Øster)
Fra 1994-2019 besøgte jeg alle verdens 196 lande (de 193-FN lande + Vatikanet, Kosovo og Taiwan).
Undervejs tilbagelagde jeg over 225.000 km som overfladetransport (bus, skib, tog, taxa, bushtaxa, cykeltaxa, motorcykel, lejebil, elefant, cykel, hest, kamel mv.) det svarer til 5,6 gange jordens omkreds. De længste strækninger uden fly var: Antarktis til Ækvator, Ækvator til Alaska og Moskva til Bali.
Se kort over alle rejser her

I gennemsnit har jeg brugt 10 dage (8 dage hvis man ikke regner langtidsophold med) i hvert af de knap 200 lande jeg har besøgt. Det svarer til ca. 5,5 år uden for Danmark. Jeg har opholdt mig mindst en måned i alle de ’store rejselande’ som USA, Brasilien, Chile, Argentina, Kina, Indien, Indonesien, Bolivia, Australien, Etiopien og Namibia og gennemrejst dem alle på kryds og tværs.

I alt har 30 års rejser til 196 lande kostet mig ca. 1,2 millioner kroner. Det svarer til cirka 6.000 kr. pr land eller cirka 40.000 kr. pr år. Det svarer til lidt over 100 kr. – eller ca. 2,5 pakker cigaretter – om dagen.
Til dato har i alt 214 personer i historien besøgt alle verdens lande iflg. Nomad Manias meget vel researchede liste. Klik her Ud af de 214 personer er fire fra Danmark.

Min egen definition på ’Hobbyrejsende’ er, at jeg selv har betalt for alting via et almindeligt og ikke rejserelateret arbejde (eksklusiv lidt rejseartikler). Og ’familierejsende’ er defineret ud fra, at jeg har haft min familie med på hovedparten af rejserne.
Den mest berejste dansker er her defineret som den dansker, der både har besøgt alle verdens lande og har rejst flest kilometer med overfladetransport.

At jeg og vi på vores rejser har grupperet flest mulige lande sammen på hver tur og har rejst mest muligt over land og vand uden at flyve har i øvrigt relativt set minimeret vores CO2 forbrug betragteligt. Rejseformen er dog primært valgt fordi man møder enormt mange flinke lokale, når man rejser i fx en lokalbus og fordi jeg altid (og især i starten) har været bange for at flyve.

Undervejs har jeg været tilbageholdt og forhørt i fire timer af 10 maskingeværbevæbnede militærfolk i Guinea. Jeg har overlevet en fatal trafikulykke i Venezuela, har bestukket mig ind i Yemen og er blevet dømt til deportering fra Libyen (og er blevet reddet af en militsklanleder ved et mirakuløst sammentræf). Og vi har rejst (fuldstændigt problemfrit) med børnene i meget lidt gængse rejsemål som Somalia, Afghanistan og Sudan.

Jeg har også været så heldig at dokumentere tre meget specielle ceremonier, som aldrig eller yderst sjældent tidligere har været beskrevet i vestlige medier:
• Satanistisk ceremoni hos det djævletilbedende Poro-broderskab i Elfenbenskysten. Ceremonien finder kun sted hvert 7. år og tid og sted er hemmelige. Poro-folket er berygtede for at slå folk, der modarbejder dem ihjel. (Dokumenteret for Jyllands-Posten, – link: https://bit.ly/2y0oxMX)
• ’Les Sapeurs’ – de velklædte levemænd fra Kinshasas slum der ved sjældne lejligheder offentligt fremviser deres fine, vestlige mærkevaretøj, som de typisk har købt brugt fordi det er en vigtig del af deres specielle subkultur (kommer snart via Jysk Fynske mediers rejsetillæg)
• Camperet med familien i Etiopiens Omo-dal hos det bloddrikkende Mursi-folk. Overværet bl.a. den ulovlige ’Donga’-stavkampsceremoni (Dokumenteret for Berlingske – link: https://bit.ly/2JX7bG9)
Mere om vores Top-10 adventures her: http://tiny.cc/25lu9y
Interviews med andre rejsende: http://tiny.cc/uimu9y
Bedste fotos fra 25 års rejser: http://tiny.cc/x2c49y
NYT Rejseforedrag ”Gennem alle verdens lande”: http://tiny.cc/z4t59y
Fotos fra hvert enkelt land (scroll ned): http://tiny.cc/m6c49y
Alle offentliggjorte rejseartikler: http://tiny.cc/p8c49y
Avisforsider og opslag: http://tiny.cc/kyz59y
Top-10 sværeste visa: http://tiny.cc/gad49y
Bucket liste: http://tiny.cc/zfd49y
Kilde: Jakob Østers facebookside.

 

Læs Oliver Batchelors artikel på DR.DK her
Læs Lasse Claes Pedersens artikel på BT.DK her


Tidligere i år stødte jeg på denne vej i Brønderslev og sendte billedet til Jakob Øster. Han vil ikke afvise, at vejen kan være opkaldt efter ham.

Forfatter: Carsten Egeholt