Billedet ovenfor er fra foråret 1980, hvor Lene Friis overrækker medaljer til Svendborg f.B’s hold, som vindere af 2. division.
Se godt på de to billeder herunder. Der er 37 år imellem dem, men personerne er de samme!
Det øverste billede af de to herunder er fra 1980, og viser de fire spillere, som i sæsonen 1980-81 repræsenterede Svendborg f.B. i 1. division (den gang landets bedste række). De var netop rykket op fra 2. division og lykkedes endda efterfølgende med at vinde bronze i deres første sæson i bedste række.
Billedet er taget i 1980. Fra venstre er det Asger Rasmussen (Ras), Niels Bjørkbom (Nisse), holdleder John (Formand) Hansen, Jesper Valentin Andersen (Poppe) og Jørgen B. Jensen (Myre).
Billedet er taget en onsdag i efteråret 2017 i Kasernehallen i Odense. Fra venstre Niels Bjørkbom (Nisse), Jørgen B. Jensen (Myre), Asger Rasmussen (Ras) og Jesper Valentin Andersen (Poppe).
Firkløveret Asger Rasmussen (61 år, far til Morten Hyrup Rasmussen), Jørgen B. Jensen (61 år), Jesper Valentin Andersen (59 år) og Niels Bjørkbom (55 år) vandt tilbage i 1981 Svendborgs første senior DM medalje, da de hjemtog bronze i mændenes 1. division. Nu har de fire fynboer igen fundet sammen i spillet med den lille hvide bold.
”Vi kan vel sige, som Richard Møller Nielsen udtrykte det: Det at være fynbo er ikke noget, vi praler med, men i det stille er stolte over”, siger alderspræsidenten Asger Rasmussen med et smil på læben, der gør, at man ikke er et øjeblik i tvivl om, at han mener det i fuld alvor.
”Vi mødes om onsdagen i Kasernehallen i Odense, hvor træningen er blevet genoptaget med lidt indspil, kampe og megen sjov”, fortæller Jørgen B. Jensen bedre kendt som Myre.
De to ældste Asger og Myre har spillet sammen i juniordivisionen og i sæson 1978-79 var det Asger Rasmussen, Niels Bjørkbom og Jesper Andersen, der sammen vandt 3. division. Det var ensbetydende med oprykning til 2. division, hvor de fire spillere sammen vandt rækken i deres første forsøg i sæson 1979-80.
”Myre afløste mig i de sidste vist nok fem kampe i 2. division”, husker Asger, der sammen med resten af holdet så frem til, at 1. divisionen i sæson 1980-81 blev ændret til 4-mands hold med to doubler.
”I vores debutkamp i 1. division mødte vi de forsvarende mestre fra Brønshøj, som ved stillingen 4-4 for at gå efter en samlet holdsejr følte sig presset til at lade Flemming Weinrich og Kent Jørgensen indgå i hver sin double. Vi vandt så begge doubler og de efterfølgende fire kampe mod Brønshøjs 3.- og 4. single (John Resting og John Pedersen) og dermed holdkampen 10-8”, fortæller Asger Rasmussen.
De tre fynske opgør – et i grundspillet og to i slutspillet – mod OBC Smedegården sluttede alle 9-9, men med meget forskellige enkeltresultater fra gang til gang. Således tabte Carsten Jacobsen (Kosten) alle sine fire singler i kampen i december, men vandt til gengæld alle fire i kampen i januar (se artiklen fra Bordtennisbladet vedhæftet nederst).
Et grumt minde fra fortiden
Denne artikels forfatter husker kun alt for godt sæson 1980-81, hvor jeg som 15-årig fik debut i landets bedste række mod netop de to fynske hold i weekenden den 4.- 5. oktober 1980.
Når vedhæftede holdseddel har fundet vej til min gamle scrapbog, kan det kun være fordi, det netop var min debut i bedste række, for det er jo ikke ligefrem med glæde, at jeg mindes tre klokkerene nederlag mod Myre, Bjørkbom og Poppe i kampen mod Svendborg for slet ikke at tale om afklapsningen mod Jan Børjesson om lørdagen mod OBC Smedegården. Man kunne håbe på, at jeg har skrevet forkert, men jeg tror desværre ikke, at det er tilfældet.
I programmet fra kampen mod Svendborg (se vedhæftede) kan du bl.a. læse, at Lars Høgsberg (nuværende suppleant til DBTU’s bestyrelse) var formand for Gladsaxe BTK med 200 medlemmer (122 licenser), at jeg brugte efternavnet Jensen i stedet for mit mellemnavn Egeholt, at Gladsaxe BTK havde fem mand i truppen bl.a. Jørn Jespersen (far til Rasmus Jespersen tidl. træner i Københavns BTK) og Claus Biehl (kaldet ”Auto” – i dag 68 år og stadig aktiv i Brønshøj), at dommertrioen Per Jensen, N.J. Fugl Svendsen og Birthe Tindbæk dømte kampen mellem OBC Smedegården og Gladsaxe samt at ’Dagens portræt’ var med den 18-årige gymnasieelev Niels Bjørkbom.
Bordtennis kan noget helt specielt
Vores sport er unik. Herligt at Svendborgs gamle bronze-hold atter er samlet omkring sporten og en styrke i bordtennis at kunne se tilbage på f.eks. OB’s stævne i seneste weekend, hvor både en 14-årig og en 52-årig var seedet blandt de otte bedste af i alt 327 deltagende spillere. Det er vel ikke i mange andre sportsgrene, at spillere med så stor aldersforskel dyster ligeværdigt mod hinanden.
Læs også artiklen om Niels Bjørkbom i “Hvor blev de af”-serien fra januar 2015 her
Læs også artiklen om Jan Børjesson i “Hvor blev de af”-serien fra juni 2016 her