BT mesterskabet gik til

På vinterens to sidste og forårets første tirsdag har børn fra 11 københavnske SFO’er dystet om titlen som københavnsmestre i bordtennis for SFO-hold. Omkring 150 børn fordelt på 46 tre-mandshold stillede til start Københavns BTK’s lokaler i Remisen.

 

Københavns Bordtennisklub afholdt en lignende turnering i efteråret 2011, og på baggrund af erfaringer fra dette arrangement og efter dialog med lederne fra de deltagende institutioner havde turneringen i år to rækker. En mixrække med to drenge og én pige på hvert hold og en drengerække med rene drengehold.

 

22 mixhold og 24 drengehold deltog i de indledende to runder, hvoraf 12 af holdene i hver række kvalificerede sig til finaledagen tirsdag d. 5. marts.
Turneringens opbygning mindede mest af alt om et fodbold-VM. Indledende puljer á fire hold, hvorfra nummer ét og to gik videre til ottendedelsfinalerne. I hver holdkamp spillede hver af holdenes spillere en enkelt singlekamp, således at holdkampene kunne ende enten 2-1 eller 3-0.

Færgen fik guld efter tæt kamp
Efter i alt 91 holdkampe kunne Københavnsmestrene kåres. I mixrækken løb førsteholdet fra de forsvarende mestre, Færgen, bestående af Sofus, Sejr og Edith, med sejren efter en tæt finalesejr på 2-1 mod Remisens førstehold.
De to SFO’er dominerede rækken, og således gik bronzemedaljerne til Færgen 2 og Remisen 2. Sidstnævnte hold nåede semifinalen efter turneringens suverænt tætteste opgør mod Kildevæld Frit & Klub 3, hvor alle kampe måtte ud i et tredje og afgørende sæt, og hvor det afgørende sæt i 2-1-sejren blev vundet med mindst mulig margin, 11-9. Dermed måtte Kildevæld Frit & Klub, der i 2011 vandt sølv, tage skuffede hjem fra turneringen uden medaljer.

Stærke drenge fra Skjolds Idrætsfritidshjem
I drengerækken var førsteholdet fra Skjolds Idrætsfritidshjem, bestående af August, Jonathan og Aksel, suveræne og tog guld med en 3-0-sejr over Villaens førstehold. Bronzemedaljerne endte om halsen på spillerne fra Skt. Petri 1 og Villaen 2.
At det er lettere at tiltrække drenge end piger til bordtennissporten demonstreres tydeligt af holdsammensætningerne. Godt fem gange så mange drenge som piger havde fundet vej til Københavns BTK’s lokaler i Remisen på Østerbro. Endnu har turneringen ikke haft en ren pigerække, og det kan måske være en måde at få flere piger i spil.

Masser af potentiale på Østerbro
Med beliggenhed centralt i København, hvor et enormt antal SFO’er er at finde indenfor en radius af få kilometer, har Københavns BTK de optimale forhold til at afholde en sådan turnering, der er begrænset til at foregå i tidsrummet fra alle børnene har fået fri fra skole, til de skal hentes igen. Når transport til og fra spillestedet medregnes, efterlader det ikke meget tid til at få afviklet kampene, og det kræver især en stor indsats fra de deltagende pædagoger at få det hele til at lykkes.

 

Under turneringen blev der spillet bordtennis på højt niveau, og det var tydeligt, at der var brugt rigtig mange timer på træning i de enkelte SFO’er. Selvom bordtennissporten ikke kan fremvise medlemstal, der kan konkurrere med store sportsgrene som fodbold og badminton, skal man ikke glemme de mange, der dyrker sporten under mere uformelle former.

 

Københavns BTK håber, at SFO-turneringen kan skabe interesse hos endnu flere børn for også at spille bordtennis på klubplan. I hvert fald startede klubbens ungdomskoordinator og arrangør af turneringen, Christian Marboe, selv til bordtennis efter et smertefuldt nederlag i semifinalen af Esbjerg-mesterskaberne for SFO-hold i midten af halvfemserne.

 

SFO mesterskaberne blev støttet af breddepuljen, som blev uddelt af DBTU’s Breddeudvalg.

Forfatter: Sarah Thomsen
Kontaktperson e-mail: christianmarboe@hotmail.com