BTDK’s karrieredage – Et initiativ der gav inspiration og blod på tanden

BTDK’s karrieredage – Et initiativ der gav inspiration og blod på tanden

I weekenden den 26. og 27. marts 2022, prøvede BTDK noget helt nyt. I stedet for at afholde en traditionel lejr, som ellers er den normale weekendaktivitet på ungdomslandsholdssiden, var forældre, spillere og trænere inviteret til to dage med fokus på karriere, kompetenceudvikling og inspiration til, hvordan man som ung spillere kan tage sin bordtenniskarriere videre til næste niveau.

Det er ingen hemmelighed, at BTDK i mange år har været plaget af et stort frafald af spillere efter junioralderen. Der er blevet trukket mange konklusioner om, hvorfor vi ser dette frafald. Vi kan nemt konstatere, at årsagerne er mange, og livet som ung atlet ikke altid er så let at få til at hænge sammen. Derfor har konklusionen fra BTDK’s landsholdstrænere været, at vores unge spillere behøver vejledning for at se, hvordan livet som bordtennisspiller efter junioralderen kan se ud.

Ud fra denne observation er der blevet sat et nyt mål med juniorlandsholdene: den skal være en uddannelse med fokus på at forberede spillerne på en professionel tilværelse. Det første store skridt i den her retning blev taget med karrieredagene.

Der deltog i alt 16 herrejuniorspillere, i alderen 15 til 19 år. Udover spillere var der flere forældre og trænere som deltog, hvilket var et krav for at være med – lige var deltagelse til karrieredagene et krav for at kunne indgå på juniorlandsholdet fremadrettet. I alt var der 33 personer, som mødte op til karrieredagene i Idrættens Hus i Brøndby.

Der var flere forskellige oplæg, som alle tog udgangspunkt i analyser og erfaringer af arbejdet med nuværende og tidligere juniorlandsholdsspillere:

  • BTDK’s ungdomslandstræner Magnus Mallander holdt et indledende historiskforedrag om dansk elitebordtennis på herresiden, og hvilken model BTDK arbejder efter i dag.
  • Herrelandstræneren Linus Mernsten talte om konkrete eksempler på forskellige karriereveje og vægten af at have flere ben at stå på i livet.
  • Sportspsykolog Anders Bendixen fra Team Danmark holdte et oplæg om krydspres, motivation og den mentale hverdag som ung atlet.
  • Badmintonspilleren og verdensmesteren Hans-Kristian Vittinghus fortalte om sin lange og succesfulde karriere.
  • Christina Teller, som er Dual Career-konsulent hos Team Danmark, afholdte en workshop omkring planlægning, Life Skills og fordelene ved at kombinere elitesport med en uddannelse.

 

Feedback på karrieredagene

Feedbacken efter to meget intense dage var overvældende positiv. ”Et af de bedste initiativer i dansk bordtennis i mange år”, ”noget der giver mig som spiller mere lyst og motivation” og ”en tydelig rød tråd, som giver os forældre en tydelig opfattelse af, hvad det er der skal til, samt hvordan vi kan hjælpe vores børn bedst”. Der var selvfølgelig også plads til konstruktiv kritik, hvor det blev nævnt, at der var behov for at adskille gruppen mere efter alder (fx forskellige dage for dem, der er på vej ind og dem, der er på vej ud ud af gymnasiet), prisen for deltagelse og behovet for en lignende orientering for ældre spillere (U21-U23). Vi tager al feedback til os, men det, som måske var mest talende var en forælder, der sagde ”det her havde vi haft brug for allerede for to år siden” – noget der bare understreger, at dette er et initiativ, som er relevant for spillerne, forældre og trænere. Derudover kan det være med til at skubbe os ud af et snæversynet perspektiv med jagt på resultater, over til et fokus på en holdbar karriere og mulighederne for at blive i sporten på en måde, som fremmer både personens og spillerens udvikling. I BTDK i år 2022 arbejder vi med mennesket i første hånd, og atleten i anden hånd – det er karrieredagen et eksempel på. Og vi glæder os til at kunne give flere eksempler fremadrettet.

 

Materiale fra BTDK’s karrieredage finder I nedenfor:

PowerPoint Magnus Mallanders oplæg: Dansk elitebordtennis – historik og vej frem
Oplæg med Anders Bendixen: https://www.youtube.com/watch?v=Lgnza-KE0OM 
Interview med Hans-Kristian Vittighus: https://www.youtube.com/playlist?list=PLK6REEu9wCtgYTj-mDIz-2Rgryir2iHhl
PowerPoint fra Christina Tellers oplæg: Bordtennis og uddannelse – 27.03.22
Team Danmarks ugekalender: TD-Ugekalender 2022 endelig