Bye bye, Beijing

 DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE

DBTU’s Presse- og informationschef, Arne Madsen deltog som “ITTF-frivilllig” ved det nyligt afholdte OL i Beijing, hvor han af ITTF var “hyret” som medhjælper under den prestigefyldte bordtennisturnering.

Undervejs sendte Arne Madsen daglige indlæg hjem fra den kinesiske hovedstad, som – sammen med afrundingen på OL-dagbogen – kan læses herunder…

De 29. olympiske lege er ovre. Det var sjette gang bordtennis var på programmet, og med OL i Kina, hvor bordtennis er nationalsporten, var der stillet store forventninger. De blev alle opfyldt. Det var på mange måder et fantastisk OL for bordtennissporten.

Eksponeringen har aldrig været større. Seertallene i Kina var i holdfinalerne var seertallene henholdsvis 327 millioner og 220 millioner.

På ITTFs hjemmeside var der op til 7 millioner hits på en dag og mere end en million besøgende.

Kina vandt det hele og to alle medaljer i singlerækkerne. Det er naturligvis et faresignal. Europa sakker bagud, og det er vanskeligt at se hvem der skal bryde den kinesiske dominans.

Holdturneringen var en succes. Formatet og kamprækkefølgen har dog svagheder. Det har stor betydning og kan ses på interessen at det er to forskellige nationer, der mødes. Seertallene i Kina var over 100 millioner større i holdturnering end den individuelle turnering.

Medaljefordelingen blev Kina 4 guld og to sølv og to bronze. Tyskland og Singapore fik hver ens sølvmedalje og Sydkorea to bronzemedaljer.

Kineserne var under pres, men da de kom over det, spillede de fantastisk overbevisende. Ma Lin fik sin første store titel efter at have tabt tre VM finaler. Wang Hao tabte sin anden OL finale i træk.

De kinesiske kvinder er endnu mere dominerende. Zhang Yining genvandt titlen, og må nu være en af de helt store idrætsprofiler i Kina. Fantastisk spil viste de kinesiske piger.

Den kinesiske dominans holdt naturligvis ikke publikum hjemme på hjemmebane, men det går ikke i London i 2012, at Kina tager alle medaljer. Det fremmer ikke interessen i andre lande.

Det er svært at bebrejde kineserne, at de er så gode, men man må håbe de nye europæiske initiativer om øget samarbejde på træner og træningssiden, ligesom kineserne er klar over dominansen har skyggesider.

Men der blev vist fantastisk bordtennis I Peking University Gymnasium, hvor der var udsolgt.

I holdturneringen var Tyskland begunstiget af en god seedning og lodtrækning. Tyskerne spillede egentlig ikke særlig overbevisende, men Korea skuffede lidt, da Ryu Seung Min ikke var på toppen.

Korea tog to bronzemedaljer i holdturneringen medens Singapore fik sin første medalje e i 40 år, med sølvet i damernes holdturnering og Tyskland fik sin første medalje siden 1996.

I den individuelle turnering skete der artige overraskelser. De spillere der ikke havde været med i holdturneringen havde det vanskeligt, og det var ikke kun vor egen Maze der røg i første kamp.

Europæerne virkede trods fælles træningslejre ikke helt oppe i gear bortset fra den ældste Jörgen Persson , der spillede som i ungdommens vår og nåede semifinalen, men Persson når aldrig den eneste medalje, han mangler – OL medaljen.

Timo Boll og Vladimir Samsonov de to højest placerede virkede matte. Schlager og Saive synes på retur, og Saives nederlag i første runde til Toriola fra Nigeria var overraskende.

De tre franske spillere Chila, Eloi og Legout var ude før det rigtig begyndte. Svenske Jens Lundquist tabte til William Henzell fra Australien. På spindesiden gik det endnu værre for europæerne.

Der er planer om at bytte om på hold- og individuelle turnering.

Kolde facts om og rekorder fra OL

REKORDER
204 lande deltog og rekord antal kvindelige atleter
132 olympiske rekorder, 43 verdensrekorder
87 lande fik medaljer

– større tv dækning end nogensinde
– rekord ratings I USA og Kina
– rekord trafik på websites
– Åbningsceremonien blev fulgt af 80 % af tv seerne i Kina og 50 % af seerne i USA
– 500.000 frivillige

STATISTIK

Dame Hold
antal holdkampe: 32
antal enkelte kampe: 108
antal sæt: 399
antal sæt vundet med 2 points: 111 (27%)
antal sæt med 5+ points 183 (45%)
antal points: 7206
pr sæt: 18.06
total varighed: 48 timer and 43 minutter
gennemsnit pr kamp: 1 time og 31 minutter

Dame Single
antal matcher: 78
antal sæt: 397
antal sæt vundet med 2 points : 117 (29%)
antal sæt vundet med 5 points eller flere: 179 (45%)
antal points : 7234
gennemsit pr sæt: 18.22
Varighed: 47 timer 47 minutter
gennemsnit pr match: 36 minutter

Herre Hold
Antal holdkampe: 32
antal enkelte kampe: 112
antak sæt: 434
antal sæt vundet med 2 points: 146 (33%)
antal sæt vundet med 5+ points: 159 (36%)
antak points : 8104
gennemsnitsantal points pr. sæt: 18.67
Total tid: 51 timer and 12 minutter
gennemsnit pr. kamp: 1 time 36 minutter.

Herre Single
antal matcher: 77
antal sæt: 423
antal sæt vundet med 2 points : 141 (33%)
antak sæt vundet med 5 points eller mere: 145 (34%)
antal points : 7830
gennemsnit points pr sæt: 18.51
Total varighed: 50 timer og 4 minutter
gennemsnit pr match: 39 minutter


23/8
Ma Lin vandt endelig. Efter at have tabt tre VM finaler lykkedes det på hjemmebane i Beijing. Efter fantastiske semifinale og finale står Ma Lin nu som en af de største i bordtennishistorien. I finalen vandt han over Wang hao, der slog Jörgen Persson i semifinalen.

Stakkels Persson får aldrig sin OL medalje. Han spillede fremragende i slutkampene, men det var ikke nok.

Kina er totalt dominerende, og det er svært at se hvordan og når det bliver anderledes. Det har været et fantastisk OL med et spilleniveau. Der har været forrygende. Lige fra 1. runde har der været fantastiske kampe på et urimeligt niveau.

Forholdene har været fantastiske. Kineserne har villet, at det skulle blive en succes. Det er svært at sætte finger på mange ting.

Hjælperne har været helt fantastiske og der blev taget mange fotos her i dag, hvor vi skulle sige farvel til alle de ualmindelige venlige og tjenestevillige studenter fra Peking University. Det har været en uforglemmeligt.

Vi har spillet i bordtennissportens hjemland. Det er stadig nationalsporten i Kina. Hele den politiske elite har været her. Der har været en kæmpe medie dækning.

Damefinalen blev set af 327 millioner kinesere. Det er lidt andre seertal end dem, vi normalt taler om.

ITTFs hjemmeside havde en enkelt dag 7 millioner hits og 1,8 millioner unikke besøgende.

Hallen havde i dag besøg af det svenske kongepar med søn, samt stor del af politiske elite i Kina samt af Jan Harkamp, der fik genopfrisket gamle minder med Mikael Andersson, der i dag er blevet udnævnt til director for training and education i ITTF.

I morgen slutter det så af, og det bliver formentlig med et brag af en afslutning, hvis niveauet skal holdes. Jeg har hørt rygter om et gigantisk fyrværkeri i hele Beijing og sågar på den kinesiske mur…

22/8
Det var Perssons dag i dag. 42 årige Jörgen Persson nåede semifinalen i herre single. Han er nu en eneste der kan bryde den kinesiske mur. I dame single tog kineserne alle medaljerne, og Persson er nu tilbage mod tre kinesere.

Persson har haft en fantastisk karriere. Siden han som drengespiller tabte til Peter Sartz er det kun gået fremad!

Han stoppede faktisk sin karriere og blev træner på sportsakademiet Aspire i Qatar, men var ikke færdig med at være spiller og vendte tilbage, fordi han så brændende ønsker en OL medalje. Den eneste der mangler i skabet.

I Athen berøvede Maze og Tugwell Persson medaljen i herredouble. I Sydney var Persson også i semifinalen men tabte først til Kong Linghui i semifinalen og senere til Liu Guoliang om bronzemaljen.

Nu står han der igen, og desværre tror jeg den sympatiske svensker må gå medaljeløs hjem – i morgen formiddag møder han Wang Hao i semifinalen.

Kina tog alle medaljer hos damerne. Den forsvarende mester fra Athen vandt igen. Denne gang over vinderen fra Sydney Wang Nan. Wang Nan startede strålende, men mere og mere må hun have følt at spille mod en kinesisk mur. Alt kom tilbage og Zhang Yining vandt sin fjerde guldmedalje.

Jeg gentager nok mig selv, men de må altså komme fra en anden planet. Der er i al fald lysår fra de kinesiske damer til resten af verden. Damebordtennis på det her plan er i al fald særdeles seværdigt specielt når det spilles i en kulisse bestående af 8000 tilskuere.

Nu er der kun fire kampe tilbage fra dette helt fantastiske OL…

21/8
Det blev ikke dagen, vi havde håbet på. Maze mødte på dagen en bedre modstander, og det var en svær opgave at spille sig ind. Det var op ad bakke hele vejen og Primorac spillede bedre end længe set.

Trods Maze aldrig nåede helt op hvor vi ved han kan være, fik han chancerne. I vigtige tredje sæt havde han en sætbold, men Primorac var heldig og fik en netbold. Maze var helt sikker på at gevinst i dette sæt havde givet det overskud der manglede.

Nu blev det lige ved og næsten. Ærgerligt, men som Maze sagde nøgternt efter kampen. Jeg har kun tabt en kamp, og jeg er i god form, så der ligger andre opgaver foran, som er vigtige.

Fint besøg af kulturminister Mikkelsen, Kyed, Holst Sørensen, Holm, Nygård, Staun, Bach, Kock, Andersen, Schäuble (tysk minister for sport), vicepremierminister fra Singapore, Han Qide medlem af Peoples congres o.s.v.

Men ingen tvivl om hovedpersonen var og er skuffet. Heldigvis er han ikke som os andre, der nu spiller turneringen, som den nu ser ud.

Det næste afsnit kan ikke bruges til noget, men jeg kan ikke lade være. Tænk om Maze havde vundet, så havde den stået på en kvartfinale mod Jörgen Persson i morgen og semifinale lørdag. Nej det kan ikke bruges til noget – undskyld.

Bortset fra det stod den på fremragende bordtennis i dag. Toriola fra Nigeria som i går slog Saive var igen tæt på mod Oh Sang Un, Korea. Men tabte 3-4. Den forsvarende mester Ryu Seung Min tabte til Ko Lai Chak, Hong Kong.

I aftenens fjerde runde viste de tre kinesere hvor skabet skal stå. Uha hvor de dog spillede. Wang Liqin rensede Werner Schlager, Ma Lin kørte Kreanga over og Wang Hao tog sig af Kan Yo, Japan.

Jeg havde håbet på, at andre kunne overraske, men det bliver en total rensning af præmieskamlerne i såvel herre som dame single.

I fjerde runde var det exit for Ovtcharov og Boll, Tyskland, der var helt uden chancer mod Ko Lai Chak og Oh fra Korea.

Den helt store overraskelse er Tan Ruiwu, Kroatien der kom fra kvalifikationen.

Det store drama stod mellem de to legender Jörgen Persson, Sverige og Vladimir Samsonov, Hviderusland: Samsonov fører 3-2 og 9-8. Bolden rammer kanten og dommerne dømmer 10-8.

Store protester fra Persson og Erik Lindh, coach. Sekvensen vist på storskærm, og det ender med at Samsonov giver Persson pointet, men Persson retter og ønsker at spille bolden om.

Dommerne ved ikke rigtig hvad de skal gøre, men det ender med bolden spilles om. Det bliver 10-8 til Samsonov men Person vinder 12-10 og vinder syvende sæt 11-9.

Persson der kun mangler en medalje i skabet – en OL er i kvartfinalen. Imponerende. men han får den ikke, medmindre en af kineserne bliver syge.

Morgendagens kvartfinaler er mellem

Wang Hao, Kina-Ko Lai Chak, Hong Kong
Zoran Primorac, Kroatien-Jørgen Persson, Sverige
Wang Liqin, Kina-Tan Ruiwu, Kroatien
Ma Lin, Kina-Oh Sang Eun, Korea

Damernes semifinaler er mellem tre kinesere og en kineser fra Singapore. En af de bedste kampe i dag var mellem Zhang Yining den forsvarende mester og en Singapore spiller. Tju hej hvor spillede de hurtigt og så over hele bordet.

20/8
Det blev Primorac som Maze skal møde i morgen i tredje runde. 39- årige Zoran Primorac har deltaget i 6 olympiske lege og vandt en sølvmedalje i herre double i Seoul med Ilija Lupulescu.

Primorac vandt i dag over Robert Gardos, Østrig med 4-2. Gardos der har været en af de store overraskelser her i Beijing med sejre over Ryu Seung Min, Kalinikos Kreanga, Grækenland og Kan Yo fra Japan.

Maze er nummer 20 og Primorac nummer 32. Det kan blive meget lige. Primorac er spillet ind i hallen hvorimod Maze ikke har spillet før. Afgørende bliver serv og servereturer. Her skulle Maze gerne få overtaget.

Vi får se i morgen kl. 7.

I anden runde skete også et par heftige overraskelser. Især i aftenens kampe som bød på fantastiske dueller skete der noget.

Jean Michel Saive kom, så og tabte. Han nåede ikke at blive spillet ind, men tabte 4-2 til Segun Toriola fra Nigeria. Toriola kom helt ude fra kvalifikationen og er nu i 3. runde. Bedste nogensinde for Afrika.

Der er to nordkoreanere med endnu. Selv om de ikke deltager internationalt har de et urmeligt højt niveau. Alle tre franskmænd er ude. Eloi tabte 4-3 til Mizutani, Japan. Svenske Jörgen Persson der også har deltaget i alle OL i bordtennis vandt over Alexander Karakasevic.

Jeg drømmer om en kvartfinale mellem Maze og Persson.

I damernes singles er det nu kun asiater og et par europæiske asiater tilbage.

Jeg startede dagen med en indkøbstur i nærheden af Tianmen Square, men det var en skidt ide. Jeg sad fast i trafikken både den ene og den anden vej, så det blev til mere end to timers taxakørsel. Heldigvis er det billigt, og jeg kunne slippe med ca. 30 kr. hver vej.

Det var godt det kun var halvdelen af bilerne der var ude, ellers sad jeg der endnu.

Der er kontrol af bat fra to af de otte spillere i hver runde. Der er ingen problemer med limen, men tykkelsen volder problemer, og flere har, måtte skifte belægninger og lime om, fordi battet har været for tykt.

Kineserne passer også godt på folk. I den medicinske afdeling er 38 mennesker. Heraf er 14 beskæftige med dopingtests. Bordtennis er jo en ren sport, og det ville være en stor overraskelse, hvis der viste sig positive prøver.

Der holder konstant en ambulance og to brandbiler på området. En halv snes brandmænd er i stand by.

I morgen begynder OL rigtigt. Jeg håber ikke krydderen kommer galt i halsen hjemme i Danmark i morgen tidlig kl. 7 dansk tid.

Uanset hvad der sker, vil der i morgen blive bordtennis i ypperste klasse. Jeg ville ønske I kunne være her…

19/8
De synger godt kineserne. De har naturligvis også haft rige muligheder for at øve sig på nationalsangen her de seneste halvanden uge. Men de har en naturlige lyriske sangstemmer, som jeg synes ligger langt fra talesproget.

Men ellers er vi i gang med singleturneringen, og de første overraskelser er sket. Franskmændene havde en virkelig dårlig dag i dag. Legout tabte til en vietnameser, og Chila tabte efter at have ført 3-0 til Janos Jakabs fra Ungarn.

Richard Gardos reddede en 4-3 sejr hjem efter at have været bagud 0-3 mod nordkoreaneren Ri Chol Guk og Damien Eloi, Frakrig nåede lige at redde den franske ære med en 4-3 sejr.

Næsten danske Jens Lundquist – bosiddende i Ørestaden fik en af sine større skuffelser ved at tabe til australske William Henzell med 4-2. Godt nok spillede Henzell fantastisk godt mod Wang Liqin i holdturneringen, men jeg havde ikke troet han havde haft en chance mod hårdstslående Lundquist.

De her omkring 1000 hjælpere der er i Peking University er imponerende!

Jeg har i de seneste dage haft store problemer med den kinesiske politiske rangfølge, når jeg skulle lave notitser på ITTFs hjemmeside herom. I dag kom et af de unge venlige mennesker og sagde at han havde lavet lidt hjemmearbejde og gav mig så et skema med en opbygning af det kinesiske system. Af det kunne jeg så også læse at top 10, stort set har været til stede.

Fantastiske mennesker de her unge mennesker. Vi udvekslede lige email adresser, og jeg håber på at vi kan bevare en kontakt. Det er fantastisk optimistisk at tale med mennesker fra hele verden. Sporten kan noget, som kun politikere kan ødelægge. Vi kan skabe dialog og forståelse.

One world – one dream er det enkle budkab her i Beijing.

I dag blev det også klart at ITTF vil holde møde i København i oktober i forbindelse med den store ITTF kongres.

I aften har jeg overfor en række vigtige beslutningstagere promoveret, at Dorte Kronsell – vores direktør skal være medlem af ITTFs Board of Directors. Der er 12 kandidater om 8 pladser, så der skal kæmpes inden det hele falder på plads ved VM i Yokohama.

Der blev spist med pinde. Der siges, at man kan slanke sig på den måde – lad os nu se.

I pressesektionen var vi i dag glade for at høre at antal hits på ITTFs hjemmesiden har været over daglig 4 millioner og mere end 1 million daglige unikke besøgere.

Sådant et OL er ikke det rene turistarrangement, I morgen har vi tre sessions på i alt 13 timer. Der er til gengæld ikke meget at klage over. Der bliver megen god ping pong. Vejret er strålende, smogen er væk og kan kun ses af enkelte australske og amerikanske journalister.

Jeg mødte i dag en 11 årig pige, som spurgte om hun måtte tale med mig. Hun spurgte mig om hvad jeg synes om Beijing. Hun er prototypen på den kommende nye generation af kinesere. Hun, tror jeg, får en oplevelse, men jeg tror egentlig min var meget større større.

Der er altså noget over den her olympiske ide, om one world one dream som er unik, som alle også Lars Werge på Ekstrabladet er enig i, men samtidig bør vi naturligvis være realistiske og være klar til at løbe panden mod mange mure for dette ideal og klar til at modstå alle mulige omklamringer om idrættens sande væsen.

Nu blev det langhåret igen, men det skal nok gå over igen. Nu skal vi kun sove to gange til før Maze skal spille. Ih, hvor det bliver spændende. Bliver det Gardos eller Primorac. Det ved vi i morgen. Maze virker klar og udstråler stor fokus på begivenheden.

I gamle dage hed en knallert i færdselsloven en cykel med hjælpemotor. Jeg er ikke helt opdateret i færdselslovens ordvalg, men begrebet har her i Kina fået en ny dimension.

Opsvinget har gjort cyklernes antal mindre, jeg ville godt nok også betakke mig for at køre på cykel her hvor det korte venstresving er kommet for at blive. Men der er en masse cykler med en elektrisk hjælpemotor, som gør at folk kommer hurtigere frem.

Det varer ikke længe før de også får livsstilssygdomme, men gad vide om man skulle starte en import. Mon der er penge i det?

I øvrigt er det helt slående, at folk kører overraskende pænt. Tidligere tiders regel om, den der kommer først har ret er afløst af mere civiliserede regler, og så overholder man stort set hastighedsgrænserne, selv om man kun må køre bil hver anden dag. I morgen er det vist dem med de lige numres tur…

18/8
Kina ryddede bordet i holdturneringen. På en time og 23 minutter vandt Kina 3-0 over Tyskland og tabte kun to sæt i finalen.

I hele turneringen tabte kineserne 10 sæt og vandt alle kampe 3-0 . De er simpelthen unikke. Der var et enormt pres på det kinesiske hold i finalen. 8000 tilskuere og en stor del af partitoppen var på lægterne.

Det var slående, at se hvordan hold og træner brød grædende sammen bagefter. Hvilet pres der lettede. Nu er de helte, og derfor kan de blive svære at slå i den individuelle turnering, efter det værste pres må være væk.

Korea tog bronze med sejr over Østrig med 3-1. Robert Gardos viste imponerende spil igen mod Ryu Seung Min, som han slog 3-1 . Gardos er jo potentiel Maze modstander i Maze første kamp.

Smoggen er væk over Beijing, og det er ganske dejligt vejr her, men inden døre ofte koldt på grund af megen air condition.

Alle sejl er sat til for at dette skal være en succes, og det er det. Det er fremragende betingelser, der gives udøverne. Alle de mange hjælpere gør alt for at gøre det rart for os.

Byen er mere grøn end jeg husker den , og der er sat millioner af potteplanter rundt for at forskønne byen. Jeg var i Beijing i 1995 efter VM i Tianjian. Byen er helt uigenkendelig fra den tid.

Jeg er en af dem der tror at dialog er vejen frem, og jeg tror på at halveringen af biltrafikken og den nu blå himmel, vil være med til at ændre landet.

De unge frivillige som er helt fantastiske er åbne og videbegærlige og helt anderledes end i ”gamle dage”. Men man skal være noget naiv, hvis man tror dette land vil overtage vores ideer, med deres kulturelle baggrund, eller at man sådan lige kan indføre noget, der ligner vores demokratiopfattelse med et snuptag.

Udviklingen har været enorm eksplosiv, og hvis den fortsætter i samme takt varer det ikke længe før , Kina overhaler os økonomisk og teknologisk.

Det afsnit blev godt nok lidt langhåret. Tilbage til bordtennishallen. Her er omkring 1300 mennesker til at køre dette lille stævne. Men det er alt det ved siden af, hvor arbejdet ligger.

I dag var der helt fyldt, og VIP delen var overfyldt med ministre og præsidenter fra alle mulige lande, samt andre som gerne vil læne sig op af OL. Mange siger jo at OL er meget kommerciel, men læg mærke til at der ikke er reklamer i arenaen.

Der er meget rent , og i hallen går der folk og gør rent hele tiden. Nu er det jo ikke fordi jeg hele tiden opholder mig i nærheden af toiletterne, men jeg tror stort set de gør toiletterne rene efter hvert besøg.’

I dag var der hæder til Jörgen Persson, Zoran Primorac og Jean Michel Saive, som har deltaget alle seks gange, bordtennis har været på programmet. Imponerende.

Jeg kan i øvrigt også lige hilse fra David Arvidsson og Liu Jia , som jeg løb ind i . Så er vi da en lille håndfuld danskere der kan heppe på Maze på torsdag morgen kl 7 dansk tid.

Arne Madsen, Beijing – efter 12 timer i bordtennishallen mandag…

17/8
Det var noget af en dag for Danmark. Medaljerne kom jo fløjtende ind i byger, selv om nogle spaniere kæmper med at indgive en masse proteser mod 49´eren.

Stor beundring for roerne, og ikke mindst Eskild Ebbesen, der kan bevare en motivation til det ypperligste.

Det sker hver eneste gang, at vi ikke har resultater i den første uge, og medaljerne falder i den anden uge.

Men det sker hver eneste gang at de danske medier går helt i selvsving om kriser og alt fnidder, fnadder. Det er naturligvis forståeligt, at der skal produceres af de medarbejdere der er sendt ud for dyre penge, men seriøsitet, please.

Medierne forlanger fight, at sveden springer og ingen dårlige undskyldninger. Det er fair, men skulle vi så ikke enes om tilsvarende krav fra mediernes side. Hvor der dog bliver kolporteret meget sludder fra medierne, og her er de danske medier ikke de værste.

Det var en stor dag i bordtennis hallen i dag. Kina vandt som ventet guldmedaljer i dame holdturneringen hvor de har været lysår foran andre. 3-0 over Singapore i finalen i overværelse af IOC præsident Jaques Rogge og Kina præsident Hu.

Der er en fantastisk opmærksomhed omkring bordtennis ved dette OL. Heri ligger en stor udfordring for ITTF at udnytte. Det ligger nok ikke så ligetil i London i 2012.

Korea vandt bronze ed at slå Japan 3-0. I morgen spilles herrerne finale mellem Kina og Tyskland. Her vinder Kina 3-0!

Hvis andet skal ske skal Timo Boll overgå sig selv, og hvis kampen bliver lang skyldes det mere at Dimitrij Ovtcharov tager så lange pauser mellem boldene, at dommerne burde skride ind.

Det er kun sket en gang med en advarsel ved stillingen 10-7. Hvorfor skete det ikke tidligere? Dette tip, kan ikke give store odds.

Om tredjepladsen mødes Østrig og Korea. Østrig slog i dag Japan 3-1 og samme cifre vandt Korea med over Hong Kong i et par særdeles seværdige kampe.

Det var også dagen hvor DIF Team Danmark og Sport One havde inviteret til reception. Det kan de altså de gode mennesker.

Receptionen var naturligvis placeret ved den kinesiske mur i fantastiske omgivelser. Kineserne havde i dagens anledning sat lys på muren.

Fantastisk oplevelse med fejring af dagens medaljevindere. Receptionen havde deltagelse fra en masse honoratiores såsom kronprinsen, kulturministeren, idrætsudøvere med videre.

Peter Sartz og Michael Maze meldte forfald på grund af forberedelserne til single turneringen, men der var så andre gamle bordtennisspiller til stede som Thomas Bach fra DIF, Morten Mølholm, DIF s kommunikationschef samt en tidligere Sønderjyllands mester blandt andre.

Danmark kunne vinde guld receptioner. Man har tidligere slået til med reception i Operahuset i Sydney, og nu slog man til igen med en reception den kinesiske mur. Det var godt gået. Guld til Danmark i roning , sejlsport og reception.

16/8
Det lignede en almindelig dag på kontoret, men blev en uhyggelig spændende semifinale mellem Tyskland og Japan.

Tysklands Dimitrij Ovtcharov var ikke uheldig, da han vandt første kamp over Kan Yo med 12-10 i femte sæt. Boll vandt planmæssigt over Mizutani, så det så jo nemt ud.

Men japanerne fik udlignet til 2-2 efter sejr i doublen og efter Christian Süss gik helt kold efter 2-0 og 8-4 i tredje sæt mod Kan Yo. Skønt tre matchbolde mod Kan Yo tabte han 13-1 i femte sæt. Boll havde dog de bedste nerver i sidste kamp og tyskerne vandt 3-2 efter 3 og en halv time.

Jeg kom at tænke tilbage på 1. maj 1983 hvor Tyskland havde en klar føring på 4-0 første sæt og 13-8 i andet sæt mod Danmark i nedrykningskamp ved VM i Tokyo. Vi vandt kampen 5-4 med Claus Pedersen, Lars Hauth og Kim Kartholm.

Det er første og eneste gang jeg har set en spiller været grøn i ansigtet af nervøsitet. Det var Ralph Wosik, der i sidste kamp ikke ramte bordet på Kartholms skæve returneringer. Det er noget af det mest vanvittige, jeg har oplevet – i en bordtenniskamp.

Men i dag nåede Tyskland at klare sig uden om den katastrofe det havde været at tabe denne kamp, som man havde haft så mange chancer for at lukke.

Modstanderen bliver Kina, der slog Korea med 3-0. Men det kunne være blevet rigtig sjovt, hvis Oh Sang Eun havde vundet den første kamp mod Ma Lin. Koreaneren førte 2-1 og vade 10-10 i fjerde.

Det var tydeligt på de kinesiske stjerner, at der hviler et enormt pres på dem. Mandag er det op til Boll og co. At bryde den kinesiske mur. Jeg tror det ikke, og jeg tror hverken de kinesiske mænd eller kvinder vil tabe en enkelt match ved dette OL.

Højstatus på turneringen kan aflæses af VIP personerne der dukker op i Peking University. I dag var vicepremierministeren til stede, og Bill Gates var til bordtennis for anden gang.

I dag blev der tid til en tur på Perlemarkedet. En lille tur på en tre kvarter i taxa til 30 kr. Det er fantastisk vejr i disse dage i Beijing hvor det ikke længere er fugtigt men stadig 35 grader, og vi kan se sol og blå himmel. Det må give kineserne noget at tænke på sådan miljømæssigt.

Til gengæld er jeg lammet af en hidsig air condition, som har givet en grundig forkølelse. Der er hammer varmt udendørs, men ind imellem er der prestige i at have de så koldt som muligt.

Men Sartz melder om dansk optimisme, inden single turneringen starter. Så ikke mere klynk herfra…

15/8
Solen har skinnet over Beijing i dag. Blå himmel og klar sol og lige nu fuldmåne. Gad vide hvor længe siden, kineserne sidst har set en klar sol og måne. Smoggen er væg indtil videre, og det har været en fin sommerdag i Beijing med 35 grader i skyggen.

Kina og Singapore mødes på søndag i finalen i damehold finalen. Det tog Singapore 3 timer og 13 minutter at slå Korea, medens Kina kørte over Hong Kong på 52 minutter.

Kineserne har tabt to sæt og alle deres kampe har varet under en time. De må komme fra en anden planet. I al fald er der lysår til nogen kan slå de kinesiske damer.

Singapore var helt vilde med deres præsident Nathan i spidsen. De har ikke vundet en medalje siden 1960, hvor en vægtløfter fik sølv.

Østrig er videre i kampen om bronze efter sejr på 3-1 over Kroatien og det samme er Hong Kong, der slog Chinese Taipei.

I morgen byder på spændende semifinaler mellem Tyskland og Japan og Kina og Korea. Førstenævnte kan ses på ZDF for dem der kan se tysk fjernsyn.

Især den tysk/japanske kamp glæder jeg mig helt vildt til. Det unge hold skabt af Monrad og Maze gamle træner i Düsseldorf, Mario Amisic er fantastiske boldspillere og spiller flot bordtennis. Det er Bill Gates og jeg enige om.

Men tyskerne er jo ikke uefne og både Timo Boll og Dimitrij Ovtcharov kan vinde deres kampe. Kina slår Korea medmindre Ryu Seung Min finder formen. Gør han det kan alt naturligvis ske.

Og presset på de kinesiske spillere er ekstremt. Man har set en Wang Liqin der var i store vanskeligheder mod William Henzell fra Australien, som ligger et par hundrede på verdensranglisten. Snik-snak, kineserne vinder 3-0.

Eftermidagen tog jeg lidt fri og spiste frokost med et par gamle DIF kolleger. Vi mødtes ved Trommetårnet, som nu er lukket efter en amerikansk turist i sidste uge blev stukket ned af en sindsforvirret kineser.

Vi fandt en herlig lille sø omkranset af restauranter . Vi delte en tønde øl – rolig nu – det svarer bare til en fadbamse til hver. Frokosten var dog lidt kaotisk, idet maden kom i seks tempi., og forretten fik vi sidst.

Pyt med det, når bare man har det hyggeligt. Og det havde vi, og jeg skulle hilse alle de børn der var blevet efterladt i Danmark, fordi deres forældre skulle til OL.

På min vej, havde jeg den bizarre oplevelse, at besøge et offentligt toilet. Jeg skal undlade enkeltheder, men jeg blev lidt overrasket, da der sådan ikke var døre mellem de forskellige pladser. Det blev et meget kort besøg.

Nu er det jo en alvorlig tur, så jeg måtte tilbage til hallen og rapportere, medens de andre tog en sejltur på den lille sø. Det var ligesom bådene i Tivolisøen. Denne her sø var måske lidt større.

I hallen var omkring 8.000 mennesker ret tilfredse heriblandt den kinesiske udenrigsminister.

Jeg fik også lusket mig op i VIP loungen og fik et glimrende måltid mad. Min akkreditering giver ikke adgang, men heldigvis har jeg venner der kan opgradere mig ind imellem.

Min bedre halvdel har til gengæld fået en akkreditering med adgang til alt. Sådan er livet så uretfærdigt, og jeg er i al fald enig om, at ikke alt går efter fortjeneste.

Jeg mødte Maze og Sartz efter træning, og de melder om alt vel. Uh, hvor det bliver spændende. Næste torsdag. Det skulle være kl 13.00 kinesertid, sådan omkring morgenkaffetid i Danmark, at Maze entrer banen på Peking University mod enten en nordkoreaner, Robert Gardos, Østrig eller Zoran Primorac, Kroatien.

14/8
Nu er vi rigtig i gang. Førstedagen var måske lidt kedelig. Men i dag var der kul på. Fantastiske matcher i eftermiddagens afgørende kampe. Der blev vist drømmebordtennis mellem Japan og Hong Kong og Korea mod Chinese Taipei.

Det unge japanske hold er en fornøjelse at se på, og Korea var i store vanskeligheder, da den regerende OL vinder Ryu Seung Min tabte til Chuan, som har spillet utroligt.

Lidt skræmmende at Michael Maze potentielt kommende modstandere har vist blændende form. I dag var Chuan storspillende og ligedan Robert Gardos, Østrig, som slog Kreanga. Primorac og Kroatien har ligeledes gjort det strålende og er med i kampen om bronze.

Semifinalerne i herre single bliver vildt spændende Kina mod Korea og Tyskland mod Japan. Det glæder jeg mig helt vildt til. Taberne spiller om bronze sammen med Østrig – Kroatien og Hong Kong- Chinese Taipei.

Hos damerne er det endnu mere asiatisk, I semifinalerne mødes Kina og Hong Kong, og Korea mod Singapore.

De fire toere blev Japan, Østrig, Rumænien og USA der er med i kampen om bronze sammen med taberne af semifinalerne.

Hos damerne skuffede tyskerne fælt, medens Rumænien der var seedet sidst i puljen løb med andenpladsen efter 3-2 over Polen og 11-9 i afgørende sæt.

Der var virkelig stemning i Peking University i dag. Fuldt hus og en masse notabiliteter på lægerne som Bill Gates, som selv spiller lidt bordtennis, og syntes at bordtennis var meget mere spændende til 11. Han kommer igen på lørdag.

USA’s finansminister med det skandinaviske navn Henry Poulson var der hele eftermiddagen og herudover en hel del andre med følge af store mænd i mørkt tøj mikrofoner i ørerne. Direkte tv transmissioner til Japan, Korea, Kina, Hong Kong og USA.

Sikkerhedsforanstaltningerne er helt enorme. Alle skal igennem stor sikkerhedschek ved ethvert besøg. Akkrediteringskort bliver undersøgt, kropsvisitering et must. Alle biler bliver undersøgt minutiøst som i Østeuropa i de gode gamle dage.

Men hvor er de dog hjælpsomme alle de unge frivillige og der er mange af dem. Mange af hallerne eller gymnasierne som de kaldes ligger på de forskellige universiteter, og det er studerende som så hjælper til.

Der er jo også nogen at tage af. På Peking University, hvor bordtennis spilles er der 20.000 studenter. Den ansvarlige for VIP området er således underviser på universitetet, og Bill Gates er tilfældigvis medlem af the Board of Council.

En lang dag i hallen sluttede med besøg i håndboldhallen hvor jeg så omkrig 47 minutter af kampen, hvorefter jeg forsøgte at nå Peter Gades kamp i badmintonhallen.

Ualmindelig dårlig prioritering. Danmark var bagud med en 3-4 pinde i håndbold, da jeg forlod hallen, men så skete der vidst et eller andet.

Det gjorde der til gengæld ikke i badmintonhallen. Her nåede jeg at se den sidste bold i Peter Gades kamp i kvartfinalen på grund af en chauffør, der ikke synes vi skulle køre mere end mellem 50-60 kilometer i timen , selv om han lå i yderste bane , og vi havde 30 kilometer at skulle køre.

Man kan jo ikke være heldig hver gang.

13/8
Så er vi i gang. Holdturneringen startede i dag og det blev en lang dag i hallen fra 9.30 til 22.30. Der var stor set fyldt op med tilskuere, en sådan 6000 stykker.

Vi er tre der arbejder for ITTF. Vi har travlt med hjemmeside og diverse pressemeddelelser. BOCOG har en kæmpestab der laver quotes fra alle kampene. Dette styres af ITTFs normal redaktør af hjemmesiden Ian Marshall samt 14 studenter fra Peking University.

Der skete ikke de store overraskelser på denne første dag, hvor kun en af kampene kom ud i fuld længde. Det var skæbnekampen mod Chinese Taipei efter morgenens nederlag til Korea med 3-0.

Sverige er ude af turneringen efter 2-3. Det var isæt Chuan der imponerede med to sejre. Vi må håbe formen ikke holder, fordi han jo er en af Maze potentielle modstandere.

Maze var tidligt oppe. Det var hans trænings partner Janos Jakobs fra Ungarn til gengæld ikke. Det var kun Maze der var klar 7.30, men så blev det til lidt Kinatræning. I morgen træner Maze med Samsonov, der jo heller ikke deltager i holdturneringen.

Werner Schlager har sagt det og Jan-Ove Waldner sagde det den anden dag på pressemøde i Beijing, at OL vindes på mental styrke. Det så man et par beviser på i dag:

Tyskland vandt 3-0 over Kroatien, i en kamp, hvor 11 ud af 14 sæt endte med 2 bolde. Først vandt Timo 11-9 i femte over Primorac og dernæst Ovcharov med samme cifre over kineseren på det croatiske hold Tan Rui Wu.

Der var kun 17 boldes forskel på holdene, men Tyskland vandt 3-0. De østrigske damer slog ligeledes Croatien med 3-0 hvor alle kampe var jævne.

Kinas kampe var ikke jævne. Det blev dog til et enkelt sættab.

Jia You udtales tjaiao og er et af de ting man vil høre når man slår på TV et, eller er så privilegeret som jeg og er på stedet, Det betyder go, come on, og er oprindeligt et udtryk der blev brugt for at komme mere benzin på bilen.

I en kinesisk hal er det ikke almindeligt, at folk spiser. I dag måtte vi derfor nøjes med en skål ris, vi fik tilbudt af vores søde hjælpere med et par kyllingevinger og lidt andet ubestemmeligt. Det var slet ikke så ringe, og vi spiste selvfølgelig med kinesisk værktøj…

12/8
I dag var dagen før dagen hvor det hele begynder. Vi var derfor nogle 14-15 stykker der lige tog en formiddagsslapper med en tur på Den Kinesiske Mur. Muren er en af verdens syv vidundere.

Det er en betagende oplevelse og et fantastisk bygningsværk. Her kan man virkelig mærke lidt historisk vingesus. Men også en strabadserende oplevelse, når det foregår i 30 graders varme.

I dag i øvrigt fremragende vejr i Beijing – varmt men regnen de seneste dage har taget meget af smoggen, og det var i dag muligt at se solen. Og det ville have været en god ide, at tage noget på hovedet, når man er lidt tyndhåret. Man bliver vel klogere med alderen.

Frokosten blev indtaget på en kinesisk Mc Donald, som var billigere end den amerikanske udgave og med en udsøgt kvalitet. En stor skål ris, med kød og diverse grøntsager og en sodavand for under tyve kroner.

Efter lidt arbejde i pressecenteret fik jeg adgang til igen at se det danske håndboldlandshold. Trods kongelig support blev det til et kedeligt nederlag med den enkelt pind til Korea, som ind imellem spillede ganske fornuftigt håndbold. Inden blev det lige til en kort visit i den fantastiske svømmehal med en helt unik arkitektur.

Her er et utal af hjælpere, der er fantastisk søde og hjælpsomme. Hvis man i gamle dage mente at kineserne var et tillukket folk, er der sket store ændringer.

De unge er meget nysgerrige og vil gerne tale med alle de olympiske gæster. I dag fik de otte piger, som er frivillige hjælpere et helt eventyrligt grineflip, da en spurgte om jeg hed Claude Bergeret, og jeg kunne fortælle at Claude Bergeret er fra Frankrig og i øvrigt en pige.

Jean Francois Kahn der er ITTF doping ansvarlig fortalte mig i dag, at der er 38 mennesker der skal hjælpe ham med dopingtests!

Der er i alt omkring 1300 frivillige beskæftiget i forbindelse med bordtennisturneringen.

Hotel Plaza er der tre hoteller der hedder i Beijing. Hotel Plaza Science Park er hovedkvarter for ITTFs stab. Vi har kun været ude for en enkelt tur til et forkert Plaza. Judith Farago, Ungarn fører, og har været kørt til et galt Plaza tre gange på fire dage. Der er ca. 20 km. mellem Plazaérne.

I morgen går det løs kl. 10.00 blandt andet med spændende match mellem Sverige og Korea.

Maze skal træne i morgen tidligt mellem 7.30 og 8.30. Da turneringen nu er i gang er det sparsomt med træningsmuligheder i hallen på Peking University, da der spilles mellem 10 og 22.00. Derfor skal Maze tidligt op i morgen.

Han skal træne med Janos Jakabs fra Ungarn mellem 7.30 og 8.30. Gad vide hvordan Maze spiller 7.30 om morgenen? Er han blevet morgenmand? Svaret blæser i vinden indtil Ni Hao Danmark vender tilbage i morgen…

11/8
I dag nåede jeg heldigvis bussen til hallen, hvor jeg arbejdede med spiller quotes til ITTFs hjemmeside. Det blev også en god snak med Mikael Andersson om dansk og nordisk bordtennis. Vi diskuterede også i lyset af en stærkere dansk liga, at en nordisk liga måske er et emne at tage op.

Maze og Sartz ankom til den olympiske by i dag.

Men dagen stod ikke mindst i lodtrækningens tegn. Det er påfaldende som alle underspiller lodtræknningen, men det beviser naturligvis også, at der er en stor jævnbyrdighed blandt de fleste spillere.

Det store emne i bordtenniskredse i Beijing er naturligvis om kineserne er med motiveret end sædvanligt eller de kan stå for presset. Det var påfaldende at ingen trænere turde sige at deres spillere havde fået en god eller dårlig lodtrækning. Det afhang af dagsformen etc. Det beviser naturligvis også en jævnbyrdighed.

Jeg synes nu godt nok at Maze fik en god lodtrækning., men jeg er i tviivl om hvor god nordkoreaneren er. Men han skal i iovet fald slå Gardos og Primorac inden Maze.

Alle tre nordkoreanere kvalificerede i den asiatiske turnering, selv om de ikke deltager meget i internationale turneringer. Men det er svært. Chuan er hurtig og slog Maze i VM for hold.

Jeg har intet mod en kvartfinale mod Samsonov, men hvis jeg skulle vælge ville en kvartfinale mellem Maze og Jörgen Persson være en drøm for enhver ikke bare på de nordiske breddegrader.

Vi havde i anledning af lodtrækningen i samarbejde med AIPS – den internationale journalist organisation lavet et pressearrangement i forbindelse med lodtrækningen.

To af de helt store legender Jan-Ove Waldner og den fire dobbelte olympiske mester Deng Yaping svarede på spørgsmål fra verdenspressen. Deng Ya ping blev kåret som århundredets sportskvinde i det 20-århundrede.

Det er fantastisk at møde verdensstjerner i bordtennisverdenen. Fantastiske sympatiske mennesker. Det er alle os andre rundt omkring, der måske ind imellem kan føles noget blaserte. I al fald føles det privilegerende at være her.

10/8
Peking University er stort . Jeg nåede ikke bussen og tog en taxa til 8 kr for at komme til hallen . Blev sat af ved forkert indgang og vandrede rundt i tre kvarter før jeg fandt den rigtige indgang . Tøjet var igen til tørresnoren. Luftfugtigheden omkring 100%.

Hallen er perfekt sagde svenske træner Erik Lindh , der vandt bronze i 1988, da jeg talte med ham under den svenske træning . Svenskerne er optimistiske og tror på chancen for medalje, men inden er der dog et par nødder, der skal knækkes, som Chinese Taipei og Korea.

Jeg løb bogstaveligt også ind i den regerende mester Ryu Seung Min, der vandt Korral Cup i KB-hallen i foråret. Han er klar til at forsvare guldet sagde han.

Det er blevet til et par artikler til ITTFs webside og til planlægning af morgendagens pressemøde med to af bordtennissportens legender Jan-Ove Waldner og Deng Yaping efter singlelodtrækningen.

En ordentlig skylle sluttede eftermiddagen. I løbet af en time var gaderne oversvømmede og ikke passable.

Nu troede jeg sådan set at søndagen var forbi hen under aften, da jeg i første omgang sendte min dagbog hjem, men så fik jeg fat i et par uundværlige opgraderingskort, så vi lige kunne nå at komme ud at se en nervøs dansk håndboldindsats.

Det var jo ved at gå helt galt, men en umanerlig klodset udskiftning fra Ægypten reddede æren og uafgjort. Bortset fra kampen som vi nåede i sidste minut efter en hurtig udrykning og et voldsomt regnvejr, var der tid til et hyggeligt gensyn med gamle DIF kolleger og Hendes Kongelige Højhed prinses Benedikte.

Det er muligt vi i Danmark de senere år har haft heftige regnvejr, men dette i dag i Beijing var fugtig. I gadekrydset nedenfor hotel Plaza lå der på et tidspunkt 40 cm vand, da det regnede mest.

På vejen ud af håndboldhallen mødte vi en dansker som ville til basketball mellem USA og Kina. Vi tog med, og selv om det var en lang køretur, og vi igen blev sat af et sted, der gav lidt ekstra motion nåede vi frem i tredje periode.

Der var så mange mennesker til stede, at der ikke var ledige pladser, selv om vi havde fået fat i et par gode “hundeskilte”. Men i fjerde periode kom vi ind i hallen, og netop som vi stod og ledte efter siddepladser var der nogle mennesker der rejste sig og gik.

Da de passerede os og blev stående ved siden af os og vinkede til nogle amerikanere, viste det sig, at det jo var gode gamle George W. Bush, der var til basket. Han havde i øvrigt også den ældre George W. med sig.

Da de var gået, kom en af de venlige frivillige og tilbød os familien Bush’ pladser. På vejen ud blev der også lige til en hilsen på det danske kronprinsepar, der også var til Basketball.

Dagens oplevelser var dog ikke slut endnu…

En halv times venten i regnen, men kineserne er venlige og udstyrede os med regnfrakker og paraplyer, mens vi ventede på en bil. Vi var også kun et halvt hundrede tusinde.

Der er to hotel Plazaer i Beijing. Vores chauffør ville lige vise os det andet Plaza omkring kl 1. nat i Beijing. Mit kinesiske er endnu ikke så stærkt, men jeg fik dog forklaret ham, at der var et andet hotel Plaza sådan ca. 20 km væk. Det nåede vi 1.45.

Det der lignede en almindelig søndag på kontoret, endte meget begivenhedsrig. I morgen ser vi frem til en spændende dansk lodtrækning for Michael Maze, og til Maze og Sartz kommer til Beijing mandag middag.

Og nu skal vi kun sove tre gange før det hele starter…

9/8
Bordtennisturneringen spilles på Peking University et af de mest anerkendte universiteter i Kina. I dag blev de gamle mestre fejret med åbningen af et monument med alle vindernes navne.

Ved afsløringen så gamle mestre som Yoo Nam Kyu , Korea, Kong Linghui og Jan-Ove Waldner, der er en stor stjerne i Kina.

Det hele forgik i fri luft og det er igen umanerligt varmt og fugtigt. Det var hårdt at komme gennem de sidste taler, medens ens tøj igen var lige til tørresnoren.

Bordtennishallen er imponerende. Bygget specielt til bordtennis med plads til 6.000 tilskuere. Vi er tre pressefolk fra ITTF, der skal hjælpe pressen og skrive til www.ittf.com og pressemeddelelser.

Herudover klarer organisationskomiteen hele det interne resultatsystem og udsender historier på det interne informationssystem. Her arbejder mere end 20 mennesker.

Der er plads til et par hundrede pressefolk med bord og tv monitor, og OK pressefaciliteter bortset fra en mixed zone, som vil give os problemer i holdturneringen, hvis kampene skulle slutte samtidig.

Det er lige blevet til gensyn med vor gamle landstræner Mikael Andersson, der driver ITTFs global Youth project.

Ellers er det nu de sidste forberedelser sker, og det hele begynder at sitre og en vis nervøsitet ligger over Peking University og Hotel Park Plaza, men vi skal sove fire gange endnu, inden det går løs i bordtennisturneringen, hvor det ikke er til at opdrive en billet.

8/8
OL er startet og hvilken start. Kineserne havde som ventet sat alle sejl til i åbningen af OL. Omkring 15.000 medvirkende på det fantastiske stadion ”Fuglereden” i et gigantisk show.

Men også et overraskende show med anvendelse af megen elektronik, og et utroligt clou , da den tidligere gymnast Li Ning tog en løbetur rundt om stadion i 100 meters højde inden han tændte flammen over stadion

Effektfuld afslutning på en lang dag sveddryppende dag, for der er varmt i Beijing. Temperaturen er over de 30 grader og en fugtighedsprocent på over 90.

Jeg har aldrig drukket så meget – vand – som under åbningen. Aldrig har jeg set så mange svedende mennesker i en så stor sauna.

For at deltage i en sådan åbning skal man igennem store sikkerhedscheck. Vi forlød hotellet tre en halv timer før åbningen startede, selv om der kun er et kvarter fra hotellet hvor alle ITTF officials bor.

Det var dog en oplevelse for livet, og det eneste man kunne ønske sig var, at indmarchen blev gjort kortere. Omkring 2 timer tog det at få alle ind, og det er en lang affære, når man sidder med et ordentligt jetlag efter ankomst samme dag.

Det kunne måske også få de politiske overtoner til at dæmpes, hvis ikke disse nationale manifestationer skulle finde sted i samme omfang.

One world – one dream er det smukke motto for Legene i OL.

Bordtennis er jo nationalsporten i Kina. Det var ikke tilfældigt, at det store kinesiske hold blev anført af leder af badminton og bordtennis i Kina Cai Zen hua og holdet af Wang Liqin, Ma Lin og Wang Hao.

Den regerende mester i dame single Zhang Yining aflagde den olympiske ed på vegne af de godt 10.000 atleter.

Fem bordtennisspillere alle kvinder var fanebærere. Det var Lia Jia wei, Singapore, Priscilla Tommy, Wanatabe, Zeina Zhaban Jordan, Bose Kaffo, Nigeria og Ai Fukuhara, Japan.

– læs alle OL-nyheder og find div. OL-links, m.v. under OL 2008

 DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE  DE OLYMPISKE LEGE

Forfatter: Arne Madsen
Kontaktperson tlf.: +86 13 71 80 60 592
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk