EM er slut. Hjemmebanefavoritten Sverige endte med fortjent at tage EM-titlen efter en 3-1 sejr over de forsvarende tyske mestre, som stillede op uden flere af deres største profiler. Stort tillykke med sejren til broderfolket.
Danmark røg ud i kvartfinalen efter et drama og en diskvalifikation af Anders Lind, som i sagens natur tiltrak sig stor opmærksomhed. Nu er det blevet tid til at gøre status over et mesterskab, som blev en følelsesmæssig rutsjebanetur for alle involverede danskere, men som resultat- og spillemæssigt er mere end godkendt.
Det danske landshold åbnede turneringen meget stærkt med sikre sejre i gruppespillet over nummer ti i verden, Slovenien, og Tyrkiet. Dermed brød vi vores seedning (Danmark var seedet til at blive toer i puljen) og kunne se frem mod en på papiret nemmere modstander i 1/8-delsfinalen. Lodtrækningen gav os Rumænien, som formentlig var det stærkeste hold blandt puljetoerne – en svær kamp ventede. Danmark spiller et brag af en kamp og vinder 3-0. ”Det var den bedste holdkamp og dag i min tid som landstræner”, vurderer Linus Mernsten, som har stået i spidsen for landsholdet siden 2014.
I kvartfinalen møder vi Portugal. Det er et hold, vi kender ganske godt, da vi har mødt dem under EM i 2021, VM i 2022 og to gange i foråret 2023 i EM-kvalifikationen. Det er en stærk modstander, men vi har chancer.
Jonathan Groth og Tobias Rasmussen har vundet alle deres kampe frem mod kvartfinalen, og Anders Lind har kun tabt til Darko Jorgic – med 9-11 i femte sæt. Det er derfor et dansk hold med momentum og tro på tingene, som går ind til kampen. Anders Lind lægger ud mod Portugals stjerne, Marcos Freitas, og taber en tæt kamp med 2-3 i sæt, og efter et frustrationsspark, en ødelagt skærm og diskvalifikation af Lind, ender Danmark med at tabe kampen 1-3.
”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke er skuffet over, at vi ikke kom videre til semifinalen. Det tror jeg, at vi kunne have nået”, fortæller Linus Mernsten til DR.
Anders Lind selv har offentligt undskyldt og forklaret episoden set fra hans stol: ”Som alle nok ved opstod der under vores EM-kvartfinale en meget dum men også uheldig situation. Jeg går hen siger tak til dommeren og giver et blødt frustrationsspark imod dommersetuppet. Desværre var der jo en skærm der, og den knækker. Var hensigten at smadre en skærm? Selvfølgelig ikke. Men det skete, og det tager jeg fuldt ansvar for. Er meget skuffet over mig selv, at jeg har kostet mine gode venner og holdkammerater en meget stor mulighed for endnu en medalje ved EM. De gjorde det allesammen fænomenalt igennem hele turneringen, både ved bordet og udenfor. De er de bedste teammates, jeg kunne drømme om, og de fortjente bedre.”
Linus opsummerede situationen til DR efter kampen: ”Det var en lortesituation. Det må jeg indrømme, men solen står op i morgen igen. Vi vinder som et hold og taber som et hold. Vi er ikke sure på Anders, og han er den, som har det allerdårligst, så vi prøver at støtte ham. Han lavede en fejl, men man kan også lave en fejl ved at misse et smash. Vi støtter ham 100 procent. Han har gjort alt for holdet. For to år siden, da vi fik bronze til EM, var det efter, Anders havde kæmpet sig tilbage fra en bilulykke og var en af de vigtigste faktorer for, at vi fik bronze.”
Det er værd at bemærke, at Jonathan Groth slutter EM-turneringen ubesejret – som den eneste spiller ud over den franske komet, Felix Lebrun. Tobias Rasmussen leverer en meget solid præstation på den udsatte treerposition og taber kun én single – i kampen mod Portugal. Thor og Martin er med som en integreret del af holdet, også selv om det ikke blev til kampe under dette EM. De gør det ifølge Linus ”supergodt og gør alle de ting, vi har aftalt og trænet på. Som Groth så fint siger det: Det er fedt at se, at alle ting går op i en højere enhed, uanset om man spiller eller ej. Alles funktioner er vigtige for det samlede resultat.”
Det sociale aspekt er selvfølgelig også vigtigt: Spillerne skal have det sjovt sammen mellem kampene, og Linus fortæller, at samlingspunktet under denne turnering var Shuffle Board (en slags curling på en lille bane af træ eller plastik). Skribenten her kan bekræfte, at det kan være ret underholdende.
Puk Kirkeskov, Bordtennis Danmarks direktør, beretter, at hun havde en meget givende uge i Malmø, hvor hun mødtes med sine europæiske kolleger under både ETTUs og NETUs kongresser. Hun glæder sig desuden over den store opbakning til det danske landshold, som hun har mærket under EM, både personligt og – fra langt de fleste – på de sociale medier. Om episoden med Anders Lind siger hun: ”Anders begik en fejl, men hans efterfølgende reaktion og offentlige undskyldning siger meget mere om ham end selve episoden. Vi støtter ham 100 procent og glæder os til at følge hele landsholdet til hold-VM.”
Nu er det tid til at kigge fremad mod sæsonens kommende opgaver. Med kvartfinalepladsen er det danske hold kvalificeret til VM i Sydkorea til februar, hvor der er OL-pladser på spil. Det var holdets oprindelige målsætning. Der er OL i Frankrig i sommeren 2024, og netop OL-kvalifikation er et kæmpe fokusområde for både spillere og forbund. Vi har et hold med rigtig meget potentiale og et stærkt sammenhold. Og som Linus konstaterer: ”På den rigtige dag kan vi slå alle hold i Europa.”
/KRJ