Der var stort drama inden europamesterskaberne for hold startede i Cluj, som er den næststørste by i Rumænien. Mesterskaberne spilles i cornapandemiens skygge og afvikles i en boble, hvor deltagerne kun kan bevæge sig mellem hotellet og hallen i en bus, idet de ikke i øvrigt må forlade hotellet og se lidt af den spændende by. Derfor havde ETTU bestemt, at alle deltagerne skulle ankomme dagen før og testes for Covid 19. Franske Simon Gauzy følte sig syg i weekenden, siger franskmændene, og danskerne var uheldige, da deres fly i Kastrup havde et defekt hjul. Sådan et får man ikke lige med det samme, så danskerne måtte vente 6 timer i  Kastrup, inden de blev ombooket til Wien, hvor de overnattede. Herfra gik det så videre til München, hvor de så endelig havde destination Cluj, hvor de ankom 28 timer senere end forventet.

ETTU besluttede at diskvalificere franske Simon Gauzy, mens det danske landshold fik lov at spille. Denne forskel blev begrundet i, at franskmændene ikke leverede overbevisende beviser for, at Simon Gauzy først kunne komme senere, hvorimod der var tale om force majeure for det danske landshold, at deres fly blev aflyst. Eller der var tale om ”an act of God”, som englænderne så smukt siger.

De danske drenge var dog ikke rystede, da de gik til bordet tirsdag middag og vandt en klar 3-0 sejr over Tyrkiet, som vi i fortiden ellers har haft store problemer med. Nu spilles den afgørende kamp om en kvartfinaleplads på torsdag kl 12.00 dansk tid mod Portugal, som var i finalen i 2019 i Nantes og vandt på hjemmebane i Lissabon i 2014. Det er den samme garde Marcos Freitas, Thiago Apolonia og Joao Monteiro.

Mesterskaberne er blevet enormt spændende efter de regerende mestre, Tyskalnd, stiller uden de to bedste spillere Timo Boll og Dmitrij Ovtcharov. Tyskerne kan stadig vinde, og det bliver interessant at følge tyskerne, der således er begyndt et generationsskifte. Timo Boll er blevet 40 og skal skåne helbreddet. Det forventes, at han nu kun spiller de helt store turneringer og slutter af ved OL i Paris. Patrick Franziska – Groths gamle doublemakker – vandt Europa top 12 for nylig, og hans dagsform kan blive afgørende for den tyske placering.

Portugiserne kan også vinde, men skal først slå Danmark. Det er vanvittigt, at Anders Lind allerede kan være ved bordet et halvt år efter han brækkede to ryghvirvler, men hvor god er han på nuværende tidspunkt? Og hvor står svenskerne. De er seedet toer, men er uden Kristian Karlsson. Svenskerne stiller med  Mattias Falck, Jon Persson og de to unge talenter Anton Källberg og Truls Möregårdh.

Mesterskaberne er helt åbne og bliver vanvittigt spændende fra kvartfinalerne, men mon ikke medaljerne skal deles mellem Tyskland, Sverige og Portugal medmindre Danmark, Rusland eller Slovenien leverer en overraskelse. Hos kvinderne er Rumænien favoritter til at vinde titlen for tredje gang i træk. De tyske konkurrenter er uden Petrissa Solja og kan formentlig ikke true Rumænien, der nu i flere generationer har produceret kvindelige topspillere.

Danmarks kamp på torsdag kl. 12.00 dansk tid spilles på bord 1 og kan ses her: https://www.ettu.tv/en-int/page/home-ettu?fbclid=IwAR1Bf9iWWYdUPKr714RkK…

 

Fakta fra EM:

– Det danske hold er indkvarteret på det imponerende hotel Italia, der har balkoner til alle værelser og vidner om en anden storhedstid for Cluj.

– Alle måltider indtages på hotellet, og indtil videre er spillerne begejstrede. “Det er da den omvendte verden, at man skal til Rumænien for at få den bedste mad nogensinde ved et EM”, sagde den danske stjerne Jonathan Groth. Den dårligste mad har været Frankrig i 2019.

– Den tidligere rumænske storspiller Adrian Crisan skal være træner i Anders Linds klub Hennenbont lidt uden for Paris.