De to første boldberøringer

Hvordan er det som klubtræner at få chancen for at komme med internationalt og opleve, hvordan de bedste spiller? Det har jeg forsøgt at finde ud af ved at tale med Sisu/MBK-træner Lars Bendtsen, der tog imod tilbuddet om at rejse med ungdomslandsholdet til spanske Platja d’Aro i dagene 7.- 11. maj 2014 for at coache spillerne Tobias Rasmussen, Kasper Rasmussen, Rasmus Mikkelsen, Andreas Dilling og Jeppe Spottog sammen med Mads Skovsen og Li Moding.

”De første to-tre bolde har større betydning internationalt end de normalt har i ungdomsbordtennis i Danmark”, vurderer 32-årige Lars Bendtsen, der i den daglige træning har Rasmus K. Mikkelsen under sine vinger i Sisu/MBK, hvor han er træner fire gange om ugen.
”Rasmus er god til at bruge farten fra sin modspiller, men skal blive bedre, når han selv skal skabe fart”, siger Lars Bendtsen. I Spanien fik han bevis på, hvordan spillere på et internationalt højt niveau er betydeligt bedre til at straffe fejl hos sin modstander. ”Rasmus blev hurtigt straffet, når han blev presset væk fra bordet. Når niveauet er højt, så bliver svaghederne meget tydelige”, forklarer han.

Gode server

Lars Bendtsen coachede Rasmus i indledende pulje, men også juniorerne i et par holdkampe.
”Tobias servede rigtig godt, og fik mange point direkte på sin serv eller på andenbolden. Han servede fladt mod forhånd med varieret skru, hvilket gjorde det svært for modstanderne, der søgte baghåndsretur for bedre at kunne komme over bolden”, siger Lars Bendtsen.
I træningslokalet prøver Lars at motivere sine spillere til at se, hvor stor betydning det har at træne server. Derfor starter han én gang om ugen træningen med 20-30 minutters servetræning.
Efter hjemkomsten føler Lars, at det er blevet lettere at få spillerne til at forstå, hvor betydningsfuld serven er. ”Det, at jeg har været af sted, gør mig mere troværdig. Nu får jeg lidt mere respekt fra spillerne”, siger han.

Indtryk

Forberedelsestiden op til kampene på ca. 3 timer er væsentlig længere, end Lars er vant til. Han bed i øvrigt mærke i, at flere af dommere gik meget op i de små detaljer som f.eks. at banderne skulle stå rigtigt og bordene gøres rene meget ofte.
Lars var desuden overrasket over det meget lave bundniveauet hos nogle af landene bl.a. Luxembourg. ”Det var ikke just imponerende”, siger Sisu/MBK-træneren, der har meldt sig klar, hvis DBTU’s elitekoordinator Christoffer Petersen en anden gang skulle få brug for ham.

Fakta om Lars Bendtsen

Lars Bendtsen startede med at spille i Team Nørreå som 7-årig, hvor trænerne Tommy Jørgensen og Jesper Nielsen lærte ham at spille. Han blev hjælpetræner som 16-17-årig. Nu er han snart færdig med sin 4. sæson som træner for de bedste ungdomsspillere i Sisu/MBK.
Han har boet i Lyngby og været i lære som kok i tre år, men fik af forskellige årsager ikke det sidste halve år med. I dag bor han i Århus, hvor han befinder sig i sit rette element i gang med pædagoguddannelsen. Han afslutter i disse dage 4. semester og har således 1½ år tilbage af uddannelsen.

Rasmus Mikkelsen og Lars Bendtsen

Lars Bendtsen (th.) i færd med at coache Rasmus K. Mikkelsen ved ungdoms-DM i Roskilde den 24-25/5-2014.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk