“De vil tage mig seriøst”

DBTU  DBTU  DBTU  DBTU
STIGA  STIGA  STIGA  STIGA

Mod medaljerne
Hvem vinder singletitlen hos herrerne ved DM for Senior 2011?

Bliver det Bentsen, Kongsgaard, Sternberg eller Tugwell – eller måske Groth eller Hyrup, der søndag eftermiddag kan hyldes som dansk mester i Odense Idrætshal?

Sikkert er det, at useedede Tobias Lau på ingen måde stiller op som mesterskabsfavorit, når han fredag aften indleder kvalifikationsturneringen ved de danske seniormesterskaber anno 2011, og i første omgang skal overstå denne på sin vej mod 1/8-finalerne.

Alligevel har Lau, der i bordtenniskredse sjældent kaldes andet end Toby, ambitioner om at nå til medaljekampene, hvilket betyder han skal blandt de otte spillere, der mødes i kvartfinalerne:

“Det bliver selvfølgelig rimelig svært, når jeg ikke er seedet – og dermed skal slå en seedet for at nå så langt, men jeg tror på det kan lade sig gøre.

TOBIAS LAU (Foto: Jens Luckenbach)

Ønskemodstander
Jeg har tidligere slået et par af dem jeg kan møde i 1/8-finalerne, og jeg tror på jeg kan gøre det igen – det kommer meget an på min lodtrækning, og jeg har da også en slags ønskemodstander:

I denne sæson har jeg slået Morten Hyrup to gange, og jeg føler, at det er ham jeg har bedst styr på af de seedede spillere.

I sommers var vi på træningslejr sammen i Kina, hvor jeg fandt frem til nogle ting, som jeg kunne vinde på, som jeg ikke var klar over før, så rent taktisk tror jeg han ligger godt til mig.”

Foruden de nævnte sejre over Hyrup, har Toby også slået prominente navne som Fan Gao og Anders Holm, samt endnu en DM-kvartfinaleseedet spiller, Jonathan Groth, i denne sæson.

ANDERS HOLMJONATHAN GROTHFAN GAO

– og skrækmodstander
De to første er – af åbenlyse årsager – ikke med ved weekendens danske mesterskaber, men muligheden for at møde førnævnte Groth er tilstede.

I Tobys øjne findes der dog også andre, væsentligt mindre “attraktive”, potentielle modstandere, der kan vente på ham i 1/8-finalerne:

Min skrækmodstander er Finn Tugwell, som spiller meget hurtigt – vi har nogenlunde de samme styrker, og så kan spillet ikke blive på mine præmisser, da han er noget bedre end mig.

Uanset hvem jeg kommer til at møde, er jeg sikker på de vil tage mig seriøst, og selvom jeg vil være underdog mod dem allesammen, vil ingen af dem tage let på det – jeg træner jævnligt med dem i Idrættens Hus, så de kender mit niveau.”

TOBIAS LAU (Foto: Jens Luckenbach)

Spredt fokus
Toby har dog ikke udelukkende fokus på singlerækken ved DM – i begge doublerækker er han nemlig semifinaleseedet, og er dermed favorit til at nå på medaljeskamlen.

Sammen med bl.a. sin “ønskemodstander”, Morten Hyrup, med hvem han spiller sammen med i Herre Double, skal han forsøge at lave op forventningerne om metal:

“Selvom singledeltagelsen har førsteprioritet, tager jeg deltagelsen i doublerækkerne alvorligt.

Hvis seedningen holder, ryger jeg tidligere ud i single, end jeg gør i doublerne, og jeg har aldrig vundet en medalje ved DM, og det kunne jeg selvfølgelig godt tænke mig.”

I Mixed Double er det kæresten, Mie Jacobsen, der står på samme side af bordet, når der skal hentes medaljer hjem til præmievæggen i Odder fra den fynske hovedstad.

MORTEN HYRUP (Foto: Jens Luckenbach)MIE JACOBSEN (Foto: Jens Luckenbach)

Form og spænding
Men har 20-årige Tobias Lau egentlig noget at have ambitionerne i?

Sæsonen startede rigtig godt, og alt fungerede tilsyneladende for Toby, der – foruden at tage de førnævnte skalpe – også udviklede sig meget hurtigt, med stabilt spil og ditto resultater.

Årsskiftet har dog markeret et formdyk, hviket der dog er en forklaring på:

“Der har de seneste måneder været fokus på tekniske detaljer i min træning, og det har betydet jeg har mistet tempo i spillet – derudover har jeg arbejdet med at holde det rette spændingsniveau, og det har så kostet på den spille- og resultatmæssige side.

I slutningen af grundspillet i STIGA Divisionen har jeg tabt flere kampe, end jeg burde – det har været en skidt periode, men jeg håber og tror det vender nu”, siger en optimistisk Tobias Lau.

TOBIAS LAU (Foto: Jens Luckenbach)

Fra Østjylland til Vestegnen
Toby bytter efter sin studentereksamen tilværelsen som “deltidsspiller” i Østjylland ud med en fuldtids en af slagsen, når han rejser fra hjemmet i Odder mellem Århus og Horsens, og flytter til Brøndby, hvor elitecentret i Idrættens Hus fremover vil danne ramme om de mange træningspas.

Det har længe ligget i kortene, at det var den vej det gik for den ambitiøse bruttolandsholdsspiller – allerede efter sit internationale gennembrud i 2009, hvor han sammen med Jonathan Groth nåede EM-semifinalen i Herre Junior Double, var der snak og tanker om en flytning til Vestegnen:

“Der har de sidste 1½ år været en dialog med DBTU om jeg skulle flytte til Brøndby, men vi blev enige om at vente til jeg var færdig med gymnasiet – i stedet har jeg rejst derover hver 2. eller 3. uge, så jeg kunne få mere kvalitet i træningen, end der er i centret i Århus.

På kort sigt havde det nok været bedre, hvis jeg var flyttet tidligere derover, men ser man mere langsigtet på det, tror jeg ikke det vil gøre nogen forskel – måske topper jeg lidt senere, end jeg ellers ville have gjort, men jeg skal nok nå at udfylde mit potentiale.”

UEM 2009 | JONATHAN GROTH & TOBIAS LAU (Foto: Jens Luckenbach)

Lær, ryk og løft
– og Toby ser allerede nu frem til sommerens “emigration” østpå:

“Jeg glæder mig meget til at flytte derover, og til kun at skulle spille bordtennis – jeg vil få meget mere stabilitet i træningen, og jeg forventer at rykke meget allerede i næste sæson.

Endvidere ser jeg frem til at lære af de ældre og mere erfarne spillere, som jeg nu kommer til at træne med og omgås hver eneste dag i elitecentret i Brøndby.

De har en stor viden, som os unge spillere kan drage stor nytte af, hvilket jeg allerede har oplevet, når jeg været afsted til Pro Tour-turneringerne med dem.

Spillemæssigt tror jeg især det vil give mig et løft, når jeg spiller internationalt.

Her er mit niveau svingende, og jeg er sikker på det vil blive både bedre og meget mere stabilt, når træningen bliver det, og sparringen fremover bliver på internationalt niveau”, slutter Tobias Lau.

TOBIAS LAU (Foto: Team Nørreå)

Factfile – Tobias Stemann Lau
Fødselsdag: 7. februar 1991 – antal seniorlandskampe: 0

Spiller til dagligt på Team Nørreås førstehold i STIGA Divisionen
– og for Västers BTK, der fører den svenske Division 1 Östra

Tre danske ungdomsmesterskaber – alle i double, samt en enkelt Danmark Top 12-sejr

Tre deltagelser ved EM for Ungdom – debuterede i 2006 på drengeholdet
– bedste resultat: Bronze i Herre Junior-double i 2009 sammen med Jonathan Groth

Glødende, grænsende til det hysteriske, fan af FC Barcelona

– læs mere om Tobias Lau i landsholdssektionen på dbtu.dk ved at følge linket.

Se flere DM-nyheder, statistik, med mere, under Mesterskaber & Stævner -> Danske Mesterskaber, og læs endvidere meget mere om DM for Senior 2011 på OB’s hjemmeside

DM FOR SENIOR 2011

Forfatter: Henrik Sørensen
Kontaktperson tlf.: 50 88 50 22
Kontaktperson e-mail: henrik@dbtu.dk