Den gode klubånd fulgte med til de nye lokaler

Kategori: 
Dato: 
24.11.2020

- Sisu/MBK udstråler nærmest et stærkt sammenhold. Hvordan bærer de sig ad?

Sisu/MBK repræsenteret ved BTDK's årsmøde i 2018 med fra venstre den tidligere formand Pia Leth og nuværende formand Klaus Witved. Foto: Carsten Egeholt.

Sisu/MBK, der holder til på Nørre Boulevard i Århus, er med sine 343 medlemmer (CFR-tal fra 2019) Danmarks største klub. Medlemstallet stiger fortsat stødt. Kun corona-pandemien synes lige nu at kunne stoppe klubben i at blive endnu større. Hvordan bærer de sig ad?

Frem til marts 2014 holdt Sisu/MBK til på Sct. Anna Gades Skole, der blev lukket ned, hvilket betød, at de mere end 20 foreninger og institutioner der siden skolen stoppede med folkeskole i 1976 havde benyttet de gamle faciliteter, skulle finde nye lokaler.
Det var med bange anelser, at Sisu/MBK flyttede til lokaler på Nørre Boulevard, men det skulle vise sig ikke at have den store betydning for medlemstallet, der lå på omkring de 200 og som i løbet af 2015 steg til 235.

”Det var et langt og slidsomt forløb at skifte lokaler. Vi fik tildelt et begrænset økonomisk råderum, og var nødsaget til selv at sætte lokalerne i stand. Det var et kæmpe arbejde, som krævede al fritid gennem 1,5 år”, siger daværende formand Pia Leth, og fortsætter: ”Det var spændende og lærerigt at være med til, hver en lille detalje i lokalerne og indkøb af materialer stod vi selv for, og det kunne kun lade sig gøre fordi vi blandt vores medlemmer havde tre professionelle håndværkere, der valgte at bruge næsten alle weekender i et halvt år lige som 5-15 hjælpere. Det var helt vildt og enestående at se, hvordan medlemmerne stod sammen og var klar til at hjælpe”.

Pia Leth understreger, at det for hele klubben var en speciel følelse at flytte ind i nye lokaler som medlemmerne selv havde sat i stand. Den 23/3-2014 blev der holdt åbent hus i de nye lokaler med 21 borde at boltre sig på. Det gav optimale betingelser for at videreudvikle bordtennisklubben.

”Alle faldt hurtigt til og den gode klubånd fulgte heldigvis med til de nye lokaler”

Hvad er årsagen til, at I er blevet så mange medlemmer i klubben?
”Det skyldes helt sikkert flere ting. Først og fremmest pga. større og bedre lokaler men det har helt sikkert også en betydning, at vi ligger tæt på Aarhus Universitet. Jeg tror også, det betyder noget, at vi tilbyder gode træningsforhold og alle uanset niveau tilbydes at træne på hold med en træner, og så er vi jo også kendt for vores gode sociale miljø, hvor vi sørger for at alle nye medlemmer bliver taget godt imod fra første gang de træder ind i klubben”, siger Pia Leth, der i dag er næstformand i Sisu/MBK.

”Vi kunne være mere end 500 medlemmer”

Påstanden kommer fra den nuværende formand 60-årige Klaus Witved (også formand i klubben fra 1988-1992), der har stået i spidsen for klubben siden 2017, mens Bordtennis Danmark er etableret og JBTU nedlagt. Han roses fra flere sider som en nytænkende person, der har formået at skabe et endnu større sammenhold ikke kun i Sisu/MBK men i hele Midtjylland, hvor han er repræsenteret i Bordtennis Danmarks vækstteamgruppe.


Klaus Witved (tv.) får overrakt en sølvnål af Bordtennis Danmarks formand Anders Mølgaard (th.) ved BTDK's årsmøde i 2019.

Corona-pandemien - største udfordring

Sisu/MBK er gået fra at have 277 medlemmer i 2017 til 343 medlemmer i 2019, hvilket er pladskrævende. På Nørre Boulevard råder Sisu/MBK over stueetagen, mens klubben på førsteetagen deler en gymnastiksal med indendørs fodbold, volleyball og lacrosse.

”Hvis vi kunne råde over vores store hal mandag, onsdag og fredag, ville mange af vores plads-udfordringer være løst. Men lige nu betyder corona-situationen, at vi ikke vil tage flere medlemmer ind”, siger Klaus Witved, der i sidste uge havde syv opringninger fra folk, der gerne ville meldes ind.

Umiddelbart kunne 10 ekstra borde i den daglige træning gøre underværker. Noget formanden fortalte om til Lokalavisen Aarhus. Læs artiklen fra 19/6-2020 her

Mens Klaus Witved laver ventelister, glæder han sig over, at en ny pigeafdeling er startet op. ”I fredags havde Anne Diness samlet 15 piger i alderen 8-10 år, og hun har indtil nu kun besøgt én skole”, fortæller Klaus Witved.

Stærkt sammenhold

”Klaus er en fantastisk formand med mange kvaliteter. Han har formået at få jyske klubber til at arbejde mere sammen og hjælpe hinanden fremfor at bekrige hinanden”, siger klublegenden i Sisu/MBK, Jens-Erik Linde, og fortsætter: ”Klaus kommer ofte i klubben blot for at tænde op i grillen og sørge for pølser og hyggestunder blandt medlemmerne. Han træder ind i folk med træsko på, roser nye medlemmer for at vaske sin egen kop op, og når der mangler kaffe, så kommer han lige forbi på vejen hjem fra arbejdspladsen i Ry”, fortæller Jens-Erik Linde.


Det kan godt se ud som om, at den gode Jens-Erik Linde hænger lidt ved præmieoverrækkelsen i Sisu/MBK's traditionsrige interne mesterskab i minigolf i 2020, og der er vel egentlig ikke noget at sige til det, for en verdensmester samler jo ikke på andenpladser. Simon Hansen vandt og Allan Boserup (yderst til højre) blev nr. 3. Foto: Fra facebook.

Men hvad siger hovedpersonen selv om de rosende ord? Kan man overhovedet tage dem alvorligt, når de kommer fra en, der måtte nøjes med sølv i klubbens 2020 mesterskaber i minigolf?

”Ha, ha, ja, det er jeg da glad for at høre, og det er rigtigt, at jeg ikke er interesseret i at støvsuge et stort område for spillere til Sisu/MBK. Det er vigtigt at de omkringliggende klubber også kan mønstre spillere, som vi kan spille mod, så ikke vi skal rejse langt hver gang for at spille kampe”, forklarer formanden, der har noteret sig, at flere omegnsklubber lige som Sisu/MBK efterhånden har trænere på for flere aldersgrupper - også senior.
”Vi har altid været heldige med at have haft mange gode ledere og trænere. Et eksempel kunne være da Peter Schlanbusch og Henrik Møller havde Kina-træning med begyndere som vel at mærke kørte Kina-træning med hinanden, hvilket var en stor succes”, siger Klaus Witved.

Lige nu og her samt fremtiden i Sisu/MBK?
”Vi er en klub, der baserer sig på at have det hyggeligt sammen - endda mange ad gangen. Det kan vi ikke lige nu pga. corona-situationen. Vi har venteliste på at blive meldt ind, og når vi atter åbner for medlemmer, så har vi som nævnt brug for mere haltid. Vi bruger ydertimerne lidt mere, og kunne få en endnu større medlemstilgang, hvis vi aktivt gjorde noget for det, men vi har en max. grænse for, hvor mange medlemmer vi kan være i vores nuværende lokaler”, siger Klaus Witved.

Om Sisu/MBK

Den 12. september i år havde man i Sisu/MBK inviteret til fejring af klubbens 40-års jubilæum. Klubben blev stiftet som en sammenlægning mellem de to aarhusianske bordtennisklubber, Sisu 70 og MBK Frydenlund (Marselisgårdens Bordtennis Klub) i 1980. Desværre satte corona-pandemien en stopper for arrangement i lokalerne på Nørre Boulevard.

På Sisu/MBK’s hjemmeside kan man bl.a. læse, at der da klubben i 2005 fejrede 25-års jubilæum, blev lavet en plakat med navnene på de medlemmer, som har været en del af klubben siden stiftelsen i 1980. Flere end 700 navne stod der på plakaten - og faktisk manglede der nogen, så plakaten kunne have været endnu mere fyldt. Skulle der laves en tilsvarende her i 2020, hvor klubben har 40-års jubilæum, så vurderes det, at der ville have været mere end 1.500 navne på plakaten.

I 2013 blev Sisu/MBK for første og hidtil eneste gang i den 40-årige historie kåret som årets klub i DBTU. Samme år blev Sisu/MBK også hædret med titlen i JBTU.


I 2015 var der 130 tilskuere til den første DM-finale for kvinder, hvor Sisu/MBK tog imod Brønshøj, som blev besejret 6-3. Brønshøj vandt den anden kamp med samme cifre, men i den tredje- og afgørende kamp var Sisu/MBK i Brønshøj (billedet) bedst og vandt dermed hold-DM.

I Sisu/MBK afholdes klubmesterskabet en lørdag, hvor der efterfølgende er julefrokost om aftenen. Mesterskaberne er for alle - yngste spiller der deltog i 2019 var 7 år. Der var 71 tilmeldte spillere.

På Sisu/MBK’s hjemmeside kan man læse mere om klubbens 40-årige historie. Klik her

Læs også artiklen om Sisu/MBK-træner Allan Boserup her

Klubånd i billedformat


Holdkammerater på det hold, der i Sisu/MBK omtales ”Guldholdet”. Klaus Witved og Mads Mikkelsen (th.). Klaus’ søn Jonas (tv.) ser på. Han spiller ikke selv, men er alligevel en uundværlig del af Sisu/MBK. Giver altid en hånd med, når der er opgaver, som skal løses i klubben. Foto: Sisu/MBK's hjemmeside.


Til venstre Klaus Witved med Mie Binnerup Jacobsen (Dansk Mester i damesingle i 2015), som spiller på Sisu/MBK's andethold i herrernes 3. division og til højre generer det ikke formanden at kysse på klubbens mangedobbelte danske mester i herresingle Claus Pedersen, hvis han trænger til lidt kærlighed. Fotos: Sisu/MBK's hjemmeside.

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09