En ny sæson truer

For 31 år siden – i sæson 1987/1988 – udgjorde Thomas Josiasen, Peter Bruhn, Tomas Schmidt og undertegnede Brønderslevs hold, der vandt DM-bronze. Når der den 8.- 9. september tages hul på den nye sæson er Peter Bruhn atter min holdkammerat på Brønderslevs hold i bedste række. Tomas Schmidt, som jeg også spillede sammen med i min første sæson i Brønderslev i sæson 1984/1985 (nr. 4), er i kommende sæson at finde på Sjørrings hold i 2. division, mens Thomas Josiasen er stoppet.

Brønderslev havde i den forgangne sæson ikke som mål at rykke op i Stigadivisionen, men da klubben med bl.a. et par udlændinge på holdet var bedste oprykningsberettige hold fra 1. division blev oprykningen en realitet.

Klubben har valgt ikke at ruste sig til den nye sæson ved at hente udenlandske topspillere ind i folden, og da der (mærkeligt nok) heller ikke er kommet tilgang til Brønderslev fra unge håbefulde spillere med lyst til at bide skeer med de bedste spillere i Stigadivisionen, så bliver det Peter Bruhn (måske) og undertegnede, der må tage de prygl, der sikkert venter i første parkryds.

Både Peter og jeg kan heldigvis stadig lide spillet med den lille hvide bold, og netop derfor startede vi søndag den 29/7 træningen, da vi midt i ferien med vores respektive familier mødtes kl. 8.30 på BI-centret i Brønderslev og spillede 33 sæt i træk! (otte kampe bedst á fem sæt). Det var ikke prangende bordtennis, men en både fysisk og mental prøvelse, som godt kan anbefales. Kl. 11.59 blev den sidste bold slået i det lange kamptræningspas med koncentration fra start til slut.

Jeg var et hav af gange blevet fanget af Peters karakteristiske forhåndsserv med højt opkast lige ned ad linjen fra baghåndshjørnet, mens jeg var smuttet rundt om mit baghåndshjørne for at loope med forhånden. Havde det været tennis, var han nok blevet noteret for 22 serve-esser mod nul fra min side. Vi kommenterede det ikke – det var simpelthen for ydmygende. Jeg havde dog andre måder at vinde point på. Først da vi var færdige, blev der udvekslet gode fif til hinanden efter et for mit vedkommende rekordlangt træningspas, hvilket satte mine tanker i gang. Jeg sad og stirrede ud i luften, mens jeg tænkte på Peter Bruhns ufattelige historie, som jeg kommer tilbage til. Peter afbrød mine tanker:
”Jeg gider ikke at tage så langt for blot at træne en time”, fortalte Peter, der ofte træner lignende kamptræningspas på BI-centret med Jesper Hwiid, Sjørring (senest 5-5 i femsætskampe – efter mere end 40 sæt) og Jørgen Enevoldsen, Skalborg. Men sådan har det absolut ikke altid været!


Holdkammerater på Brønderslevs 1. divisionshold i sæson 2016-2017.

Ældste spiller ved DM

56-årige Peter Bruhn (57 år den 23/9) har de seneste to sæsoner været ældste deltager ved senior DM i Hjørring. Begge gange har han spillet sig videre til hovedturneringen blandt de 32 sidste. I 2015 blev han dansk mester i herresingle i 50-59 års rækken. Desuden deltog Peter ved veteran-VM i Alicante i Spanien i 2016, hvor han nåede kvartfinalen i 50-59 års-rækken, inden den senere vinder He Zhi Wen, Spanien agerede solid stopklods.


Peter Bruhn klar til VM-kvartfinale mod He Zhi Wen, Spanien. Foto: Privat.

Tilbage til tiden i slutfirserne, hvor Peter og jeg spillede på Brønderslevs hold i den bedste række. I sæson 1988/1989 blev det igen ”kun” til bronze (vi vandt grundspillet), selv om Tomas Schmidt blev byttet ud med hjemvendte Jan Harkamp. I sæson 1989/1990 vandt vi (Jan Harkamp, Peter Bruhn, Jesper Mortensen og jeg) DM-sølv efter igen at have vundet grundspillet, og i sæson 1990/1991 blev det med samme hold til DM-bronze.

Reportage TV Nord sendt 15/1-1990 bl.a. med interview af Peter Bruhn.

 

En stor overraskelse

Der var meget fokus på Brønderslevs bedste bordtennishold (se også vedhæftede midteropslag fra Vendsyssel Tidende den 15/1-1990), og vi havde det forrygende sammen på holdet, men Peter Bruhn orkede ikke så meget. Han var en tung dreng, der altid havde svedperler på panden i sit til tider oppustede ansigt. Vi var godt klar over, at hans livsførelse ikke var lige så seriøs som hos os andre på holdet, men han ydede hver gang alt, hvad han magtede. Hans server drillede modstanderne, og i sølv-sæsonen 1989/1990 vandt han således 20 af sine 28 singler i grundspillets andet parkryds. Doublen sammen med Harkamp var til gengæld ikke noget at råbe hurra for (7 vundne og 7 tabte i grundspillet), og derfor var det også noget af en overraskelse, da Peter Bruhn i starten af marts 1990 spillede sig i DM-finalen i herredouble sammen med Johnny Hansen, Frederiksværk, der det år stod og manglede en makker. Den blev dog tabt til Kim Høgsberg, Virum/Flemming Sunn, Esbjerg med 0-2 (8-21, 14-21).

Klip fra DM-finalen i herredouble 4/3-1990 i Fåborg mellem Flemming Sunn/Kim Høgsberg og Johnny Hansen/Peter Bruhn:

”Jeg havde nok fået et pænt odds på, at jeg stod højest oppe på resultatlisten fra DM både i single og double af dig, mig og Harkamp”, griner Bruhn. Og det kunne man umiddelbart godt forestille sig, selv om Peter og jeg et par måneder forinden havde vundet det jyske mesterskab i herredouble sammen.
I 1/8-finalen vandt Bruhn/Hansen med 2-1 i sæt over Jesper Mortensen, Brønderslev/Rhod Jepsen, Esbjerg, i kvartfinalen med 2-0 i sæt over Claus Junge, Hørning/Mogens Sonnichsen, Esbjerg og i semifinalen med 2-0 i sæt over Finn Jacobsen/Teis Jonasson, Kildeskoven.
Peter Bruhn var i øvrigt den store overraskelse ved DM i Fåborg. Han tabte i kvartfinalen i herresingle med 3-1 i sæt til den senere vinder Lars Hauth, Sisu/MBK, men var gennem kvalifikationen og vandt i 1. runde med 3-1 i sæt over sin doublemakker Johnny Hansen, Frederiksværk (seedet 5-8), der fem gange forinden havde været i DM-finalen i herresingle uden at vinde.

Tæt på at dø

Med BI-formand Hugo Sørensen bag rattet har vi flere gange tidligt søndag morgen samlet Peter Bruhn op et sted for så at hente hans bordtennistaske et andet sted, når vi skulle spille kampe. Til tider kom nattevagter på Peters arbejde også i vejen for den gode forberedelse (se vedhæftede artikel).
Vi gjorde altid grin med Peters ringe kondition, og han var altid selv den første til at indrømme, at det faktisk stod så dårligt til, at han ikke kunne gå op ad nogle få trappetrin uden, at han fik åndenød og måtte holde pause.

Forklaringen kom i 1995 flere år efter, at Peter (den gang 34 år) og jeg havde spillet på hold sammen. Vi havde aftalt at spille en tenniskamp i Brønderslev, hvor jeg var på besøg hos mine svigerforældre.
Peter insisterede på, at kampen skulle spilles bedst á fem sæt lige som i Wimbledon. Jeg havde ingen indvendinger, da jeg i mine tanker så en prustende Peter Bruhn for mig – nu kunne det da aldrig gå galt. Det var 100,- kr. lige ned i lommen.
Så let gik det dog ikke. Peter havde tabt sig. Han var i forrygende god form, og vi spillede tennis i mere end tre en halv time, inden vi satte os på en bænk og delte ømme muskler og et par liter vand. Jeg husker tydeligt, hvor overrasket jeg var over Peters fysiske form. Det krævede en forklaring.

”Jeg har fået indopereret en stent (bypass-operation, red.)”, forklarede han. Peter havde haft blot 0,8 mm passage ved kranspulsåren, hvor man normalt skal have ca. 3,2 mm. Forsnævringen havde været tæt på at koste Peter livet.
”Nu har jeg det fint. Det var squ’ derfor, jeg aldrig rigtigt kunne få vejret”, fortalte Peter med et stort smil.

15 år senere i 2010 tog samme lidelse livet af Peters lillebror Jesper Bruhn, da han faldt død om på Nibe festival. Jesper har også spillet bordtennis. Han blev blot 41 år.
”Han var bange for at gå til lægen, og det endte så med at tage livet af ham”, fortæller Peter, der i dag har det bedre end nogensinde. Han er gift med sin noget yngre (og smukkere) hustru. Sammen har de to piger på henholdsvis 9 år og 11 år.


Peter Bruhn i dag. Kan det passe, at han ser bedre ud end for 30 år siden?


De danske mestre for hold over 50 år (B 75) de seneste to sæsoner er fra venstre Michael Lauritsen, Peter Bruhn og John Sabalic. Som forberedelse til sæsonstarten drager alle tre plus Tomas Schmidt, denne artikels forfatter og ca.10 andre spillere fra jyske klubber torsdag den 23. august på tre dages træningslejr i Gdansk i Polen, hvor Michael Lauritsen bor til dagligt. Han har for fjerde år i træk arrangeret træning og kampe mod AWF Gdansk, der er en af Polens stærkeste klubber. Også andre lokale klubber i det nordlige af Polen af deltager i hovedturneringen. Foto: Fra facebook.

Hvordan forbereder du og din klub sig til sæsonen? Send din historie med billeder til undertegnede med henblik på at dele din historie med andre batsvingere på DBTU’s hjemmeside.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk