Fedt når modstanderen bliver frustreret

Undertegnede har spurgt fem af Danmarks højest ratede defensivspillere om deres syn på at være defensiv og på spillestilen før og nu. I de kommende dage vil du her på hjemmesiden komme tættere ind i den defensives tanker. Du vil få deres svar på bl.a. hvorfor de valgte den defensive spillestil, og hvordan de ser på sportens udvikling for en defensivspiller.

Turen er kommet til 28-årige Daniel S. Christensen fra B 75 i Nordjylland.

Hvorfor blev du defensiv?
– Jeg tror ikke, man kan sige, at jeg “blev” defensiv. Jeg har lige fra begyndelsen haft en defensiv spillestil forstået på den måde, at jeg var sikker til at få bolden på pladen og ikke tog de store chancer. Jeg havde ikke spillet i andet end højest et par år, før min træner foreslog mig at prøve at spille med knopper i stedet for almindelige belægninger, da jeg på den måde kunne udvikle mig til en klassisk defensiv bordtennisspiller.

Hvad er det fedeste ved at være defensiv?
– Rent spillemæssigt er det de lange loop-mod-def-dueller, hvor modstanderen til sidst ikke kan loope bolden op pga. for meget underskru, eller hvor modstanderen ikke læser en uskruet def. Fra en mere psykologisk vinkel er det fedt, når man mærker, at man har overtaget i spillet. Hvor modstanderen er blevet frustreret. Det kan f.eks. være, når man vinder langt de fleste loop-mod-def-dueller, og i øvrigt krydrer det med nogle gode angreb, som tvinger modstanderen til at tage flere chancer med sit angreb.

Hvad er vigtigt rent taktisk som defensiv?
– Der er naturligvis mange faktorer, som er vigtige. Generelt vil man gerne ’deffe’ lave bolde, som lander så langt ude på bordet som muligt. Variation af skru og placering er afgørende, da det ellers kan blive alt for let for modstanderen. Måske vigtigst af alt er det, at man finder den rette balance mellem, hvornår man er defensiv og offensiv. Som moderne defensivspiller er du nødt til at kunne “skræmme” og “straffe” modstanderen, hvis vedkommende spiller for passivt. Samtidigt er det vigtigt, at man som defensivspiller ikke “stresser”, når der angribes. En skruet loop er alligevel ofte bedre end en hård loop; i hvert fald som defensivspiller.

Hvem er dit forbillede som defensivspiller?
– Jeg tror, det er vigtigt, at man finder sin egen spillestil. Jeg har ladet mig inspirere af flere forskellige. I mange år var det primært Joo Se Hyuks kampe, jeg kiggede på. I dag er jeg også inspireret af Wang Xi og Ruwen Filus. Joo Se Hyuk forbliver dog mit forbillede.

Hvilken kamp er din bedste til dato?
– Mange gode kampe kan nævnes. Af kampe indenfor de seneste år husker jeg især tilbage på en kamp mod Simon Nykjær-Fisher til DM Senior i 2018, hvor jeg – på trods af, at jeg var hovedansvarlig for afviklingen for mesterskabet – formåede at spille helt afslappet, fokuseret og ramme mit topniveau – og vandt kampen 4-1.

Hvordan ser du sportens udvikling for en defensivspiller?
– Jeg tror, at evnen til at angribe og til generelt at være kreativ kommer til at spille en større og større rolle. Bordtennis er igennem de seneste mange år blevet en mere fysisk sport. Man kan som defensivspiller ikke klare sig ved kun at spille defensivt.

Hvad er i dag det vigtigste i spillet for dig som defensiv?
– At jeg finder det rette fokus, og derigennem finder den rette balance mellem defensivt spil og angreb, ved at være opmærksom på de taktiske facetter.

2. division vest 24/2-2013. B75 – Ribe BTK.
Daniel Christensen mod Allan Svendsen (3.- og 4. sæt):

2. division vest 24/2-2013. B75 – Ribe BTK.
Daniel Christensen mod Allan Svendsen (5.- og afgørende sæt):

Læs også artiklen ”Hardhitteren fra Ribe” om Symaskine-Svendsen alias Allan Svendsen her

 

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@bordtennisdanmark.dk