Fire brødre over 70 år

Indrømmet, så er overskriften til denne artikel en tilsnigelse for Henning, som er den yngste af de fire brødre, der spiller bordtennis sammen i OB’s Ældreafdeling, runder faktisk først de 70 år den 27. december i år.

Jens Peter Hansen er næstyngst med sine 73 år (født: 6/7-1941), Ove Hansen på 77 år er næstældst (født: 21/4-1937). Flokkens nestor og ældste mand er 79-årige Ivan Hansen (født: 6/11-1935).

Undertegnede har mødt de fire snaksaglige brødre i forbindelse med OB’s Grand Prix-stævne sidst i november, hvor de naturligvis hjalp til.

De fire fynske brødre samlet ved OB’s Grand Prix-stævne sidst i november står på dette billede efter alder. Fra venstre Ivan (født i 1935), Ove (født i 1937), Jens Peter (født i 1941) og Henning (født i 1944).

Ivan Hansen husker med lidt hjælp fra Ove, hvordan de startede med at spille bordtennis i – hold nu fast – 1947, hvor Ivan og Ove så småt begyndte med bordtennis i forældrenes små stuer.
”I 1948 blev Ove og jeg meldt ind i Odense bordtennisklub, som spillede i Munke Mose – på 1. sal”, fortæller Ivan.

Posten så dagens lys

Både Ivan og Ove kom ind til postvæsenet, hvilket åbnede muligheder – også bordtennismæssigt for de to, der var med til at starte postafdelingens bordtennis i Odense.
”På et tidspunkt havde vi seks hold og 50 postbude, der spillede i Posten i Odense”, fortæller Ove.
”De to små gik også godt til den”, siger Ivan, og henviser til Jens Peter og Henning, der også var kommet godt i gang med bordtennisspillet. Jens Peter startede i ungdomsklubben BAT. Også Henning spillede i en ungdomsforening, selv om han som 6-årig fik problemer med senerne i sine fødder, som ikke voksede med. Han fik klumpfødder og måtte opereres som 7-årig.
Henning blev som den eneste af de fire brødre ikke postbud. ”Jeg kom på Odense Stålskibsværft, hvor jeg arbejdede indtil, jeg gik på pension for et par år siden”, fortæller Henning, der startede med at spille bordtennis igen, da han blev pensioneret.
Det var Henry Pedersen, der tog brødrene med rundt i landet, når der skulle kæmpes mod postbudene fra København og Jylland. ”Jeg har aldrig tabt til Freddy”, siger Ove og griner, mens han tænker tilbage på kampene mod Freddy Hansen og Stig Lüthje.
Ove var på et tidspunkt formand for Posten i Danmark. Og mens storebror Ivan stiftede familie og ikke fik trænet så meget, så gjorde Ove fremskridt.
”Jeg spillede på OBC’s førstehold i 1. division i et par sæsoner sikkert 1957-1959”, siger Ove, der også var med, da OBC gik sammen med Smedegården. Han husker tydeligt de mange timer med Henning Rasmussen og Poul Jespersen i træningslokalerne på Nyborgvej, hvor en afholdsforening havde til huse.

På samme hold i 22 år

De fire brødre spillede på samme hold i Posten i 22 år. ”Det var både i Fynsserien, Serie 1 og Serie 2”, supplerer Jens Peter, der selv var tæt på at komme med på Postens hold ved EM, inden han ved sidste udtagelsesstævne sprang sin akillessene.

To søstre

De fire brødre har også to søstre, som dog ikke spiller bordtennis. Den ene (født i 1938) blev børnehavelærerinde og var på udveksling i England. Hun blev gift i Skotland og bor i dag i engelske Newcastle. Den anden søster, der blev børnehavelærerinde i Svendborg, er død.

Livsbekræftende samvær

Ivan glæder sig over, at mange af spillerne fra tiden i Posten også er med i dag i OB’s Ældreafdeling.
”I OB er det kun Ove og mig, der har spillet på hold sammen”, fortæller Ivan, der indrømmer, at Ove altid har været den bedste. ”Han var ungkarl længere end os andre”, lyder begrundelsen tørt fra Ivan.
Det betyder imidlertid intet i OB’s Ældreafdeling, hvor brødrene dyster mod hinanden og mange andre doublepar hver onsdag mellem kl. 8-12 i Odense Kasernehal, hvor det ikke er et særsyn, hvis 40-50 ældre er mødt frem til onsdags-træningen på de 16 borde.
Brødrene spiller altid double, men kun indtil præcis kl. 10.00. Så stoppes spillet på alle borde for så skal der drikkes kaffe og synges sange sammen fra sangbogen.
Det var også i Ældreafdelingen, at Ivan mødte sin nuværende hustru Ruth for ca. 6 år siden. Ivan havde mistet sin hustru, der døde. Det samme gjorde Lasse, der spillede i OB’s Ældreafdeling sammen med sin hustru Ruth. Efter noget tid fandt Ivan og Ruth sammen. ”Vi har slået pjalterne sammen, og det er herligt”, siger Ivan, mens jævnaldrende Ruth lytter med i baggrunden.

OB’s Ældreafdeling blev stiftet den 3. november 1993.

Nyder hvert minut

Jens Peter, Henning og Ivan bor tæt ved i hinanden i Tarup, mens Ove bor ved Fruens Bøge tæt ved Zoo. De har spillet sammen i 10 år i Odense Ældreafdeling, og det er de alle meget begejstrede for.
”Det er så livsbekræftende at spille bordtennis både med sine brødre og en masse jævnaldrende. Vi bliver ved, til vi skal bæres ud”, siger brødrene samstemmigt.
De nyder hvert minut i OB’s Ældreafdeling, hvor de altså spiller sammen om onsdagen. Ivan spiller desuden både mandag fra kl. 8-10 og ofte også fredag fra kl. 8-10, men der er de to små ikke med, som han siger.
I 1995 fik Ivan en ny højre hofte, hvilket han ikke tøver med at give det hårde postarbejde skylden for. I år var det så Ove’s tur til at få skiftet hoften. ”Det er rart, at de har nogle reservedele til os, så vi kan blive ved”, siger Ove. I oktober deltog de fire brødre ved et ældre-stævne, som ÅBV arrangerede i Ellekær-Hallen og i november var et par af brødrene på Amager for at spille.

Brødrene med præmier fra stævnet i Århus i oktober 2014. Fra venstre Henning, Jens Peter, Ove og Ivan. 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk