Flot dansk finaleplads

I samarbejde med ØBTU og DBTU, samt 2 forældre, var det muligt at etablere et nyt og spændende initiativ, hvor Danmark deltog med et 2-mandshold i Puslingerækken bestående af Anders Lind (Hillerød) og Oliver Møller (Brøndby) – begge årgang 98.

Den 3. april 2008 drog vi af sted mod Østrig for at deltage i den europæiske ungdomsturnering: ”Austrian Linde Youth Championships 2008”.

Formålet med turen var dels at teste drengenes bordtennisevner i forhold til europæisk niveau, og dels at lære mere om hvordan stævner, taktik, opførsel m.m. bliver praktiseret andre steder end i Danmark og Sverige, hvor vi hidtil har høstet de fleste erfaringer med bordtennis på ”puslinge niveau”.

Turneringen fandt sted i Linz, som er placeret 1 ½ times tog kørsel fra Wien. Ankomsten til det meget store idrætscenter, hvor der var placeret 56 bordtennisborde gjorde i sig selv et stort indtryk på os – alting emmede af bordtennis på den helt rigtige måde.

Stævnet startede fredag morgen den 4. april med en holdturnering, hvor Anders og Oliver mødte Rusland og Tjekkiet i deres pulje. Begge kampe blev vundet med 3-0 (holdturneringen blev afviklet efter corbillon modellen). Den efterfølgende kvartfinale blev spillet om eftermiddagen, hvor også Luxenborg blev besejret med 3-0.

Alt i alt forløb dagen over al forventning, dog uden at man skal lade sig snyde af de overbevisende danske resultater. Specielt mod Tjekkiet og Luxembourg skulle der kæmpes om hvert sæt!

Lørdag den 5. april startede dagen med puljekampe i den individuelle turnering og derefter skulle holdturnering afsluttes med semifinaler og finaler. Allerede fra start i de indledende puljekampe fik begge drenge mere end rigeligt at se til:

Oliver sluttede sidst i sin pulje efter at have tabt 3-0 til nummer 1 fra Slovenien, efter at have tabt til nummer 1 i Østrig i en tæt 5 sæts kamp, men også efter at have vundet over nummer 1 fra Schweiz i en lige så nervepirrende 5 sætter.

Dermed havde Oliver kvalificeret sig til Consolation-Cup turneringen (B-slutspil). Nu var turneringen for alvor kommet op i fulde omdrejninger for danskerne, og der var rigeligt med god modstand!

For Anders gik det lidt bedre i hans 3-mands pulje, hvor han havde let spil mod en russisk spiller, men hvor han måtte se sig slået knebent i 5 sæt af nummer 2 fra Østrig efter føring 2-0 og 9-5 i 3. sæt. Dermed var han dog videre til A-Cup turneringen som skulle udkæmpes dagen efter – søndag.

Sidst på eftermiddagen skulle vi spille semifinale mod Østrigs bedste puslingehold, som bestod af præcis de 2 spillere, som begge drenge havde fået klø af om formiddagen i den indledende singleturnering. Der var derfor lagt op til et gys af en kamp, og det fik vi!

Anders lagde ud mod Østrigs bedste kort, og vandt i 5 tætte sæt. Oliver måtte i næste kamp se sig besejret med 3-1 i sæt, og dermed skulle doublen blive helt afgørende for kampens udfald.

De 2 danske venstrehåndsspillere formåede mod alle odds (på udebane med 20-30 østrigske tilskuere mod sig) at hive kampen hjem i 4 sæt. Efterfølgende gjorde Anders arbejdet færdigt, i det han med en meget disciplineret præstation vandt sin single over Østrigs nummer 2.

En meget spændende og velspillet holdkamp på et super højt niveau, var dermed slut. Samtidig var resultatet selvsagt lidt overraskende eftersom begge danskere led nederlag til de selvsamme drenge fra Østrig i den indledende singleturnering.

Finalemodstanderen blev Tyskland som bestod af nummer 3 og 4 på den tyske bordtennis rangliste for årgang 97. Anders lagde igen ud i 1. singlekamp og måtte give fortabt efter en flot kamp, som gik over fire sæt. Med en lidt mere ligelig fordeling af heldige bolde (eller citat fra Anders: ”SVINERE”), kunne denne kamp let have tippet over til Danmarks fordel, men sådan skulle det ikke være.

Herefter var det Olivers tur til at mærke den tyske overmagt. En stor, stærk og meget flot servende spiller gjorde det meget svært for Oliver at komme ind i kampen, og kun i tredje sæt lykkedes det Oliver at presse den tyske spiller ud i ombolde, men kampen endte med 3-0 nederlag.

Bagud 2-0 skulle der spilles double. Der blev kæmpet for alle bolde og efter at have været tæt på at vinde både første og andet sæt, lykkedes det helt fortjent for den danske double at vinde tredje sæt. Også fjerde sæt var tæt, men efter en tysk time out lykkedes det for Tyskland at vinde sættet og dermed afgøre holdkampen med cifrene 3-0.

Men Danmark havde stor ære af kampen, som blev spillet på et højt niveau, med en koncentreret indsats og med humøret i behold. Vi måtte dog anerkende, at modstanden var for stor.

Præmieoverrækkelse for 2 mandshold i puslingerækken: Guld til Tyskland, sølv til Danmark og Bronze til to hold fra Østrig.

Søndag den 6. april stod i singleturnerings tegn, hvor man startede med Cup turnering i A-rækken (1 og 2 fra puljekampene og B- rækken (3 og 4 fra puljekampene). I B-rækken indledte Oliver med at vinde 3-1 over en russisk spiller, men måtte efterfølgende se sig slået af nummer 4 på den østrigske rangliste – en spiller som senere skulle vise sig at blive den samlede vinder af B-rækken.

Anders startede i A-rækken med at spille 1/16 finale mod nummer 1 fra Schweiz. En kamp som på papiret burde være en meget svær kamp, men kampen blev alligevel vundet af Anders i 3 sæt – igen takket være en meget fokuseret og koncentreret indsats af Anders. Kun tredje sæt kom ud i ombolde, men Anders holdt hovedet koldt og vandt.

Kvartfinalen blev ligeledes vundet 3-0 i sæt over en schweizer, og dermed var der i den efterfølgende semifinale lagt op til et revanche opgør mod ”den heldige tysker” fra holdkampsfinalen.

Endnu engang måtte Anders dog give fortabt efter 3 velspillede sæt, men efter at have sundet sig lidt, kunne han heldigvis konstatere, at der trods alt var en flot pokal for hans fine præstation.

Præmieoverrækkelse i den individuelle singleturnering i puslingerækken: Første og anden pladsen gik til Tyskland. Tredje pladsen gik til Danmark (Anders) og Bulgarien.

Ud over de to flotte sportslige resultater har denne tur været ”en værdifuld øjenåbner” på flere punkter:

• Vi har set, hvordan vores modstandere ”er klar” og fokuseret, når de starter en kamp. Hvis man ikke er klar, taber man lynhurtigt et eller to sæt

• Vi har set, hvordan man skal opføre sig ved bordet, og hvad der sker, hvis man ikke er opmærksom på god opførsel. Battet må kun benyttes til at spille bordtennis med.

Alt andet (kaste det, slå det i bordet, slå det i banderne eller i gulvet) udløser med det samme en advarsel i form af et gult kort. Også det at slå sin hånd ned i bordet udløser med det samme et gult kort.

At græde under en kamp er bestemt heller ikke velset, men vi havde dog indtrykket af, at man i puslinge rækken tog hensyn og lod være med at give advarsler.

• Hvad angår opførsel, var der forbavsende få eksempler på overtrædelser. Det virkede, som om at spillerne var fuldt ud bekendt med den konsekvente linje. Ligeledes virkede det som om, at spillerne var trænet og fokuseret på de fordele og ulemper, der ligger i at kunne håndtere deres temperament.

• Ordsproget om, at man ikke giver op før den sidste bold er spillet, blev udstillet i overmål under denne turnering. Spillere på dette niveau giver aldrig op!

Som det fremgår, kan vi se tilbage på en sportslig succesfuld, men samtidig også en meget lærerig tur til Østrig. Vi vil gerne takke ØBTU og DBTU for deres støtte til dette projekt. Dermed blev det muligt at etablere dette utraditionelle projekt, hvor 2 niårige bordtennisspillere fik mulighed for at prøve kræfter med nogen af de bedste spillere i Europa. 

Forfatter: Lind & Hansen
Kontaktperson e-mail: cdl@mail.tdcadsl.dk