Formlen er fundet i Tommerup

Tommerup BTK har besøg af Noah Hvid (th.). Birger Markmann fortæller ungdomsmedlemmerne om Noah. Foto: Carsten Pedersen.

Ungdomslandsholdsspiller Noah Hvid havde lovet at dele ud af både servefif og baghåndstips, da han forleden gæstede Bordtennis Tommerup og den unge klubs gryende ungdomsafdeling. Det løfte var så populært blandt klubbens medlemmer, at 21 ungdomsspillere mødte op, og det er ifølge klubbens grundlægger, Birger Markmann, ny rekord.

I forhold til de store klubber lyder det måske ikke vanvittigt imponerende, men når man tager i betragtning, at det kun er fire år siden, Birger Markmann satte sig i spidsen for at skabe et bordtennistilbud for nogle aktive seniorer, og at klubben kun har haft ungdomstræning på programmet i én sæson, hører klubben på Vestfyn til succeshistorierne i dansk bordtennis.

– Det er gået meget hurtigt. Det første år var vi otte, året efter 23, og sidste år var vi oppe på 58 medlemmer, så vi er ved at være en af de mellemstore klubber på Fyn, siger Birger Markmann, der før har haft succes med at banke en bordtennisklub op fra bunden.

Birger Markmann har selv spillet bordtennis som ung på Bornholm, og da han flyttede til Fyn, blev han hurtigt dybt involveret i Brændekilde-Bellinge Boldklubs fodboldafdeling. Han havde derfor været væk fra bordtennissporten i tæt på 40 år, da han satte sig for, helt uambitiøst, som han kalder det, at skabe et socialt bordtennisfællesskab for fodboldspillerne i vintersæsonen.

Det første år havde klubben ikke færre end 50 ungdomsmedlemmer og lige så mange inde at prøve sporten. Efter nogle år dukkede en gruppe spillere op, der ville mere med bat og bold end bare at hygge sig, og klubben besluttede at følge med.
Flere ledere tog trænerkurser, søndagene blev inddraget til familiesøndage, hvor alle uanset medlemsskab kunne komme at spille, og efter et drama af dimensioner endte klubben med at vinde det danske mesterskab for drengehold i 2012.

Et tæt samarbejde med OB betød, at de unge elitespillere fik mulighed for at udvikle sig, men på et tidspunkt blev det også naturligt for gruppen af talenter med Markus og Lukas Munk, Jakob Nielsen, Casper Bonde Rasmussen og siden Michael Ejlersen, Noah Hvid og Asbjørn Thomsen at skifte klub.

– Jeg bliver tit spurgt, om ikke jeg er ked af, at vi ikke kunne holde på dem, men de kunne kun komme videre ved at skifte til OB, og til sidst foreslog jeg selv Asbjørn Thomsen at rykke, husker Birger Markmann.

Pausen blev kort

Efter at have afleveret otte talentfulde ungdomsspillere havde han brug for en pause fra sporten, men en flytning og et lille pusterum senere var han tilbage. Denne gang i Tommerup, hvor det til at begynde med handlede om at lave idrætsaktiviteter for 60+-ere i dagtimerne.

I dag er målet af have en breddeklub med 60 medlemmer fordelt på 20 i alle afdelingerne – ungdom, senior og 60+’ere, og kun den sidste gruppe er ikke kommet op på niveau efter coronapausen.

– Indtil i sommer var jeg en enmandshær og havde alle funktioner i klubben. Jeg arbejdede med to målsætninger. Den ene handlede om at skaffe flere medlemmer. Den anden var at skaffe mere materiel. I forhold til det sidste har jeg søgt en masse fonde og fået i alt 58.000 kroner, så vi nu har købt syv borde udover de to brugte, vi havde i forvejen, masser af bander, en bandevogn og en bordtennisrobot, fortæller Birger Markmann.

Da de to ting var på plads, begyndte Birger Markmann for alvor at fokusere på at udvikle klubben på ledersiden, og han fik blandt andet to af seniormedlemmerne på trænerkursus.

– Jeg er lige fyldt 71, og det kan ikke nytte noget, at en klub kun er baseret på én person, så mit mål var at skabe en bæredygtig organisation og en klub, som kan fungere uafhængigt af mig. Det gik jeg i gang med under coronapausen og hen over sommeren, og det mål har vi faktisk nået. Jeg har fået bygget et ledelsesteam op, vi er tre uddannede trænere, et 60+-team, som jeg ikke behøver have noget at gøre med, og vi har fået en turneringsleder. Lige pludselig opdagede jeg, at jeg ingen faste aftaler har i klubben mere, siger Birger Markmann.

Det er både godt og skidt, griner han, men det giver mulighed for at hjælpe til under træningen og sidde hjemme i Assens og svare på de spørgsmål, der dukker op i en klub med en medlemsskare stort set uden bordtenniserfaring.

– Så kan jeg sidde ved computeren som en anden general og styre slagets gang, men det er herligt at blive brugt, så det gør ikke noget, siger Birger Markmann.

Han har tidligere været tilbageholdende med at tro, at han kunne få andre til at tage ansvar, men han har fundet ud af, at det godt kan lade sig gøre, hvis blot man spørger.

– Da først vi havde en overordnet ledelse på plads til at sætte skub i tingene, rullede snebolden. Nu kan jeg mærke, at der er kommet en helt anden energi ind i klubben. Andre tager ansvar, og det er ikke svært at få nogen til at påtage sig konkrete opgaver som at samle et bord eller hjælpe ved dommerbordet til et stævne, oplever han.


Birger Markmann (th.) sammen med et par af Tommerup BTK’s ungdomsspillere. Foto: Tommerup BTK.

Godt træningsmiljø er vigtigst

Næste store hurdle i klubbens udvikling er spørgsmålet om selvstændighed. Som en del af en større idrætsforening, Tommerup Idræt, har Bordtennis Tommerup hverken selvstændig bestyrelse eller økonomi, og på sigt forestiller Birger Markmann sig, at klubben får brug for mere selvbestemmelse, selv om han oplever bestyrelsen som meget imødekommende, og at bordtennisafdelingen aldrig har fået nej til sine ønsker. Samtidig ser han det som noget nær en umulighed at starte en ny klub op uden at have en større forening og noget økonomi i ryggen.

– Når man taler om, at man i Sønderjylland gerne vil gøre noget for at skaffe nogle nye klubber, kunne jeg godt forestille mig, at det kan blive nødvendigt, at man på en eller anden måde kommer med nogle borde fra Bordtennis Danmarks side, for du står hurtigt med udgifter for 20.000 – 25.000 kroner, inden du er i gang, siger Birger Markmann.

Han er ikke i tvivl om, at Bordtennis Tommerup skal være en breddeklub, men klubben har alligevel udvidet med ét turneringshold om året, så Bordtennis Tommerup i denne sæson er oppe på fire seniorhold og for første gang også to ungdomshold i den fynske holdturnering. Resten af ungdomsspillerne forsøger Birger Markmann at motivere til at deltage i pointstævnerne.

– Min vigtigste mission i klubben er at sørge for et godt træningsmiljø. Når vi har seniortræning er der 20 spillere til træning, og vi træner to gange om ugen, selv om vi kun spiller Serie 4, fortæller Birger Markmann, der måske nok fokuserer på bredden i det daglige men samtidig har et godt øje til de talenter, han gennem årene har sendt videre.

For eksempel havde han i 2018 Asbjørn Thomsen og Noah Hvid med til VM i Sverige, hvor de var på lægterne fire-fem dage som en form for afskedsgave, der skulle markere, at de begge var klar til at tage videre på bordtennisrejsen selv.

Birger Markmann følger dem dog fortsat tæt, og det får ungdomsspillerne i Tommerup også glæde af. Det rekordhøje antal ungdomsspillere får nemlig chancen for at lære af Noah Hvid igen den 1. november, og det samme gælder formentlig tre træningsdage i foråret.

– For mig personligt har det givet nogle helt fantastiske oplevelser at komme ind i bordtennissporten udover det rent træningsmæssige. Jeg har været med som ledsager til VM for veteraner i både Brasilien og Indre Mongoliet, og det har givet mig en masse inspiration, og jeg har lært en masse mennesker at kende.

– Jeg har ikke selv stillet op, for der må være en vis respekt om VM, og hver gang jeg selv har prøvet at komme til at spille bordtennis, har jeg trænet halvanden gang. Så har der været alle mulige andre ting, jeg skulle sørge for. Når der er kommet nye spillere, har jeg forbarmet mig og spillet med dem, og så er min egen træning altid blevet sat i baggrunden, men jeg har fået så mange andre gode oplevelser, siger Birger Markmann.


Ungdomstræning i Tommerup BTK. Foto: Carsten Pedersen.

Forfatter: Trine Grauholm
Kontaktperson e-mail: tgrauholm@hotmail.com