GROTH/STERNBERG FIK SØLV

ETTU  STIGA  EM 2010

Den danske doublesensation, Jonathan Groth/Kasper Sternberg har vundet sølv ved EM 2010.

I finalen var de nu firedobbelte europamestre, tyske Timo Boll/Christian Süß en for stor mundfuld, og de besejrede klart det danske par med 4-0 (11-9, 11-5, 11-4, 11-2).

– der henvises til DBTU’s pressemeddelelser for yderligere information…

Nederst kan ses samtlige individuelle danske resultater fra Ostrava – se alle lodtrækninger og resultater fra den individuelle turnering under EM 2010

EM 2010 | GROTH/STERNBERG (Foto: Manfred Schillings)

18/9 – 13:15 | GROTH/STERNBERG I FINALEN
Jonathan Groth og Kasper Sternberg er i finalen ved EM 2010!

Efter parrets femte sejr i Ostrava er det unge, danske par, der tilsammen kun er 38 år ungt, nu i slutkampen om guld og sølv ved årets europamesterskaber.

I finalen, der spilles senere lørdag, med serve off kl. 16:00, venter de sidste tre års europamestre, Boll/Süß fra Tyskland, der selvsagt er topseedede i turneringen.

I semifinalen startede Groth og Sternberg som lyn og torden, og kom foran med 3-0 i sæt, og havde kontrol over kampen – indtil 8-6 i fjerde sæt.

Her kom lidt nervøsitet og det ukrainske par vandt sættet og også femte sæt, inden de to danske spillere lagde sig foran 6-0 i sjette sæt, der blev hevet hjem 11-4.

Fantastisk indsats af de to danskere, der var useedede i turneringen og kun har spillet sammen et år og i seks turneringer, og som nu står i en EM-finale!

EM 2010 | GROTH/STERNBERG (Foto: Manfred Schillings)

“Det er helt vildt det her”, sagde Kasper Sternberg efter den danske semifinalesejr på 4-2.

“Vi havde overtaget i de første tre sæt. I fjerde sæt bliver de bedre, og specielt i femte sæt spiller jeg dårligt og misser nogle lette bolde. Heldigvis kommer vi tilbage i de rette folder i sjette sæt, og da vi kommer foran med 5-0 får vi ro på spillet igen.

Vi blev måske nok ramt lidt af nerver, da vi var sæ tæt på og havde ført i både fjerde og femte sæt, men det her er da de vildeste og største, jeg har oplevet. Jeg er stolt over, vi har kunnet spille så godt i fem kampe i træk”, sagde Kasper Sternberg efter semifinalesejren.

“Det er en fantastisk oplevelse at stå i en EM finale”, sagde den 17-årige juniorspiller Jonathan Groth efter semifinalesejren. “Jeg blev europamester i juniordouble for to månder siden, men det her er godt nok lidt større”, sagde årets talent i dansk bordtennis.

“Vi spillede godt i de første sæt, men ukrainerne bliv er bedre i slutningen af fjerde og femte sæt. Specielt penneskaftspilleren Lei Kou spillede stærkt. Jeg var ikke specielt nervøs, men det er svært at spille fejlfrit i en syvsæts kamp”, sagde Groth, der har imponeret alle ved EM.

Sportschef Peter Sartz var både glad og tilfreds efter finalepladsen:

“Det var afgørende at vi har overtaget på de første bolde, og at vi var bedst på de korte bolde.

Det er den største overraskelse i min tid i dansk bordtennis”, sagde er den danske sportschef Peter Sartz om den danske finaleplads ved europamesterskaberne.

“Vi vidste godt at Kasper og Jonathan havde stort potentiale, og at demkunne slå de fleste, men at de allerede nu kunne spille sig frem til finalen er en fantastisk kæmpeoverraskelse.

Det havde vi først regnet med skulle ske ved EM i Herning 2012. Jeg er meget imponeret over, at de har kunnet holde niveauet igennem hele turneringen. Det er stort”, sluttede Peter Sartz.

JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)PETER SARTZKASPER STERNBERG (Foto: Jens Luckenbach)

MATCHFAKTA & KAMPFORLØB
HERRE DOUBLE – SEMIFINALE
Jonathan Groth/Kasper Sternberg – Lou Kei/Yevgen Pryshchepa, Ukraine: 4-2
(11-9, 11-9, 11-5, 8-11, 8-11, 11-4) 

1. SÆT
0-1, 1-1, 1-2, 2-2, 2-3, 3-3, 6-3, 6-7, 9-7, 9-9, 11-9

Nervøst første sæt fra begge par, men danskerne er foran det meste af sættet. Ukrainerne har problemer med Sternbergs baghåndsåbninger.

2. SÆT
0-1, 1-1,, 3-1, 3-3, 5-3, 5-5, 6-5, 6-6, 6-7, 7-7, 9-7, servefejl, 9-9, 11-9

Ved 9-9 har Sternberg to fantastiske åbninger på de ukrainske server.

Danskerne vinder igen med mindste margin efter føringer det meste af sættet skabt på gode servereturer . Tilgengæld taber de egne servepartier.

3. SÆT
0-2, 2-2, 5-2, 5-3, 7-3, 7-4, 8-4, 8-5, 11-5

Ved 1-2 henter Sternberg en svær netbold – ved 4-2 har Groth en fantastisk servereturs, om resulterer i en ukrainsk time out.

Fantastisk kontrolleret indsats af det unge danske par, der holder ukrainerne i en skruestik med eminent kort spil.

4. SÆT
0-3, 6-3, 6-4, 7-4, 7-6, 8-6, 8-11

Danskerne bliver passive og kan ikke holde det korte spil, da sejren er inden for rækkevidde, og 8-6 bliver til 8-11.

5. SÆT
0-3, 2-3, 2-4, 3-4, 3-6, 5-6, 5-7, 8-7, 8-11

Dansk usikkerhed at spore. Kasper Sternberg er ikke helt så skarp og sender et par loops ud og har servereturer, der er for lange.

6. SÆT
6-0, 6-1, 8-1, 8-3, 9-3, 9-4, 11-4

Fantastisk sæt af de to unge, der her spillede som gamle rutinerede spillere!

17/9 – 19:45 | EM-MEDALJEN ER HJEMME
DANMARK HAR VUNDET MEDALJE VED EM 2010!

Doubleparret Jonathan Groth/Kasper Sternberg vandt fredag eftermiddag deres kvartfinale mod det svenske par Karlsson/Svensson med 4-1, og sikrede sig dermed minimum en bronzemedalje.

17-årige Jonathan Groth og 21-årige Kasper Sternberg slog 27-årige Robert Karlsson og 19-årige Mattias Karlsson, Sverige med 4-1 efter imponerende spil.

De spillede som garvede rutinerede spillere, og holdt hovedet koldt i de mest kritiske situationer.

Sætcifrene i kvartfinalen lød som følger: 11-8, 12-10, 4-11, 11-8, 11-5 – indtil 1/8-finalerne er der blevet spillet bedst af fem sæt, men fra og med kvartfinalerne spilles der bedst af syv sæt.

I semifinalen, der spilles lørdag middag, møder Groth/Sternberg det ukrainske par Lei/Pryshchepa, der i deres kvartfinale besejrede franskmændene Lebesson/Mattenet med 4-3 i en timelang kamp.

KASPER STERNBERG (Foto: Jens Luckenbach)JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)

“Det er helt vildt – det havde vi ikke regnet med”, lød det samstemmende fra Jonathan Groth og Kasper Sternberg efter en fantastisk kvartfinale ved EM 2010 i Ostrava.

Jonathan Groth og Kasper Sternberg er i semifinalen og sikre på medaljer som de første danskere i double ved et senioreuropamesterskab – en fantastisk præstation af de to unge danskere, der kun har spillet sammen i seks turneringer.

“Vi er gode sammen – selv om vi kun har spillet få turneringer sammen, matcher vi hinanden godt.

Vi er henholdsvis højre- og venstrehåndet og er begge gode til det korte spil, når vi er gode.

Det her har været en fantastisk oplevelse indtil videre”, sagde Jonathan Groth efter kvartfinalen.

“Vi vidste at vores korte spil skulle stemme. Herudover måtte Karlsson ikke have mulighed for at åbne med sin forhånd, og vi måtte ikke spille Svensson i baghånden, hvor han er bedst”.

“Vi holdt hovedet koldt, og selv om vi tabte tredje sæt stort, var vi enige om at komme videre. Jeg har spillet UEM-doublefinale og -semifinale, men dette er noget større.

Jeg var ikke nervøs som junior, men i dag var der lidt spænding”, sluttede Groth fra Ostrava.

JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)

MATCHFAKTA & KAMPFORLØB
HERRE DOUBLE – KVARTFINALE
Jonathan Groth/Kasper Sternberg – Mattias Karlsson/Robert Svensson, Sverige: 4-1
(11-8, 12-10, 4-11, 11-8, 11-5)

I første sæt kom det danske par bagud 0-3 og 1-4, men fik udlignet til 4-4, men kom bagud 4-7. Det blev 7-7 og 8-8 inden danskerne kom foran med 9-8, og derefter lukkede sættet med 11-8.

I andet sæt dominerede Groth og Sternberg hele sættet. Fra 3-0, 4-2, 6-4 og 8-5.

Det blev 9-7 og danskerne fik to sætbolde ved 10-8. Svenskerne var heldige med en netbold til 10-9 og udlignede til 10-10. Groth og Sternberg holdt hovedet koldt og vandt de to næste bolde og 12-10.

Danskerne var slet ikke med i tredje sæt som svenskerne vandt 11-4.

De to unge danske spillerede havde dog hurtigt lagt tredie sæt bag sig og kom straks foran i fjerde sæt med 2-0, 4-2 og 8-3. Det blev 8-6 hvorefter Hu Wei Xing, den danske træner tog en tidlig time out. Det var klogt. Danskerne kom foran 9-6, 9-8 og vandt sættet 11-8.

I femte sæt spillede Groth og Sternberg fantastisk klogt og med overbevisende selvtillid trods kampens vigtighed. Kasper og Groth førte 2-0 og 4-1, hvorefter svenskerne tog time out.

Det blev 7-3 og 7-5, inden Groth og Sternberg sikrede sig den første EM-doublemedalje til Danmark.

Det er første gang siden 2004, at Danmark vinder en doublemedalje ved et stort seniormesterskab – den gang var det Michael Maze og Finn Tugwell, der vandt bronze ved OL i Athen.

Både Groth og Sternberg har været på podiet ved ungdomseuropamesterskaberne, når der er blev uddelt medaljer i doublerækkerne – i 2006 vandt Sternberg bronze sammen med Mikkel Hindersson, hvilket Groth gentog i 2009 sammen med Tobias Lau.

I sommers nåede Groth så til til tops på medaljeskamlen, da han sammen med rumænske Hunor Szocs blev junioreuropamester i Herre Junior Double i tyrkiske Istanbul.

UEM 2006 | KASPER STERNBERG/MIKKEL HINDERSSONUEM 2010 | JONATHAN GROTH/HUNOR SZOCS

17/9 – 11:45 | Dansk medaljekamp venter
Doubleparret Jonathan Groth/Kasper Sternberg er klar til medaljekamp ved EM 2010!

Med en sikker sejr på 3-0 over det ukrainske par Didukh/Ruban i 1/8-finalen, er Groth/Sternberg nu klar til kvartfinalen i Ostrava – her venter det svenske par Mattias Karlsson/Robert Svensson.

Efter i går at have slået de kvartfinaleseedede russere, Alexei Smirnov og Alexander Shibaev og det tyske par Patrick Baum og Patrick Franciska, venter altså nu et skandinavisk opgør i kvartfinalen.

Både Groth og Sternberg har tidligere vist, at de er glimrende doublespillere:

Kasper Sternberg vandt i 2006 bronze med Mikkel Hindersson ved junioreuropamesterskaberne, og Jonathan Groth vandt i sommers europamesterskabet sammen med rumæneren Honor Szocs, og vandt sidste år endvidere bronze med Tobias Lau.

“Kasper og Jonathan kan nå langt i double”, siger den danske sportschef Peter Sartz.

“At de ville slå igennem så hurtigt var lidt uventet, og det betyder at vi får flere strenge at spille på.

Vi har nu muligheder for medaljer ved EM i Herning i 2012 i både singlerne og doublerne, og det bliver spændende – dejligt at se , at de unge spillere er på vej”, siger Peter Sartz.

Første sæt i 1/8-finalen var meget jævnbyrdigt – det stod 5-5, 6-6 og 7-7, inden danskerne gik til 10-7. Det blev 10-8, inden danskerne hev sættet hjem 11-8.

I andet sæt kom danskernes bagud med 1-3, men Groth og Sternberg spillede stærkt, og kom foran 5-3. Det blev 6-4, 7-5 og 8-6, hvorefter danskerne lukkede gærdet til 11-6.

Danskerne startede tredie sæt med en masse selvtillid og kom foran 5-0, inden det blev 6-2, 8-3, 10-4 og slutteligt 11-5, og en dansk kvartfinale ved EM 2010!

Kvartfinalen, og dermed medaljekampen, spilles fredag eftermiddag med serve off kl. 17:30.

EM 2010 | GROTH/STERNBERG (Foto: Manfred Schillings)

16/9 – 19:45 | Fortsat dansk doublesucces
Det danske doublepar Kasper Sternberg og Jonathan Groth sørgede for et par artige overraskelser i herredouble ved europamesterskaberne i Ostrava og er nu i 1/8-finalen, der spilles i morgen.

Efter i eftermiddags at have slået de kvartfinaleseedede Alexei Smirnov og Alexander Shibaev, Rusland med 3-1, tog de sig til aften af det tyske par Patrick Baum og Patrick Franziska.

De to gange Patrick blev slået 3-2 efter fantastisk spil af de to unge danskere.

Her er der basis for fremtidige EM-medaljer i doublerækken – de to spillere har tilsammen vundet tre medaljer i doublerækkerne ved ungdomseuropamesterskaberne siden 2006, kulminerende med Groths guldmedalje i sommers!

Fredag formiddag møder Sternberg og Groth det ukrainske par Victor Didukh og Nikita Ruban.

JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)KASPER STERNBERG (Foto: Jens Luckenbach)

Herudover er alle de danske spillere ude ved EM. Mest overraskende var det at Mie Skov tabte i anden runde til kun 15-årige Mateja Jeger fra Kroatien, som Mie Skov slet ikke kunne finde ud af. Mie tabte 1-4 på en dag, hvor intet lykkedes.

I Herre Single var Kasper Sternberg direkte uheldig, da han efter 0-3 kæmpede sig op på 3-3, og havde seks matchbolde mod østrigeren Feng Xiaoquan, men tabte 12-14.

Nederst kan ses det danske kampprogram og tilhørende resultater, når disse tikker ind fra Ostrava – se alle lodtrækninger og resultater fra den individuelle turnering under EM 2010

MIE SKOV (Foto: Jens Luckenbach)

16/9 – 14:45 | Dansk doublesucces
Begge danske doublepar i herrerækken kvalificerede sig torsdag eftermiddag til 3. runde ved EM 2010 i Ostrava – begge par havde været oversiddere i 1. runde.

Groth/Sternberg vandt overraskende med 3-1 over det russiske par, Shibaev/Smirnov, der var kvartfinaleseedede i Ostrava – sejren var komfortabel, og det danske par vandt alle deres sæt med klar margin på minimum tre bolde.

Bentsen/Kongsgaard slog knebent polakkerne Gorak/Kosowski – her blev det 11-9 i afgørende sæt i en kamp, hvor fire af de fem sæt endte med netop disse cifre.

I Dame Double tabte Agerholm/Borre deres første kamp mod det hollandsk-tyske par, Creemers/Winter – efter dansk føring på 1-0, blev det 1-3 og exit af EM-turneringen.

ALLAN BENTSEN (Foto: Jens Luckenbach)CHRISTIAN KONGSGAARD (Foto: Jens Luckenbach)KASPER STERNBERG (Foto: Jens Luckenbach)JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)

15/9 – 13:15 | God start for Groth
Jonathan Groth vandt i overbevisende stil sin og dermed Danmarks første kamp i den individuelle turnering ved EM 2010, da han besejrede Rustam Aliyev, Azerbajian med 4-0.

Groth møder i næste runde spanske Jesus Cantero, der i holdturneringen besejrede Allan Bentsen med 3-2 i Danmarks sidste holdkamp i turneringen – denne kamp spilles torsdag eftermiddag.

Nederst kan ses det danske kampprogram og tilhørende resultater, når disse tikker ind fra Ostrava – se alle lodtrækninger og resultater fra den individuelle turnering under EM 2010

JONATHAN GROTH (Foto: Jens Luckenbach)

15/9 – 9:30 | Blød dansk start
Onsdag indledes den individuelle turnering ved EM 2010 – og det bliver med en blød dansk start.

Kun Jonathan Groth skal i kamp på førstedagen – Groth møder i eftermiddag Rustam Aliyev fra Azerbajian, som burde være en overkommelig modstander for juniordoubleeuropamesteren.

Herunder kan ses lodtrækning og kampprogram for de danske spillere – Stefanie Christensen, der deltog på dameholdet, deltager ikke i den individuelle turnering.

DAME SINGLE
Pernille Agerholm – Leila Oliviera, Portugal: 2-4 (5-11, 11-6, 8-11, 11-5, 9-11, 9-11)

Mie Skov – Polina Trifonova, Ukraine: 4-0 (12-10, 11-4, 11-9, 11-9)
Mie Skov – Mateja Jeger, Kroatien: 1-4 (8-11, 5-11, 9-11, 11-9, 7-11)

Liu Jia, Østrig – Sabine Borre: 4-0 (11-5, 12-10, 11-3, 11-3)

HERRE SINGLE
Rustam Aliyev, Azerbajian – Jonathan Groth: 0-4 (8-11, 3-11, 5-11, 8-11)
Jesus Cantero, Spanien – Jonathan Groth: 4-0 (11-9, 12-10, 11-6, 12-10)

Christian Kongsgaard – Zolt Pete, Serbien: 2-4 (16-14, 11-6, 9-11, 10-12, 8-11, 4-11)

Xiaoqan Feng, Østrig – Kasper Sternberg: 4-3 (13-11, 11-8, 14-12, 12-14, 7-11, 4-11, 12-10)

Allan Bentsen – Stefan Fegerl, Østrig: 2-4 (12-10, 11-9, 10-12, 3-11, 2-11, 8-11)

DAME DOUBLE
Agerholm/Borre – Creemers/Winter, Holland/Tyskland: 1-3 (11-9, 8-11, 7-11, 3-11)

HERRE DOUBLE
Gorak/Kosowski, Polen – Bentsen/Kongsgaard: 2-3 (11-9, 9-11, 9-11, 11-8, 9-11)
Apolonia/Monteiro, Portugal – Bentsen/Kongsgaard: 3-0 (11-4, 11-6, 11-8)

Shibaev/Smirnov, Rusland – Groth/Sternberg: 1-3 (5-11, 11-8, 6-11, 8-11)
Groth/Sternberg – Baum/Franziska, Tyskland: 3-2 (11-7, 9-11, 10-12, 11-6, 11-7)
Groth/Sternberg – Didukh/Ruban, Ukraine: 3-0 (11-8, 11-6, 11-5)
Groth/Sternberg – Karlsson/Svensson: 4-1 (11-8, 12-10, 4-11, 11-8, 11-5)
Lei/Pryshchepa, Ukraine – Groth/Sternberg: 2-4 (9-11, 9-11, 5-11, 11-8, 11-8, 4-1)
Boll/Süß, Tyskland – Groth/Sternberg: 4-0 (11-9, 11-5, 11-4, 11-2)

Forfatter: Madsen & Sørensen
Kontaktperson tlf.: 40 25 49 97
Kontaktperson e-mail: peter.sartz@dbtu.dk