I Øster Jølby bor der blot 700 mennesker. Til gengæld har de store ambitioner på fællesskabets og idrættens vegne, selv om centerleder Keld Andersen på ingen måde har ambitioner om at udklække kommende verdensmestre i byens idrætscenter og foreningen Midtmors Sport.
- Mit motto er, at vi skal være hverdagsmestre. Vi skal være gode til dem, der ikke altid har det nemt, og det betyder ikke noget, om vores fodboldhold spiller i Serie 1 eller 3. division. Vi kunne heller aldrig finde på at betale for en fuldtidstræner i bordtennis. Det vigtigste er, at der er mange, som dyrker sport og har det godt med det, understreger Keld Andersen.
Siden lokalområdet i 2011 satte gang i en ambitiøs plan om at udbygge hallen og skabe de optimale rammer for idrætten, har idrætscentret været et lokalt samlingspunkt, som trækker folk i alle aldre og fra fjerne egne af området til.
Projektet med en tilbygning på først 1600 kvadratmeter og siden yderligere 400, så hallen rummer cirka 3700 kvadratmeter, blev forankret i et aktieselskab, Midtmors Sport A/S, hvor Keld Andersen er ansat. Det primære formål er at leje lokalerne ud, men Midtmors Sport er meget mere end det. Centret er også en aktiv medspiller i forhold til at få ting til at ske, vokse og blomstre.
Ofte er det nemlig centerleder Keld Andersen, der tager initiativ til nye aktiviteter, og det er også ham, der har fået en ung træner, som også arbejder som frivillig i idrætscentrets fritidsklub og e-sportsforening, til at stå for bordtennisafdelingen. En klub, som Bordtennis Danmarks udviklingskonsulent Lars Rokkjær gerne vil være med til at skubbe yderligere på vej.
Fra BTDK’s side er der nemlig fokus på at holde de små, nordjyske klubber i live og på sigt udvikle dem. Et mål, der flugter godt med Midtmors Sports ambition om at få lokalsamfundet til at blomstre med hallen som det naturlige centrum.
- Det primære mål for os er at skabe aktiviteter i lokalområdet og lige så stille få nogle til at overtage dem. Men mange foreninger er så pressede, at de ikke selv har overskud til det, og jeg er også helt sikker på, at vi med tiden kommer til at overtage nogle opgaver, som de betaler os for at udføre som for eksempel medlemsregistrering og kontingentopkrævning, siger han.
Midtmors Sport står allerede for flere administrative opgaver for flere af centrets foreninger, der foruden en velfungerende fodboldafdeling, også tæller en håndboldafdeling, gymnastik, badminton, squash, e-sport, parasport og et nyt koncept for de mindste kaldet First Mover. Desuden rummer hallen en fitnessafdeling, og sidste år var medlemstallet – med gengangere – oppe på imponerede 750. Tilsammen har foreningerne omkring 1300 medlemmer.
Skole-OL gav boost
For nogle år tilbage rykkede Nykøbing Mors’ seniorspillere til hallen med deres hold, men det var Keld Andersen og hallen, der tog initiativ til at få en ungdomsafdeling op at stå.
- Vi startede en bordtennisklub uden at vide en pind om sporten, men børnene spiller det i skolen, og vi fik lidt hjælp fra Sjørring. På et tidspunkt døde interessen lidt ud, men i foråret 2019 var vi med i Skole-OL, og det gav os et helt vildt boost, så vi sidste sæson var oppe på 15-16 ungdomsmedlemmer, og det skal vi også nok nå i år. Måske endda flere, selv om det ikke er tiden at satse på at få en masse nye ind, forklarer Keld Andersen med henvisning til coronasituationen.
Han ser det som en stor fordel at åbne nye sportsgrene i en eksisterende forening, fordi det gør det nemmere at søge fonde og pulje til indkøb af det mest nødvendige udstyr. I bordtennisafdelingen betød det, at klubben hurtigt fik skaffet nogle borde.
- Det næste projekt, vi skal bruge vinteren på, er at gøre det endnu lettere at være frivillig i vores hus. Vi har givet det hashtagget #hverdagsmester, fordi det skal være let at være frivillig. Hvis bordtennistræneren spørger, om de kan få nogle nye bolde eller en bordtennisrobot, så skal der komme en bordtennisrobot, og det skal ikke vare et år men gå rimeligt hurtigt. Og så skal trænernes tøj bare ligge der, første gang de kommer, forklarer Keld Andersen.
Han vil ikke kalde det let at skaffe frivillige trænere og ledere, men det lykkes.
Et eksempel er Midtmors Firstmovers, som er et motorisk idrætstilbud til børn i alderen 1-6 år, der samtidig vænner både børn og forældre til at blive en del af det lokale foreningsliv. For nylig sagde en af trænerne stop på grund af graviditet, men straks var der to andre, som stod klar til at tage over.
– Det ultimative mål er, at folk står i kø for at få lov til at blive trænere og ledere, siger Keld Andersen.