Hvor blev de af?

Dato: 
27.01.2016

- husker du Jeff Nygren?

Forsidebilledet er af Frem, Sakskøbings drengedivisionshold, der vandt DM i 1989 efter en spændende finale mod BTK 61, Roskilde. Fra venstre er det Frem, Sakskøbings hovedformand Ole Therkildsen, Jens Christian Borre Larsen, Thomas Christensen, den populære bordtennisformand i Frem, Sakskøbing Jeff Nygren, Martin Christensen, Morten Nielsen og LFBTU's formand Verner Christensen.

På opfordring fortsættes artikelserien med at finde personer, som tidligere i deres liv havde bordtennis helt inde på livet. Mange har indsendt forslag til personer, som jeg vil forsøge at finde med et interview for øje.
Hvad blev der af dem? Hvorfor stoppede de? Hvad laver de i dag?
Det er blot nogle af de spørgsmål, som undertegnede har sat sig for at få svar på.

Den næste vi skal møde er en af de uundværlige bordtennisledere, der har sat sit bordtennis-aftryk på Lolland Falster. Vi skal møde 72-årige Jeff Nygren (født: 20. oktober 1943).

Jeff Nygren er netop kommet hjem fra en måned lang rejse til Namibia, hvor han sammen med hustruen Olga har besøgt Olgas søster, der arbejder som kirurg. Olga og søsteren kommer fra Hviderusland. Det var naturligvis i forbindelse med bordtennis, nærmere betegnet Nancy Evans Cup, at Jeff i 1994 traf Olga, der var tolk for Frem Sakskøbing i Hviderusland. Nu har de to været gift i mere end 20 år – i øvrigt Jeffs første ægteskab. Olga arbejder i dag som skolelærer i Nakskov.

Som spiller var Jeff ikke noget specielt, men det blev da til kampe på Frem Sakskøbings næstbedste hold. Til gengæld betegner han sig selv som et legemenneske, der altid har været glad for at træne børn, hvilket afsindigt mange i Sakskøbing har nydt godt af, hvad enten de har spillet bordtennis, badminton eller tennis.

Særregel for Sabine

Det var Jeff Nygren, der indførte den særregel, at bolden ud over at ramme bordet også måtte ramme gulvet en gang, da han i sin tid var træner for 4-årige Sabine Borre Larsen, der ikke kunne se over bordet. Sabine blev femdobbelt dansk ungdomsmester i 1991, hun vandt som den første danske pige en medalje ved ungdoms-EM, da det blev til bronze i pige single i 1992. Hun debuterede på seniorlandsholdet som 12-årig og vandt DM i senior damesingle og damedouble som 14-årig. Læs herunder Arne Madsens artikel om Sabine fra Bordtennisbladet i 1993.

Jeff Nygren var også manden bag den første kinesiske spiller i Danmark, da han hentede Chuqin Feng (der fortsat bor i Sakskøbing) til kvindernes Elitedivision. Læs artiklen klippet fra Bordtennisbladet fra oktober 1993 vedhæftet nederst i denne artikel.

Facts om Jeff Nygren:
Klub: Frem, Sakskøbing. Bopæl: Sakskøbing.
Titler: Årets leder i dansk bordtennis i 1983.

Hvorfor begyndte du på at spille bordtennis?
- Jeg begyndte at spille bordtennis i 1978 og stoppede i 2004. Jeg spillede en hel del, men var bedst til at lære andre det.

Hvad har du vundet af titler?
- Som træner er det på 26 år blevet til 62 DM-titler i stort set alle rækker undtagen herresingle.

Hvad har du deltaget i internationalt?
- Jeg har flere gange været med til ungdoms-EM, hvor jeg har fulgt Sabine Borre Larsen og Janne M. Jensen, der jo har vundet bronze.

Hvorfor stoppede du med at spille bordtennis?
- Jeg fik skader ved træning.

Hvad var det, der fik dig til at blive bordtennisleder?
- Tilfældigheder. Jeg var kasserer i Boldklubben Frem Sakskøbing, og så skiftede jeg fra fodboldklubben til bordtennisklubben, da Sabine Borre Larsens far Tonny ønskede at bytte.

Hvad har været din bedste oplevelse med bordtennis?
- Specielt to hændelser. Den allerførste DM-titel, som Anders Hector vandt (DM i drengesingle i 1984, red.). Anders Hector er den mest talentfulde herrespiller, som jeg har arbejdet med.
Det andet gode minde er fra 1994, hvor vi slog Banga Kaunas fra Litauen i Europa Cup’ens 1. runde med 4-3. Chuqin Feng var stærk og Sabine Borre Larsen vandt over den senere tredobbelte nordiske mester Jolanta Prusiene. I 2. runde tog vi på en 30 timers bustur til Mogilev i Hviderusland, som vi tabte 3-4 til.

Savner du bordtennis i din hverdag?
- Ikke slemt, da jeg er leder i både badminton og tennis.

Hvad tror du, at folk bedst husker dig for?
- Det ved jeg ikke. Det kan de fortælle.

Hvad laver du i dag?
- Jeg arbejder stadig som revisor, og så har jeg i de seneste 6-7 år hjulpet i totalisatoren på Nykøbing Falster Væddeløbsbane. Desuden er jeg ungdomstræner i Sakskøbing badminton og tennis klub. Jeg hjælper en masse hold i Sakskøbing med turneringer, og har i øvrigt vundet en tennisturnering for ægtepar sammen med min hustru. I badminton-afdelingen er jeg med ude til turneringer ca. hver 14. dag. De unge er ikke så energiske som i gamle dage.

Har du et godt råd til andre, der overvejer at blive bordtennisleder?
- Man skal kunne lide, at have med børn at gøre og være bevidst om, at det er et kæmpe arbejde.


Jeff Nygren i dag.

Er der nogen, som du godt kunne tænke dig at vide, hvor blev af, så send en mail til undertegnede, der så vil forsøge at finde frem til vedkommende med et interview for øje.

Tidligere artikler i ”Hvor blev de af-serien”:
Bo Holmsgaard (januar 2015). Læs artiklen her
Dorte Hauth (januar 2015). Læs artiklen her
Niels Bjørkbom (februar 2015). Læs artiklen her
Karin B. Nielsen (februar 2015). Læs artiklen her
Kim Kartholm (marts 2015). Læs artiklen her
Peter Smidt (april 2015). Læs artiklen her
Morten Dolleris (april 2015). Læs artiklen her
Birger Vest (maj 2015). Læs artiklen her
Uffe Pedersen (juli 2015). Læs artiklen her
Christel Frederiksen (august 2015). Læs artiklen her
Ole Rasmussen (november 2015). Læs artiklen her

Forfatter: 
Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 
27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: