Idrættens Analyseinstitut undersøger samfundsværdi af bordtennis for ældre

Alle bordtennisspillere over 60 år i Danmark inviteres nu til at deltage i en vigtig undersøgelse, der skal dokumentere de sundheds- og samfundsøkonomiske effekter af bordtennis.

Bordtennis har vist sig at være en effektiv senioridræt, og siden 2016 har Bordtennis Danmark og DGI arbejdet på at udbrede sporten blandt ældre gennem initiativet BAT60+. Nu skal den nye undersøgelse afdække, om man kan dokumentere sundhedsøkonomiske effekter af bordtennis. Særligt interessant er bordtennis, fordi det adskiller sig fra andre sportsgrene ved at have en positiv effekt på neurologiske sygdomme som Parkinsons sygdom og demens.

Direktør i Bordtennis Danmark, Puk Hvistendal, mener, at det en god idé at undersøge de konkrete effekter af bordtennis for 60+ gruppen:

“Med den seneste succes i Københavns Kommune, hvor over 700 ældre nu spiller bordtennis på mere end 25 forskellige steder i foreninger og på aktivitetscentre, ser vi en stor værdi i at få dokumenteret den socialøkonomiske effekt af vores indsats,” siger Puk Hvistendal, direktør i Bordtennis Danmark. Idrættens Analyseinstitut (Idan) står bag undersøgelsen, som de laver for Bordtennis Danmark.

Undersøgelsen vil blive gennemført ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse, hvor alle bordtennisspillere over 60 år opfordres til at dele deres oplevelser. Spørgeskemaet er tilgængeligt online i næste uge, og det er afgørende, at så mange som muligt deltager for at sikre et bredt datagrundlag.

Lars Bo Kaspersen, medlem af BAT60+’s forretningsudvalg, understreger vigtigheden af deltagelse, da dokumentation af bordtennis’ gavnlige effekter kan motivere kommuner til at investere mere i idræt og bordtennis som en forebyggende og behandlende aktivitet.

Resultaterne fra undersøgelsen, som er finansieret af Danmarks Idrætsforbund, forventes at være klar i foråret 2025 og vil kunne danne grundlag for fremtidig forskning i bordtennis som en sundhedsfremmende aktivitet for ældre.

Du kan læse mere om undersøgelsen her: https://www.idan.dk/nyheder/idan-skal-undersoege-samfundsvaerdien-af-at-aeldre-over-60-spiller-bordtennis/