Kina dominerede hold-VM

Udenfor var det 35 graders celcius. Indenfor kogte det med 10.000 tilskuere i Malawati hallen. Hovedsponsoren Perfect fra Kina havde fløjet 5.000 medarbejdere og fans ind fra Kina.
Chai Ooo lød det med en styrke, der havde fået det danske arbejdstilsyn til at påbyde høreværn.
De japanske spillere havde både det kinesiske hold og tilskuerne som deres modstandere. I begge dagens finaler var det Kina og Japan, der stod overfor hinanden, Kina vandt begge holdtitlerne, og var ikke truet undervejs. Samtlige kampe blev vundet med 3-0.
Japan har haft sit bedste VM i 49 år med to finalepladser. Det skete sidst i 1971, og det glædede ikke mindst TV Tokyo, som havde et TV hold på 75 mand i Kuala Lumpur for at producere alle Japans kampe. 15 millioner japanere så på hver dag under de indledende kampe.
Europa fik en enkelt medalje, og det var England der overraskende to en bronzemedalje efter sejre over Tyskland og Frankrig og en lidt heldig lodtrækning i modsætning til Sverige, der løb ind i Kina i kvartfinalen.
Tyskland måtte spille uden Ovtcharov og Boll blev syg under VM. Det betød Tyskland slet ikke kvalificerede sig til ottendelsfinalerne.
Det danske hold spillede en overraskende flot turnering, der kunne være blevet helt ekceptionel flot, hvis de danske spillere havde vundet over Rusland, hvor de førte med 2-0, og med lidt større rutine havde vi kunnet slå Tyskland, England og Sverige. Nu blev det lige ved og næsten.
Det danske hold havde to 19-årige debutanter Claus Schou Nielsen og Tobias Rasmussen. De gjorde det godt. Tobias Rasmussen fik nærmest et lille internationalt gennembrud. Men dejligt at se et dansk hold, der i den grad bakkede hinanden op. Der er noget at bygge på.

På verdensscenen er Kina klart bedst. Herefter er det Japan og Sydkorea på både herre- og damesiden, der er nærmest, men dog langt fra. Herefter kommer der ca. 15 lande, der er meget lige. I Europa ser Sverige og Frankrig ud til at være kommet bedst igennem et generationskifte. På damesiden er Europa langt efter Asien.

Perfect hed hovedsponsoren, men perfekt var mesterskaberne ikke. Mesterskaberne blev ikke spillet i den hal, der var søgt på, fordi hallen skulle renoveres til Asian Games. Et VM med næsten 100 nationer er næsten umulig at arrangere. I Kuala Lumpur var hal B et stort telt, hvor airkonditionen var så kraftig, at Jonathan Groth blev set med handsker trods det udendørs var over 30 grader varmt.

Er VM blevet for stort? Det var der stor enighed om, men hvordan kan man så gøre det mindre. Det skal nu diskuteres i et udvalg i ITTF, der inden seks måneder skal barsle med et forslag. Stemningen er for at de indledende runder skal ske gennem kontinentale kvalifikationsturneringer som i mange andre idrætter.

Spillerne fik en mand i bestyrelsen – Vladimir Samsonov – rådgivning tillades efter OL imellem boldene – og ikke kun mellem sættene. Spillet må dog ikke forsinkes. Netserven blev ikke afskaffet og i det hele taget skete der ingen revolutioner på kongresserne. Næste år går det individuelle VM i Düsseldorf, 2018 er der hold VM i Halmstad og VM 2019 blev tildelt Budapest.

Forfatter: Arne Madsen
Kontaktperson tlf.: 21 70 49 28
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk