Kinesere i Nordjylland

I sidste uge bragte DBTU en artikel om Midtjyllands røde tråd, som et eksempel på klubsamarbejder. Et andet godt eksempel på et omfattende klubsamarbejde findes i Nordjylland, hvor B75 i Hirtshals forsøger at støtte de andre klubber i regionen, men på en lidt anden måde end det ses i Midtjylland.

I stedet for at samle spillerne fra de forskellige klubber til fællestræninger, har man valgt at tilbyde andre nordjyske klubber muligheden for – mod betaling – at få en af B75’s egne trænere ud og styre træningen lokalt i klubberne én-to gange om ugen. I sidste sæson har B75 således haft trænere ”udliciteret” til både Skagen, Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn. Derudover har man været på kinatrænings-inspirationsbesøg i Svenstrup, Hjallerup og Lemvig med tre trænere.

Det er nok de færreste klubber, som har trænere i overskud til sådan et projekt, men det har man fundet en løsning på i Hirtshals: importeret kinesisk ekspertise.

Gennem ansættelse af kinesiske trænere, har de været i stand til at tilbyde kvalificerede kinesiske eller danske trænere til de fire ovennævnte klubber – samtidig med, at de har kunnet højne mængden og kvaliteten i deres egen klubtræning. Et skoleeksempel på en ”win-win situation”, hvor både B75 og de øvrige klubber i regionen får noget ud af samarbejdet.

Desværre har en af klubbens to kinesiske piger været nødt til at tage tilbage til Kina, da hun ikke fik fornyet sit visum, men til gengæld har man i sommerferien hentet en ny træner/spiller; denne gang en mand. Også her er der tale om et klubsamarbejde, men dog med en klub i den anden ende af Jylland, nemlig Ribe.

Klubbens involvering i området startede for godt fire år siden, hvor man i julen afviklede den første store træningslejr – primært målrettet de lokale nordjyske spillere. Herefter har man i jule- og sommerferien afviklet træningslejre, som gradvist har vokset sig større og større, således at de nu nærmest er en hel institution i sig selv. Det har dog stadig højeste prioritet at få så mange nordjyske spillere med som muligt, og de har derfor mulighed for at deltage på lejrene med tilskud.

Det var også gennem lejrene at de fik kontakterne til Kina, som gjorde at de for to år siden tog på et træningsophold til Kina, hvor ideen om at hente kinesiske trænere til Nordjylland for at løfte sporten blev født.

Så gennem et kinesisk-dansk samarbejde har man altså i den grad sat gang i udviklingen i det nordjyske; så vi har helt sikkert ikke hørt det sidste fra den kant.

b75_5
(Foto: B75)

Forfatter: Jesper `Stef´ Steffensen
Kontaktperson tlf.: 23 36 13 47
Kontaktperson e-mail: jesper.steffensen@dbtu.dk