Klub i fokus

213 klubber er medlem af Dansk BordTennis Union. På DBTU’s hjemmeside vil man fremover få mulighed for at blive lidt klogere på nogen af dem. Denne gang er turen kommet til Amager BTK, som er en klub, der satser stort på ungdomsarbejdet. Det har betydet, at der i dag er cirka dobbelt så mange ungdomsspillere som seniorer. 

Hvordan har klubben udviklet sig de sidste 10 år?

Vi har de seneste 8 år konstant haft mellem 70 og 80 aktive ungdomsspillere. Tilgang og afgang har ligget rimeligt konstant omkring 30-40 spillere pr. sæson. Vi har også en ret stærk gruppe af veteranspillere og har bl.a. afholdt NETU for veteraner og flere gange DM for veteraner.

Som klub har vi faktisk ikke udviklet os synderligt de seneste 10 år, desværre. Dog er vores ungdomsafdeling i en rivende udvikling, og vi forventer, at vi kan markere os som en bredere klub i løbet af de næste sæsoner. Vi har fået skabt to årligt tilbagevendende stævner: Ama’r Open, som er det første stævne i sæsonen i ØBTU og et veteranstævne Copenhagen Veteran Open i september. Disse stævner gavner i høj grad økonomien i klubben.

Hvad er jeres største udfordringer?

Vi er udfordret på antallet af forældre/medlemmer, som er villige til at gøre et arbejde for klubben. Dette sætter et hårdt pres på relativt få mennesker. Fastholdelse af de ældste ungdomsspillere har også været en udfordring for os gennem mange år. Nogle af de bedste spillere har søgt andre klubber, for at få det træningstilbud, de havde behov for, andre er stoppet da de fik nye interesser. 

Hvilke træningstilbud har i?

For ungdomsspillerne har vi tre forskellige træningshold – alle inddelt efter styrke og et Introduktionshold. Vi har aldrig troet på konceptet om aldersopdelt træning. Men et eller andet sted ender det ofte sådan alligevel, da spillerne jo bliver bedre med årene og derfor rykker op i hierarkiet. 

Begynderholdet (3 timer om ugen) består for størstedelen af puslinge og minipuslinge, da de lidt ældre spillere ret hurtigt bliver rykket op på Talentholdet (4 timer). Ungdomseliteholdet (6 timer) er derimod en fin blanding af spillere i alle aldre.

På seniorsiden har vi i den kommende sæson en kombineret sekunda/elite-træning (2 timer om ugen), hvor de bedste ungdomsspillere også deltager.

   

Hvad har I gode erfaringer med som I gerne vil dele med andre klubber?

Vi har lavet et gratis Introduktionshold, hvor man bare kan komme. En gang om ugen er helt fint. Det skal helst ikke være en alt for ung træner, men derimod en der elsker at snakke med forældrene og kan svare på basale spørgsmål. Husk at forældrene ved absolut ingenting. Man skal være rigtig glad for at gentage sig selv i det uendelige. Der kommer 10-20 spillere hver uge. Cirka halvdelen ender med at melde sig ind.

Vi går ind for, at trænerne virkelig binder sig til en hel sæson og helst kommer hver gang! For at gøre det nemmere at komme ind i trænergerningen som ny, laver vi trænerteams af erfarne og nye trænere, aldrig kun med “teenage rookies” alene. De unge mennesker skal have nogen at støtte sig til, så de kan udvikle sig og samtidig ikke bliver skræmt væk af trænerarbejdet.

Vi har i flere år været i stand til at finde ungdomstrænere blandt klubbens egne spillere. Det skyldes selvfølgelig langt hen ad vejen forudseenhed. Arbejdet med at finde den kommende sæsons trænere starter altid omkring juletid sæsonen før. På den måde kan vi nå at få bygget de forskellige trænerteams op, så de nye trænere ikke føler, sig helt på herrens mark, når de starter den nye sæson.

Vi har altid været gode til at aktivere forældrene. Det kan være hårdt arbejde at lokke dem, men de er altså helt uundværlige til f.eks. sociale arrangementer. Men forældre kan også ofte mange andre ting og kan virkelig være en rigtig stærk ressource. De forældre, der har lysten, savner dog ofte opbakning fra de øvrige forældre. Der skal man være god til at få flere med efter det gamle slogan ”Flere gør mindre”.

Hvilke traditioner har klubben?

Vi arrangerer en lang række aktiviteter i løbet af året. Fx kan nævnes sommertræningslejr for klubbens egne spillere som sæsonopstart i august, stævnet Ama’r Open, Copenhagen Veteran Open, klubmesterskaber, juleturnering for ungdom, påskelejr og meget andet. Det kræver selvfølgelig en del frivillige kræfter.

Har klubben nogle fokuspunkter de næste par år?

Som så mange andre skal vi arbejde endnu mere fokuseret på at fastholde en større andel af ungdomspillerne. Det skal bl.a. gøres gennem flere sociale aktiviteter og et bedre træningstilbud både til de nye og dem, der har været her i lang tid.

Vi vil forsøge at opbygge en bredere elite i vores ungdomsafdeling og etablere drenge- og juniordivisionshold på længere sigt. Derudover vil vi arbejde for at tiltrække flere piger, bl.a. ved særlige pigearrangementer.

Hvis I skulle stille et spørgsmål til en anden klub, hvad skulle det så være?

Hvordan får I aktiveret forældre til f.eks. sociale aktiviteter?

En klub har stillet spørgsmålet: Vi kunne godt tænke os at indgå i et samarbejde med andre klubber, hvad skulle få jer til at indgå i et træningssarbejde med en anden klub?

Vores svar vil nok være todelt afh. af målgruppen. Hvis det på eliteplan eller deromkring vil det kræve, at vores spillere vil få noget ekstra ud af samarbejdet (bedre sparring f.eks.) eller helt generelt løfter træningen op på et højere plan, end vi selv kan.

På et mere jordnært plan er vi generelt meget interesseret i træningssamarbejde. Især hvis der er tale om spillere, der spiller på B-licens. Det skal være med faste aftaler: hvilke spillere og hvornår. Det dur ikke med “måske kommer vi”. Der skal også være aftaler vedr. trænere. En af fordelene bør være, at forskellige trænere har fokus på forskellige ting. Man kan sige, at et træningssamarbejde forpligter en del mere end “normal” træning og det bør på den måde gavne alle.

 

Tidligere klub(ber) i fokus

Varde Bordtennis

Forfatter: Stig Jensen
Kontaktperson tlf.: 43262117
Kontaktperson e-mail: jeppe.damsgaard@dbtu.dk